Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Recenze (924)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento road movie prekvapil a právom možno povedať, že získal Oscara za najlepší film. Premakané dialógy, uvoľnená atmosféra, brilantné herecké výkony a atmosféra juhu USA 60-tych rokov. A hlavne sa tu rozoberajú ozaj ťažké témy, pričom hlavné postavy sa musia boriť s vlastnými predsudkami a vnútornými démonmi. 80 % ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Víte jak poznáte, že jste se zamilovali do filmu? Po celou dobu máte na tváři připitomělý úsměv a koukáte s rozšířenými zorničky na velké plátno. To je Zelená kniha, nejlepší film roku a jeden z nejlepších co jsem kdy viděl. 100% ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen odehrál skvělou roli a má velkou zásluhu na úspěchu filmu. Oskarový Mahershala Ali mě velice překvapil, jak byl empatický a emociální. Poměrně nudný děj se díky těmto dvěma proměnil ve srandu i drama zároveň. Chvilku se smějete, chvilku litujete Dr. Shirleyho, chvilku jen tak koukáte. Peter Farrelly zrežíroval moc hezké drama, které hodnotím čtyřmi hvězdy - 80%. ()

caMen 

všechny recenze uživatele

Černá a bílá, noblesa a přízemnost, sevřenost a spontánnost, sever proti jihu, násilí vs. důstojnost. Kfc. Patos. You name it, they have it. And oscar goes to... ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Na začiatku som si hovoril, začo toto dostalo plešouna? Na konci som si hovoril, veď to boli vlastne Intouchables inak. Skvele natočené i zahrané. Krásny film. ()

Vojteco 

všechny recenze uživatele

Třemi Oscary ověnčená road-movie osciluje mezi apartní komedií a podbízivým dramatem. Zatímco postupné sbližování kulturně odlišných charakterů přichází nenásilně a s patřičnou dávkou obratné grotesky, zachycení rasistické Ameriky 60. let – jejíž principy utvářejí děj – je v podání tvůrců až příliš vágní. Zelená kniha tak zůstává divácky vděčnou atrakcí, která postrádá ochotu vystoupit ze své komfortní zóny. Více zde: http://www.munimedia.cz/prispevek/kritika-zprvu-sympaticka-lehkost-oscarove-zelene-knihy-nakonec-vykrada-sama-sebe-14780/ ()

stafino 

všechny recenze uživatele

Ako POMO napísal, škoda že sa Viggo stretol v jednom ročníku s takou silnou konkurenciou na najlepšieho herca. Hneď po nomináciach som vravel, že takýto silný ročník už poriadne dlho nebol. Či už Rami Malek v Bohemian Rhapsody ako Freddie Mercury, alebo Christian Bale vo Vice s neuveriteľným výkonom. Willem Dafoe bol taktiež veľmi silný tento ročník. V tomto filme je krásne ukázané rasové rozpoloženie v Amerike pred nie ani toľkými rokmi. Ľudia (belosi) nebrali inú rasu za nie ani rovnú im, ale nebrali ich ani za rasu. Toto tento film krásne podal, ako sa s tým museli chudáci vysporiadavať. Takto neuveriteľne poprepletaná tematika rasizmu s vtipnými prvkami, neviem kedy som sa naposledy tak dobre v kine nasmial. Za mňa jednoznačných 100%, s pridaním do Favourite filmov. Taktiež treba vyzdvihnúť Mahershala Aliho, neskutočné herecké prevedenie. ĎAKUJEM! ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh s hlubší myšlenkou, mírně zjednodušený pro mainstreamové publikum, což v tomto případě ale není na škodu. Co se týče hereckých výkonů, jsem mírně smutný, že to Viggo Mortensen nedotáhl konečně na Oscara, nicméně Mahershala Ali si ho rozhodně zasloužil. Co mi naopak přijde mírně přehnané, je ocenění za nejlepší film, ale přeji jim ho. Finální hodnocení: povedený oddechový film na klidný večer. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že takhle odporně nekorektní film může sbírat ocenění. Italoameričana hraje dánoameričan!!! Skandál, fakt. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

V podstatě výborně udělané a typické "Feeling good movie", které si nezaslouží ani hype, ani nenávist, který se tomuto filmu dostalo. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak za prve -Viggo je klic k uspechu filmu. Bez nej si to neumim predstavit. Jeho neuveritelne citlive sé vsemi detaily zahrana postava je fenomenalni. Za druhe - dej je zasazen do prostredi, ktere vas proste zajima a nenecha vas chladnym, jak to vlastne bude, kdyz on je vlastne cerny. A pak spousta humoru, citliveho zachazeni s divakem, spousta zajimavych scen - proste buran a vzdelany clovek. Neni to prvni film na toto tema, ale je to paradne zpracovane. Konec neni happyend v hollywoodskem smyslu, ale je to neskutecne pozitivni. Nadhera. ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Mal som obavy, že film je len prehypovaný kvôli Oscarom a rasovej tematike. Nakoniec som si ho riadne užil. Dosť mi pripomínal Intouchables (2011), kde sa tiež dvojica odlišných chlapíkov snažila istý čas spolupracovať a jeden druhého nezanedbateľne ovplyvnili a niekam sa osobnostne posunuli. Kontrast medzi drámou a komédiou je príjemne decentný, dobre vybalansovaný a tak sa mi to páčilo...žiadne tlačenie na pílu. Rád si ho pozriem aj znovu. ()

laple 

všechny recenze uživatele

Milý a pro mě tak nějak uklidňující film. I dvě různorodé povahy se můžou spojit v jedno celoživotní přátelství. Stačí respekt. ()

bigjames 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen zraje jako italské víno. Jeho spontánnost a přirozenost mě v tomto snímku mnohokrát rozesmála, a to zejména, když vstupuje na scénu také doktor Shirley. Této dvojce to spolu před kamerami zafungovalo výborně a ve filmu je to hodně cítit. Samozřejmě jsem nečekal, že se k černému hudebníkovi v obleku budou na jihu USA v šedesátých letech chovat nějak zvlášť uctivě, i tak mě ale tyto příběhy o lidské nenávisti a hlouposti vždy dokážou zasáhnout. Tvůrci ale zakomponovali do snímku mnoho prvků špičkové komedie, které se vhodně doplňují s někdy smutným poselstvím o předsudcích lidí, a tak je to vlastně perfektní zábava. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Road movie o cestě homosexuálního černošského pianisty po americkém jihu 60. let, navíc oceněná Oscarem, to už dopředu zavánělo ultrakorektním filmem o zlých běloších a hodných černoších, plným jednostranných mouder a moralit. A přesně takové to i bylo. Ale kromě toho to naštěstí bylo i zábavné, zajímavé, dobře zahrané a hlavně nijak zvlášť přehnané. Takoví Nedotknutelní v obrácených barvách. ()

The_soloist 

všechny recenze uživatele

Velmi mě překvapilo pojetí samotného filmu, jelikož se vyloženě nabízí akční protirasistický tón. Nicméně Zelená kniha taková není, jeví se především jako komedie, která sice obsahuje vážnější momenty, kde nechybí emoce, ale pořád si drží status odpočinkové Road movie. A to je přesně ten styl filmu, který hledá publikum dnešní doby, pokud jde o afroamerickou tematiku. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Už při scéně, kdy Tony Držka sebere na parkovišti na zemi ten zelený kamínek, a ten černoch ho pod tunou moralistických keců donutí jít ten kamínek okamžitě vrátit, jsem věděl, že tomuhle nemůžu dát víc než 2 hvězdy (a to jen díky Mortensenovi, který vystřihl parádního anti-Aragorna). Je to strašně přihlouple výchovný až nesnesitelně moralistický, strašně primitivně návodný, aby i největší tupec tu lekci pochopil. Přitom na tomhle tématu není co znovu otevírat, co znovu objevovat, co znovu připomínat. Ne vážně, v tomto podání opravdu ne.. Přiznávám však, nedokoukal jsem to. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Já nevím proč,ale pořád jsem tam viděl místo Vigga,Ed Harrise:).Za vydařené dialogy a právě Mortensena to byla dobrá road movie s přesahem černé pleti.Náměť mně nepřišel zrovna bůhvíjaký terno,kde se dva odlišný typy nakonec sejdou na večeři.To už člověk viděl stokrát a zde to má sice nenásilně,přesto po hodině a něco cestování s rasovým podtextem,mě film neudeřil měrou vrchovatou.Plno skvělých scén nahrazují ty absolutně zbytečné,kdy se film vleče z jednoho koncertu na druhý a hledají se protiklady.70% ()

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama