Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Recenze (989)

petruska777 

všechny recenze uživatele

Perfektní česká komedie se spoustou vtipných hlášek, které zlidověly a skvělými hereckými výkony. Jedna z mála komedií, na které se můžete dívat pořád dokola a stále se výborně bavíte. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Je veliká škoda, že v této době se nerodí lidé jako byl Oldřich Lipský. Vynikající režisér se skvělými nápady tímto filmem dokázal, že opravdu ví co je to český humor. Skvělá dvojice Smoljak, Svěrák. Taky Hujer a jeho početná rodina... :-) Vážně smutné jak dnes ti filmaři hanobí český film. V těchto letech žili nejlepší herci a režiséři a tento film jako jeden z mnoha, to dokazuje. 80% ()

axelson 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála komedií, na které se osobně rád podívám třeba čtyří krát do roka.Asi dnes kultovní hlášky a jedinečný herecký výkon snad všech hercu i těch méně známých.Pro mě top hláška...maminko proč stále leštíš ta zrcadla?Aby jsi se viděl jakej si mladík. ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Sice je tam dost socialiastickýho balastu (z pera Smoljak a Svěrák nevídané - možná úlidba cenzuře), ale v tomto případě to nijak neuráží, možná naopak pomáhá ke vtipnému vyznění celé absurdní situace se školou pro dospělé. ()

sako44 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo československé kinematografie. Ani už nevím, kolikrát jsem to viděl, ale když to v televizi poběží, tak mě tam určitě zastihnete. Legendární HUJER! SVĚRÁK a SMOLJAK jakbysmet. A v hlavní roli mistr JIŘÍ SOVÁK. GENIÁLNÍ. Žádná jiná slova mě nenapadají. Toto si zaslouží absolutorium. ()

Adhemar 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie - takový ten starý, inteligentní humor. Naprosto odlišný od dnešního stylu. A hlášek, kolujících mezi lidmi snad nemá žádný film více. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct ,ale komedie máme asi nejlepší na světě .Teda převážně ty které vznikly před sametovkou pak až na vyjímky šla kvalita výrazně dolů. Tohle je další ukázka totálně nadčasové ,inteligentní komedie kterou jsem viděl hodněkrát a stále baví. Hujer meteleskum bleskum slyším v reálném životě dost často,hlášky prostě zlidověly. ()

nemeses 

všechny recenze uživatele

Když jdete okolo televize a tenhle film je v polovině, tak se stejně posadíte a dokoukáte ho, i kdyby to snad bylo po padesátý. 100%! ()

belisama 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelne hlasky a uzasne herecke vykone a najme aj po 36 rokoch stale vtipne! No o ktorom filme sa to da povedat? :o) Btw. Hlinik ma vraj v Humpolci pamatnu dosku - az tam raz pojdem, urcite si to miesto nenecham ujst. ()

vosa20 

všechny recenze uživatele

Je to snad jediný film, který bych dokázal shlédnout dvakrát po sobě a smát se stejným věcem. Klasika, a pro mě osobně nejlepší česká komedie. ()

tomasyk 

všechny recenze uživatele

Geniálne vymyslené charaktery postáv a ich dokonalé zosmiešnenie: - snaživý, iniciatívny, ale aj podliezavý a drzý Hujer, ktorý ašpiruje na funkciu vedúceho, ale nakoniec zostane pri svojej obľúbenej činnosti - nosení ovocia a zeleniny zo svojej záhradky svojim nadriadeným. Večne upozorňuje iných na ich povinnosti a zanedbáva svoje vlastné. - nepozorný Plha, ktorý sa vie v pravej chvíli spýtať na to, o čom sa iní bavia už dobrú pol hodinu. - dobrák Kroupa, ktorý ale nerád priznáva, že vie toho menej ako jeho syn. - večne chýbajúci Hliník a veľa ďalších. To všetko je vsadené do neuveriteľných a komických situácií, napr. list pre Evu T., "metelesku blesku" pre Hujera, rozbor básne a stotožnenie "hrdobca" s hovniválom, a veľa veľa iných. Jednoducho film, ktorý treba vidieť. ()

orionn 

všechny recenze uživatele

Toľko hlášiek čo je v tomto filme. Krásna čtyřka z dusíku. Dudek. Já jsem řekl číňan...atď...atď. Nesmrteľná komédia. ()

wodnar 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá sa dá vidieť 10000x. Nezabudnuteľné hlášky, skvelá plejáda hercov, úžasný František Kovářík v roli češtinára, ktorý ťahal počas natáčania k deväťdesiatke, nezabudnuteľný Václav Lohniský v roli Hujera. A dokonalé mikroúlohy-kto by si napríklad nezapamätal pársekundový záber na rodičovské združenie, keď tam pricestovali starunkí manželia Plhovci. Detaily, ktoré zaujmú. Film má iba minimum hluhých miest, nekonečná sa mi zdá scéna s utieraním zrkadla, trošku nudné niekedy rozhovory otca a syna Kroupovcov. ()

fifotron 

všechny recenze uživatele

"...a nestojte tu jak dudek. Jak se jmenujete?" "Dudek" :-D Pre mňa jeden z najlepších filmov československej kinematografie, ak nie najlepší! ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama