Reklama

Reklama

Rudí prezidenti


Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Monstrprocesy, popravy, likvidace domnělých i skutečných nepřátel komunistické moci. Doba, kdy prezidentský úřad vykonával Klement Gottwald je spojena s brutálním uplatňováním tzv. teorie o zostřování třídního boje. Sám prezident neváhal obětovat své nejbližší přátele a spolupracovníky. Strach ze sovětského vůdce J. V. Stalina ho zároveň hnal stále víc do náruče alkoholu a do postupné izolace. První dělnický prezident v dokumentu scenáristy Miloše Doležala a režiséra Romana Vávry. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není možné nekomentovat vyjádření třetirepublikových politiků. Tvůrci pořadu opomněli, že sovětizace Československa probíhala zhruba od ledna 1944 a že Stalin - hodný strýček Joe - byl spojencem Londýna a Washingtonu. Vedle iluzí vládl i dvojí jazyk. Mnohé záleželo i na kontextu. Proti zbytku není co namítat. Pro mne osobně bylo překvapivé zjištění, že Gottwaldova dcera byla vystudovanou historičkou a novinářkou i to, že jejím prvním manželem byl Jihoslovan. Zajímavé byly i barevné záběry Benešova příjezdu-návratu do Prahy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se dá do 50-ti minut vměstnat, to se sem autorům vměstnat podařilo. Samozřejmě byla spousta zajímavých detailů opomenuta, ovšem na této ploše to nemohlo být jinak. Z celého dokumentu čiší ukázka toho, že politik by nikdy neměl dovolit, aby jeho kroky ovlivňoval strach, který deformuje a posléze nahrazuje jeho vlastní vůli. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pohľad na žiaľ ešte živého Gottwalda je od žalúdka odporný. Z jeho smradľavého dychu by sa opil celý regiment a aj v archívnych záberoch z neho sála tá opilecká charizma, čo by vynikajúci nástroj na výplach žalúdka. I čiernozub Urválek je riadne dávidlo. Marcové dni roku 1953 boli ale krásne. Čo môže byť lepšie, keď v priebehu 10 dní zdochne Stalin aj Gottwald? Gottwald bol teda Stalinovi verný až za hrob, Chvalabohu. Hrob je to najkrajšie spojenie s ich menami. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prasák jeden odpornej. Nechutnej ožungr. Vrah. Tenhle dokument mě teda hýbnul žlučí! Musím ale uznat, že se tvůrcům podařilo nasbírat neskutečně nabitej materiál, tolik informací a zajímavostí, archivních záběrů a fotek jsem dlouho na ploše padesáti minut neviděl. Parádní práce! Snad jen malá výtka. Krom jeho alkoholismu mohlo být zmíněno, že to byl také syfilitik. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jistě je dobře připomenout si ty soudružský časy, ale přecejen jsem očekával užší zaměření na Klému a víc detailů z jeho života... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alkoholik, ktorý zomrel kombináciu životného štýlu nadmerného pitia v kombinácii so syfilisom. Za jeho držby moci Jan Masaryk vypadol z okna, čo bolo neskôr klasifikované ako vražda. Dal vzniknúť vykonštruovaným procesom, ktorých asi najznámejšou obeťou je Milada Horáková. Epizóda sa zameriava hlavne na Gottwalda, ale nezabúda aj na jeho najbližších spolupracovníkov. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klement Gottwald ožrala, křivák, vrah a otrok Moskvy. Dokument nepřináší nic objevného, ale je to úderné, poutavě vyprávěné a přehledné. PS: Skvělý komentář martanpet123 ()

dandy11

všechny recenze uživatele

S Heydrichem a Frankem si tohle ožralý prase může potřást rukou...vím, že o mrtvých jen v dobrém, ale tomuhle dobytkovi bych na ten hrob rád i nachcal... ()

bignothing 

všechny recenze uživatele

I když se dokument na samotného Klému příliš nezaměřuje a je spíše popis úpadku ČSR, určitě funguje jako kvalitní rekapitulace začátku rudých dějin. Historické záběry jsou poutavé a celý dokument funguje výborně, jen čekám jestli si série udrží svou nestrannost i skrz Pražské Jaro... ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zdařilý životopisný dokument, mapující stěžejní okamžiky kariéry prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, od jejího počátku ve třicátých letech až po tragická padesátá léta, která se nesla ve znamení vykonstruovaných politických procesů, jímž padli za oběť i Klémovy nejbližší spolupracovníci. Velmi kladně hodnotím i ten fakt, že se po více než sedmsedáti letech podařilo dochovat velké množství archivních materiálů, o nichž se možná ani úplně nevědělo. Zaujala mě kupříkladu scéna z Gottwaldovy inaugurace, a záběr na Gottwaldovu maminku, poslouchající jeho projev z rádia, a takových obrazů tam bylo pochopitelně mnohem více. První díl byl opravdu velmi podařený a laťka je nastavena vskutku velmi vysoko, už nyní se těším na další díly. ()

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

Je to zmatené a bez návaznosti. Neexistuje tam něco jako časová osa, jedno jméno střídá druhé, stejně tak události a do toho jsou bez nějakého většího popisu vynášeny kategorické soudy o tom jak byl kdo zlý a kdo hodný. Vůbec tam není popsáno čím byl nebo je komunismus nebezpečný a proč uspěli ve volbách atd. Hlas komentátora se tam moc nehodí a tragické to je zejména když něco čte v první osobě. Snad jen ty dobové záběry a projevy bez dodatečného komentáře jsou zajímavé. ()

Reklama

Reklama