Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (153)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu to navzdory me skepsi neni vubec marny. Tmavy elf nebo trpaslice jsou nakonec veci, ktere se do fantasy zanru docela hodi. Knizky jsem zatim necet. Je mi celkem jedno, zda to cerpa ze Silmarilionu nebo je to cele zcela nove a jmeno Tolkiena je tam jen na okrasu. Ten feeling prequelu Pana prstenu tam je. Zazni znama jmena a cele je to jakoby porad mlada Stredozeme. Dej sleduje nekolik komunit - Chluponohy (pozdejsi hobiti), Elfy, lidi z Numenoru a Jiznich kraju a orky. Zacina defacto porazkou temneho Morgotha a vzestupem (a vlastne i exilem) jeho nasledovnika Saurona, jehoz poskoci mlade Galadriel zabiji bratra, a tak se zapocne jeji neunavna cesta za pomstou. Herci jsou vyrazni a vybrani podle me vyborne. Na tricich je znat velky rozpocet, protoze si opravdu v nicem nezadaji se starou LOTR trilogii a temer i Hobitem. Prirodni scenerie jsou nadherne a CGI vsech mest - at uz elfu, lidi nebo trpasliku - je peckovni. Kostymy a masky jakbysmet. Akorat co se tyce "fyzickeho" meritka, nedostalo pocitacovemu. Jeden zdejsi clen to dokonale glosoval, ze zachrana lidske rasy v Jiznich krajich se smrskla na "vesnici o padesati lidech a ctyrech baracich" 😆 Bohuzel je tomu tak. Take scenar neni zadna epopej. Misto aby budil dojem napinaveho sprintu na sto metru s citelnym gradovanim, tak je pribeh rozplizly jak osmihodinovy tenisovy match, kdy vizualne nadherne sceny stridaji zdlouhave dialogy uplne o ho..e, presuny zleva doprava (doslova) nebo zbytecne slowmotiony na jedouci Galadriel apod. Kdyby pulku vystrihali, jen by to prospelo. Misto serialu jeden trihodinovej film a je zadelano na dalsi trilogii. Bez debat. Par scen (napr. ty s orky), paty dil se skvelou pisni Wandering Day, pointa a finalni epizoda jsou super. Jenze na ceste k ni schroupate spoustu chipsu pri koukani na rozvlacne prd. Kazdopadne me to namlsalo a jsem zvedav, co vymysli dal. Potencial tam je. // 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem bral filmový Pány prstenů jen jako pomocný materiál k tomuto seriálu a tomuhle jsem tím nechal absolutní volnost což se mě ukázalo jako nejlepší možná cesta. Samozřejmě že občas přemýšlím v kontextu s tím co mě dal především Peter Jackson, ale naštěstí ne během seriálu. Určitě se nejedná o špatnou podívanou. Amazon tady nešteřil a dokázal že umí dělat opravdu kvalitu, pokud jde o výpravu, obraz i zvuk/hudbu. Trošku horší je to s vyprávěním, některé části jsou velmi zajímavé, napínavé či tajemné, jiné mě přišli úplně zbytečné. Ještě mě nesedí casting, tak si teprve hledám cestu k postavám, některé mě prostě nepřijdou dostatečně zapamatovatelné. Nejvíc pochopitelně bojuji s Galadriel, ale ta má velký potencionál. Poslední díl je suvereně nejlepší s tím si scénáristé hezky vyhrály, Celkově neříkám že jsem nějak mimořádně nadšen, ale že bych byl zklamán, to taky ne, spíš jsem velmi zvědav na další sérii. ()

Reklama

Klajnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nefunkčně vystavěný děj a postavy, do nichž se divák nezaintresuje, protože s nimi tvůrci scénáře nebyli schopni vhodně pracovat. I kdyby jakákoliv postava zahynula, tak mě by se to nijak nedotklo. Kupříkladu v základu Galadriinina odhodlání lovit Saurona je smrt jejího bratra. To je sice dost trapné, ale mohlo by být. Jen je třeba věnovat minimálně první epizodu jejich vztahu, aby to pro diváka bylo věrohodné. V intru však bratr malé Galadriel dá jakousi radu, pak se přesuneme k intru, kde nějaké stín (temný pán Morgot) zničí nějakej světélkující strom v zemi elfů, začne válka, Morgot je poražen, Sauron uteče, bratr se ho vydá hledat, off screen umře a Galadriel převezme jeho úkol a dále je vyobrazovaná jako nezlomná a vytrvalá válečnice, co má vždycky pravdu. Debilní a nezajímavá postava. V jeden moment vyskočí z lodi doprostřed oceánu s tím, že své poslání ještě nenaplnila. Takhle tupě by se nikdo do náruče smrti nevydal, ale scénář to tak chtěl a tak Galadriel vyskočí do oceánu a začne plavat. Přirozeně neumře, ale potká někoho, kdo jí zachrání - scénář to tak chtěl... Ač se nám má Galadriel jevit jako velmi schopná (sama je lepší než zbytek jednotky, sama porazí ledového obra) tak se v mnoha ohledech spíše jeví, jak těžce neschopná protože scénář nefunguje. Kupříkladu: Nedojde jí, že symbol, který Sauron zanechal na těle jejího bratra je část mapy. Galadriel navíc procestovala Středozem ve snaze najít Saurona. Podle jejích slov to nedošlo ani nejvyšším elfským učencům. A proč by vůbec Sauron dával takové vodítko? Takovými sračkami může každý divák s dobrým vkusem jenom pohrdat. K čemu mi je, že je to drahé a jdou na tom vidět peníze (podle mě ale ani zdaleka ne tolil, protože kvalitativní úroveň je prostě nízká), když to má děravej příběh, zle napsanej scénář? Nějaký cinefilové lidem vytýkali, že máme být rádi, že takové projekty vznikaj a nestarat se o to, že tam hrajou černoši. Já bych teda radši, aby to nevzniklo. Když vidím, že se tvůrci víc starali o obsazení lidí jiné barvy pleti než o kvalitní scénář. Nasrat. Pán Prstenů je Evropské dílo čerpající z evropského folklóru a mýtů. Lore je nějak ustanoven a tak nedává smysl, aby mezi trpaslíky, kteří žijí pod zemí, se vyvinul černý pigment. Nasrat. Tvůrci měli šanci vytvořit další skvělý příběh ze světa Středozemě, vydělat si majlant, udělat si jméno a potěšit mnoho lidí. Mohli udělat mnoho dobrého, ale nebyli toho schopni. Nebyli schopni ani dostatečně respektovat původní dílo. Nasrat. A to ani nejsem fanoušek. Mám rád filmovou trilogii, ale reálně mě ten lore nezajímá a četbu prvního Pána Prstenů jsem protrpěl.  Jde mi však o princip. Ať radši koupí práva na Tarzana a obsadí do hlavní role černocha. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Poslední díl velkej dojáček, až jsem měl chuť dát pět, ale první půlka a především odhalení čaroděje mi na jazyku zanechalo až příliš velkou pachuť. K celé řadě asi tolik: Vizuální epičnost a dialogová lyričnost Středozemě se tu neustále mísí s plochostí postav i zápletek a měřítkem, které je místy až šokujícím způsobem miniaturní. Což je u takového díla trochu problém, ještě navíc znásobený faktem, že tvůrci měli prakticky neomezený rozpočet. Těžko říct, do jaké míry to je způsobeno absencí práv, talentu za kamerou, nebo jen nápaditosti, rozhodně je to ale znát. Přesto se povedlo na konci završit mnohé linky daleko lépe, než bych čekal, a finále 1. série tak působí jako opravdové finále. Navíc nemůžu říct, že bych se prostě povětšinu série nebavil. Chybami se zkrátka člověk učí, tak snad si z první řady odnesli všichni co nejvíc, a za pár let dorazí o řád lepší pokračování. Věřit můžu, ne? 6,5/10 ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako mi se to moc líbilo, alespoň subjektivně... Hlavně technická stránka a efekty jsou na seriál prostě dechberoucí. Ale objektivně? Nesahá to filmovým Pánům prstenů a ni Hobitovi od Petera Jacksona ani po kotníky. Jak říkám, mně se to líbilo (kromě epizody sedm, která je opravdu o ničem) - i když jsem čekal více akce a méně vaty. Objektivně chápu, že se někomu nelíbilo pomalé tempo vyprávění a spousta linek.. Ovšem i tak nechápu odpaďáky, kteří dali odpad aniž to viděli, což je moc smutné, protože odpad si tento (ať už je jakýkoli) rozhodně nezaslouží. A navíc, proč tomu někdo dal osmkrát odpad! To jako masochisticky sledoval všech osm epizod od začátku až do konce? Pochybuju, příště dejte laskavě odpad jen jeden, pokud se vám to nelíbilo, nebo to aspoň hezky zrecenzujte. Takový ten Psychorův odpad bez vysvětlení fakt neberu... Ale ještě k seriálu- první dvě epizody takové poznávací, nic moc se neděje, ale Ok- potom následují víceméně stejné epizody a vrcholí to skvělou epizodou šest, která je i pro místní škarohlídy snad dostatečně akční. Bohužel hned další epizoda je naprosto o ničem, ale poslední epizoda celý seriál zachrání a navnadí na další serií, doufám, že nebude nudná. I tak ale musím vyzdvihnout odvahu natočit seriál Pán Prstenů, a i když to má hluchá místa a někteří herci mi tam neseděli v jejich rolích, tak za mě pět prstenů moci ...95% ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Tři prsteny elfů se nazývají Narya, Nenya a Vilya, každý reprezentující jiný element. Červený prsten Narya představuje oheň a jeho nositelem bude Gil-Galad, poté Círdan Stavitel lodí a nakonec Gandalf. Nenya má bílou barvu a představuje vodu. Ve Třetím věku ho nosila Galadriel (Morfydd Clark). Poslední prsten, Vilya, má modrý kámen a představuje vzduch. Nejmocnější ze tří prstenů byl nošen Gil-Galadem a posléze Elrondem (Robert Aramayo), který byl díky němu znám jako nejmocnější léčitel ve Středozemi. (spacemaster)
  • Socha muže s nataženou dlaní v záběru Numenoru je Earendil, otec Elronda (Robert Aramayo) a Elrose. Vedle něj lze vidět sochu ptáka, což je ve skutečnosti vyobrazení jeho ženy, která během Války hněvu dostala podobu ptáka jako dar od Vala Ulmo (bůh moří). Na jeho čele si můžeme všimnout čelenky s vsazeným Silmarilem. (spacemaster)

Reklama

Reklama