Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední noc v chatě uprostřed lesů, zima 1996. Třicítce tanečníků a tanečnic končí intenzivní trénink na turné v USA, zbývá už jen závěrečná party. Na vinylech Daft Punk nebo Aphex Twin. A k tomu jedna velká nádoba sangrii, která na chvilku zmizela z očí... Drogový muzikál či taneční horor Climax získal v Cannes pověst nejlepšího snímku režiséra Gaspara Noeho, zvítězil v sekci Quinzaine des réalisateurs a stal se jedním z největších překvapení celého festivalu. Zrození a smrt jsou mimořádné zážitky. Život je pomíjivé potěšení. (Aerofilms)

(více)

Recenze (332)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Úvodní půlhodina s tancem a seznamovací rychlokonverzačkou je top a hned bych tam napral plný počet. Pak se to ale zvrhne do halucinačního hororu a člověk najednou začne koukat na hodinky. Tu čtvrtou si to však s přimhouřeným okem ještě udrží. Noé je kašpar, ale já mu to furt tak trochu žeru. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Dirty Dancing meets Trainspotting v módu ultra-hardcore. Jsem přesvědčený, že Gaspar Noé není úplně normální, na druhou stranu v drtivé většině případů je to spíše ku prospěchu věci, protože podobně intenzivní filmy se prostě každý den netočí. Climax začíná vlastně docela nenápadně a dlouho působí dojmem vizuálně atraktivního „párty filmu“, ovšem vyjma posledních cca 40 minut. Od určité chvíle to začne být totiž takový mazec, že mi nezbylo než kroutit hlavou a nechat plynout vůči všem postavám silné negativní emoce. Rozhodně to není film na rande ani na jinak podobně laděný romantický večer, nicméně zážitek je to věru intenzivní a sugestivní. A ten dravý, neurotický a lehce epileptický režijní styl mě pořád hodně baví. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

ohle je neskutečně paráádníí !! :-) :-) Pro mne nejlepší "párty-film" co jsem viděl a nejlepší Gasparův film. Myslím, že Gaspar konečně až tady vyjádřil sám sebe !! :-D A taky nejlepší film o nejsilnějším halucinogenu LSD. Lidem bych v kinech povinně do bonbónů kápl trochu acidu, aby z něj měli ten správnej feeling ...haha! :-) Super bylo, že se Gaspar nepokoušel natočit přímo to, co zažívaj lidi na LSD v sobě, ale jak to může vypadat (když by toho bylo fakt mega a ve skupině totálních pošuků) z vnějšku ... Ale stejně, pro člověka, kdo má nějakou tu zkušenost s tripama, to je evidentně často jasný a říká si .."ty vole teď se mu děje to, teď támhle té holce tam to ... brrrrr!! " Mráz po zádech celou dobu. Ztripovaný děcko zamčený v malý místnosti a poslední kapka do oka s acid muzikou na konec ... WWOOOOOWW !!!! Úžasný to bylo !! 5/5 !! :-) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jinými prostředky vyjádřen stav a vývoj uzavřené společenosti - zde spojený společným zájmem, společným způsobem života a stejným uvažováním - se postupně rozpadá na jednotlivá a nesouvislá ega, která opět podléhají už jen dvěma základním instinktům, Erosu a Thanatu. Navíc se nabízí porovnání dnešního tance při techno s dobou "sex and drugs and rocknroll", kdy peklo bylo přece jen vzdálenější a vztahy mezi lidmi méně odpudivé. Na rozdíl od mnohých, bych shlednutí filmu spíš doporučoval. Přitom je myslím třeba si uvědomovat, že všechny postavy - nejen malý Tito (tragedie je především jeho) - jsou nedospělé. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Zklamání, slabší Noé. Celou dobu jsem čekal, že se to zvrtne v hromadný orgie, ale ono se z toho naopak vyklubala další posraná Aronofského motherfucking mother!! Název tak klame tělem, stejně tak prolog. Stylově Gaspar nepřináší nic nového, ani zobrazením explicitností. Jedná se spíš o slabší polívčičku, kterou mu ale na rozdíl od předchozích děl, nebudou tolik kritizovat za mořem, protože sexu je tam kupodivu poskrovnu. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Filmařsky opět působivý depresivní zážitek koupající se v šoku z lidského hnusu. Nadupaná hudba a dlouhotrvající kamerové jízdy (nedovedu si představit, že by to takhle působilo někde doma v obýváku). Tentokrát ale Noé i při kratší stopáži trochu tápe v úsilí udržet nonstop diváckou pozornost, po rozjetých tanečních číslech většinou následuje zpomalení děje, což je trochu škoda. Každopádně, pro odpůrce multikulturalismu bude tento film tím správným peklem :-) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Samotnému se mi nechce věřit, že jsem dal nějakému filmu od Noého tak vysoké hodnocení, ale jo, je to tak. Když jsem sledoval Enter the Void a o něco později Zvráceného, přemýšlel jsem nad tím, proč Noé nikdy nenatočil horor, páč by na to nejspíš měl a nejspíš by to bylo i snesitelnější, než tyhle dva filmy. A pak jsem se dozvěděl o Climaxu. Hlavně jsem se dost obával, co z toho nakonec bude. Ona délka 95 minut je fajn, ale Zvrácený má nějakých 97 minut a totálně mě to unudilo. Jenže tady bylo nudných momentů překvapivě fakt málo a většinu času jsem se prostě bavil. Už úvodní scéna, kde všichni z filmu vyprávějí do televize o tom, čeho se nejvíc bojí, bylo dost zajímavý. Pak přišlo dokonalé úvodní taneční číslo a poklidná párty několika přátel. Do prostředku filmu je všechno fajn a pokud chcete happy end, radím vám to vypnout jakmile se v půlce filmu objeví titulky. To, co začne pak, je stupňující se šílenství způsobené tím, že do sangrie někdo přidal pořádnou dávku LSD. Všichni zdrogovaní a může začít peklo... A ono z toho fakt někdy mrazí. Teda, bál jsem se, že teď, v tuhle chvíli, se to změní v nějakou nechutnou prasárnu. Ne, to se nestalo. Noé se držel na úzdě, takže toho nejhnusnějšího, co se tam stane, jsme ušetřeni a jenom o tom slyšíme. Posledních 15 minut se promění v naprosté drogové peklo, kdy Noé opět roztáčí kameru a zabírá nebohé účastníky téhle zvrtnuté párty ze všech možných úhlů pohledu. Ale konec samotný mě docela čekal, u některých postav ani nemám tušení, jestli umřeli nebo ne. Zase nutno pochválit, vyřeší se tu jediná záhada, co za celý film je - Kdo dal LSD do sangrie? Naštěstí jsem se nakonec dozvěděl, kdo za to mohl, takže fajn. Některé postavy docela sympatické, atmosféru to mělo slušnou a hlavně - to ta druhá polovina byla celá točena na jeden záběr? Bez střihu? A ani mě moc nenudila, wow! Jako ok, hloubku to nemá, ale o tu ani nešlo, o tu u Noého nikdy jen tak nejde. Nakonec tedy dávám 4* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

festivalovka jako prase...i když tu prakticky není žádný úplně smysluplný děj,by l pro mě Climax jeden z nejintenzivnějších a nejnepříjemnějších zážitků z poslední doby.Začátek je celkem fajn taneční kousek,který se potom co začne působit LSD změní v hysterický nářez a kdyby bylo finále ještě tak o 10 minut delší,celkem pravděpodobně bych z něj dostal epileptický záchvat.Hodně tomu napomáhají veletoče kamery,které jsou zprvu příjemným zpestřením aby nakonci nebyly daleko k tomu vyvolat fyzickou nevolnost...80% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Jooj, Gaspar. Ty to predsa vieš aj lepšie. A hlavne konceptnejšie! U mňa sa teda climax nekonal. Orgazmus som mal pri Enter the Void, a aj Irreversible je (negatívnym) zážitkom na celý život. Tu to prvú tretinu vyzeralo na audiovizuálny orgazmus, aký som nikdy nemal. Potom však prišli úvodné titulky, odštartovala "hororová" časť a s ňou obsahový i formálny chaos, ktorý ma nechal ľahostajným a chladným. Zo sľubného námetu i spracovania zostalo len do seba zahľadené pózerstvo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Gaspar se po třech letech vrací s novým větrem do plachet a že je ten vítr sakra silný. Spíš než vítr, je to hurikán, tornádo a tajfun veškerých Gasparových tužeb, které chtěl zase zprostředkovat psychedelickou kamerou na plátno a způsobit tak epileptikům několik opravdu silných záchvatů. Velice lituju postaršího páru, který šel očividně do kina s myšlenkou, že dostane nějaký pěkný umělecký taneční kousek. Tentokrát mě potěšilo množství postav a je vidět, že Gasparovi tohle přepínání z dialogu na dialog svědčí a že se u žádné nezastavoval moc dlouho. Už jen ten prvotní tanec je neskutečná orgie, co se týče kameramanské zručnosti a diváckého požitku. Děj opravdu žádný nečekejte a jen se ponořte do té absolutní filmařské anarchie, která nedodržuje zhola žádná pravidla. Hudebně a tanečně je to neskutečně natřískané, ale co příjde potom, to už je jen na každém, jak tuto látku pojme. Gasparovo druhé jméno je šok a svého jména opět dostál. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se dlouho tesil. A to vedle rezisera hlavne na obsah filmu. Ten me bohuzel zklamal a tak v pameti zustane predevsim vyborny vizual, choreografie, hudba a atmosfera... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsou tu k vidění vynikající taneční kreace a hudba poplatná námětu se mi taky dost zamlouvá. Vzhledem k vývoji děje jsem se však postupem času čím dál víc těšila, až tahle poněkud zvrhlá party skončí. Opáčko si určitě nedám. (55%) ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Umělecký projekt a podnikatelský záměr - ovšem natočený trochu neproporčně - od pohovoru po možná rozlučkový večírek. Reklama na domácí nápoje, encyklopedie queer identit, bezpečnostní školení, film prodchnutý touhou po tradiční rodině ... Formálně úžasně zvládnutý narativ scénáře i režijně, a to překvapivě včetně dialogů, následování ohniskových postav v "nekonečných" záběrech, schovávání filmového štábu :) a v neposlední řadě kus taneční choreografie a práce s prostorovým pojetím role hudby. Od mluvících hlav sebeprezentací k dantovskému open space dnešní společnosti s přilehlými chodbami. / soft spoiler: Hřejivé setkání křehkých uměleckých osobností, do jejichž světa vpadne bezcitná totalita státní represivní moci a způsobí zařazení filmu do kategorie horor./ Od stylově průkopnické ale nadhodnocené Suspirie uběhlo hodně času. 4+* ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Viete, ze nemozem inak, ale Gaspar mohol aspon raz krotit tu svoju naturalisticku nemilosrdnost, a ponat psychedelicky tanecny film aj ako prijemnu skusenost a nie ako protidrogovu agitku, vyberajucu vzdy tie najhorsie moznosti paranoje, stadoviteho sialenstva a behavioralnej krutosti. Pretoze aj ked si velmi dobre dokazem predstavit, aky zdrvujuci efekt by mohla mat na heterogennu nepripravenu skupinu sebestrednych, s fyzickym svetom uzko spojenych tanecnikov poriadna davka LSD, co si naopak predstavit neviem je, do akej miery temne, destruktivne osobnosti by sa to tam museli zist, aby sa vecierok vyvinul takto apokalypticky, na uplny zostup do pekiel. Noe, ktory o drogach a psychedelikach neppchybne vie svoje, by im takuto strasidelnu reklamu robit nemusel. Popritom je paradoxom, ze uvodna polhodina pred padom do temnoty je to najopojnejsie, najstastnejsie, najeuforickejsie co kedy natocil. Autor filmu sa vraj vyjadril, ze hercom nechal volnost v dialogoch a mohli si vybrat, aky osud bude mat ich postava. Ak im naopak v tancovani moznost nedal, dufam ze sa od neho este dockame nejakej dalsej podobnej explozivne kreativnej tanecnej organizovanosti. Toho peklicka naopak uz by skor stacilo! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Gaspar Noé má svůj styl. Někdy je dobrej, tentokrát ani ne. Hudba je asi to jediné, co mě na tom oslovilo, ale ve skutečnosti jsem byl oslovenej už dávno. Už v dobách, do kterejch byl ten děj situovanej, takže vím, že taková hudba už tenkrát jela. Ale nevím o tom, jestli se na ni takhle tancovalo. Spíš ne, ale možná ve Francii jo, nevím. Ale pokud vím, tak třeba takové to vykloubování rukou a šílené pózy se staly moderními až mnohem později. Choreograf se každopádně zbláznil ještě před tím, než se tam začla chlemtat sangrie a než někteří (presněji některé, konkrétně některé Němky) tam pochcali podlahu a já si připadal, jak kdybych ji chlemtal taky. Sakra, měl jsem čekat, že když půjde o tance, půjde taky hodně o buzny. Slovo horor bych tady použil v úplně jiné souvislosti, než v jaké bylo zamýšleno. Horor je pro mě synonymum pro tanec a když jsem viděl tu bandu, kde jsou samé buzny, fetky, islámisti, lesby, jacísi uprchlíci z Afriky a ženy vypadající transvestitně, všichni vesměs toužící po šuku a jiných promiskuitách nebo s jinou mentální poruchou (i když tento typ tance je sám o sobě pro mě mentální porucha), ani mi nevadilo, co se jim tam děje (včetně toho děcka) - a navíc to byli Francouzi a ta jejich řeč je v podání některých osob docela hrůza. Herecky taky nejsem spokojen - je mi jasné, že vzít herce a učit ho takhle tancovat (a všiml jsem si, že jde hlavně o to, umět se pořádně válet po zemi a máchat víc rukama, než nohama), to by asi bylo složité, takže předpokládám, že vzali tanečníky a použili je k hraní. A podle toho to taky vypadalo. Často při hraní používali ty svoje taneční pózy a pohyby a to mě sralo. Ono celkově mě to vlastně sralo. Dlouhé scény (sice na jeden záběr), ale až moc dlouhé a pro mě bezvýznamné, jen prodlužující mé utrpení. Už ty úvodní rozhovory mi přišly zbytečné a pak začla party, kterou bych já osobně co nejrychleji opustil. Protože sledovat to jejich neustálé předvádění a vzájemné pochvaly a bavit se s takovejma typama, to bych nedal ani s práškama. Vizuálně a hudebně zajímavej pokus, ale ten neustálej řev, agresivita, nelogické uvažování (ale kdo by používal mozek, když je totálně sjetej) - to mi z toho děje udělalo takovou trochu zhovadilej zážitek celkem o ničem. Nejsilnější pocit, který z tohoto filmu ve mě zůstal, je ten, že při natáčení asi moc veselo nebylo. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Moja prvá skúsenosť s Gasparom Noé (hanba mi). Vynikajúci obraz dnešnej spoločnosti UKÁZANÝ prostredníctvom niekoľkých rôznych postáv s rozmanitými povahami a presvedčením, vystavených jednej a tej istej krízovej situácii. Mňa ako milovníka tanca film nenudil ani 10 sekúnd a nijaký obraz nebol navyše. Vychytávky ako titulky uprostred boli úžasné! Veľmi intenzívny zážitok. ()

Související novinky

Be2Can 2020 je v plnom prúde

Be2Can 2020 je v plnom prúde

26.11.2020

Prehliadka toho najlepšieho z prestížnych filmových festivalov z Berlína, Benátok a Cannes pokračuje odvážnym experimentom provokatéra Gaspara Noého, dvojicou francúzskych filmov s oscarovou Juliette… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Reklama

Reklama