Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (153)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíná to hodně pohádkově (nemáme slovo pro smrt), naubuřele (stovky let bojovali, tisíc let putovali…) a debilně (někdo jim zhasne strom a oni musí někam úplně do kšá, aby mu vysvětlili, že takhle ne?). Padnou tam známa slova jako Sauron a Středozem. O těch už se povídalo v LOTRovi  před 20ti lety. A tedy víme jak to s nima dopadne. Tedy už v desáté minutě první epizody bylo nutné vypnout a snažit se jen konzumovat. Seriál totiž obsahuje několik (pro někoho celkem pochopitelně těžce stravitelných) zkratek, jako třeba probuzení Balroga, které se celkem nepovedly. Obsazení je také celkem “vachrlaté” (budiž opálený Elf, Trpaslík i Hobit - kde se našel i asiat a samozřejmě), ale hlavně zcela protivná Elfí blond-pipka, která se tváří non-stop nasraně a chová se jako namyšlená pinda. Vyprávění jako takové má slabší chvilky, chvilky co mě doslova vytočilo (idiocií) a samozřejmě také ty, které nadchnuly. Mě osobně se líbí, jak vše do sebe na konci zapadne (nezůstanou žádné trapně otevřené linky). Pokud bych měl srovnat s letošním konkurentem “Draky”, vedou “Prsteny” na celé čáře (a po všech stránkách). Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl první řady se snažil zachránit, co se dalo a nebyl špatný, ale o to víc odhaluje slabiny celého seriálu. Nejdřív bych rád uvedl věci na pravou míru. Nejsem žádný rasista (ale.. :-)) a černoši hráli v celém seriálu nejlíp a ta diverzita není na škodu, je to osvěžení. Tolkiena mám přečtenýho, ale s mojí špatnou pamětí fakt nejsem Silmarillionolog a tak mi spoustu informací působí zmatek a celý seriál je hrozně vytržený z kontestu událostí Středozemě. Kdo se v tom má orientovat? Úvodní tříminutový úvod do světa je opravdu málo a hromada easter eggů to nezachrání. Dále platí veškerá kritika. Peníze na tom nejsou vidět, celý plán seriálu drží na vlásku, dialogy jsou buď brutálně nudné, nebo směšné (ne vždy), celé to vypadá levně, herci jsou toporní, některé postavy s Galadriel v čele jsou na pěst. S ženou jsme se na to dívali v rámci guilty pleasure, protože my s chuté sledujeme i Neila Breena nebo Pavla Dorotku a tady těch cringoidních momentů bylo hafo. Což je škoda, kdyby se první řada prostříhala na 3 hodiny, bylo by to fakt dobrý, protože v každém díle se dalo vyškrábat pár dobrých nosných scén. Většina seriálu je ale vata, nuda a scenáristicko-dramaturgicko-producentská tragédie. Snad se jim povede nedostatky vychytat v druhé řadě, které ještě dáme šanci. I když kdo ví, třeba za ty dva roky i ta současná tolerance úplně vymizí. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria je skôr taký fanservis pre fanúšikov, ktorí chceli mať vysvetlené a ukázané všetko, čo sa odohralo pred Pánom prsteňov. Bohužiaľ to hard core fanúšikov skôr rozhodilo, čiže v tomto prípade mám skôr dojem, že si viac užijú seriál práve nie dokonalí znalci Stredozeme a jej histórie, pretože nebudú všade vidieť tie rozdiely. Osobne som sériu príliš neprežíval, užíval si krásny vizuál, akceptoval fakt, že na trilógiu to skrátka mať nebude, že kauzalita nie je najsilnejšou stránkou (asi to mal nakrúcať jeden režisér s jednou víziou) a zbytočne sa kvôli tomu všetkému nerozčuľoval. Ono to potom celkom slušne funguje. Najlepšie castingové rozhodnutie je obsadiť do úlohy Galadriel Morfydd Clark, čo je vzhľadom na fakt, že ide o hlavnú postavu, dobrá správa. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hele co si budeme, mohla to být mnohem větší ptákovina. Jasně genetice jeblo, takže bělochům se rodí černé či indické děti a černochům naopak Árijci, elfové vypadají jako hipstři s deformovanýma ušima před výplatou a celý jeden národ reprezentuje obyvatelstvo, které by početně s obtížemi obsadilo jednu bytovku a to se musí ještě digitálně kopírovat. Galadriel plave jak dement a lodě jsou zde očarovány Hermioniným zmenšovacím kouzlem. Mozek se tu občas musí vypnout na úroveň Rychle a Zběsile dalších hovadin. Největší problém však je, že to celé je ohromně nudné a táhne se to jak smrad. Kdyby to sestříhali na dvou a půlhodinový film, tak by to hezky odsýpalo a bylo by to míň pitomé. Tahle osmidílná podoba je značně nestravitelná a nejednou mě jímala hrůza, když jsem zjistil kolik zbývá do konce dílu. Jinak to docela hezky vypadá a hudba je fajn. Pokud do budoucna zlepší gradaci, občas se zamyslí, jestli to co scenáristé napsali není úplná píčovina a postavám dají nějaký charakter, tak z toho možná bude i fajn oddechová fantasy. Dobrý Pán Prstenu z toho nebude, ale to snad ani nikdo nečekal, ne? ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)
  • Sekera, která se objeví v záběru královských komnat, je Dramborleg, jedno z dědictví Numenorského trůnu. Tato sekyra patřila velkému hrdinovi lidí, Tuorovi, stejně jako štít, který stojí vedle ní. (spacemaster)

Reklama

Reklama