Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když chtěl dostat synátor dopis z branky, a zaštěkal pes, normálně jsem se lekl. To je jenom důkaz toho toho, jaká se tady povedla tvůrcům zdařilá paranoidní atmosféra, kdy si člověk nemůže být ničím jistý, nikomu věřit a nervozitu může vyvolávat i jenom zatažené počasí a zavřené dveře domu. Do toho ale mixnuto i s pár klidnějšími momenty a výraznou rodinnou linkou, takže to zdaleka nebylo celou dobu tak pochmurné. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Čas je díra, čas je bič. Lepší kdyby vůbec nebyl. Nejednou chceš svůj balón. Ztracenej je v dětství nebi. Letí dál a stoupá výš. Letí proudem roků zpátky. To jen čas trh oponou. Věci mizí - kde už jsou? Nejednou chci svůj balón. Zpuchřelá a prasklá duše. Jistě řeknu - to je on! Poznám ho, měl jsem ho rád. Každa další známá věc, kaugummi a pflege dusche, Drážďany a schone schuhe a zde Simson Motorrad. Mý gumoví indiáni z ulice unter den Linden. Později jsem se tam zpil, zrovna když byl feuer werk. Tmavý pivo se sirupem, řízek v sósu s knedlíkem, cigára Káro byly fajn. Pak z U-Bahnu na S-Bahn. Nejednou chci svůj balón a nesměle to zkouším řici, vraťte mi to všechno zpět, na tábor chci k moři jet, co má v létě deset stupňů a Trabanta v pryskyřici. Jedno jak se změnil svět já chci zpátky svůj balón! Nejednou chceš svůj balón, ztracenej je v dětsví nebi. Všechny věci cos měl rád, na tebe tam tiše čekaj. Až se tvůj čas naplní, letíš proudem roků zpátky. Někde najdeš svůj balón, nech ho zatím - ať si lítá. *** ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Za mne dobrý, dobový a napínavý. Není to ničím vyloženě šokující, ale jako celek to dobře funguje. Oproti českým filmům to navíc nepůsobí televizně a lacině. Docela mne pobavilo, když jsme si říkali, jak ti hlavní herci moc nevypadají jako Dederóni... No a na konci byli vidět ti reální lidé, a to už Dederóni rozhodně byli. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dramatická snaha o únik z tábora šťastnej budúcnosti a mizernej prítomnosti sa síce nevyrovnala filmu Životy tých druhých, ale aj tak ide o mimoriadny počin. Oceňoval som najmä kamerové skratky na všadeprítomné oči a uši Stasi, to aký obrovský aparát dokázala zmobilizovať kvôli obave, že im pár ľudí uletí na Západ. A pritom sám veliaci podplukovník preniesol kľúčovú vetu: "Proč je skrátka nenecháme běžet?" Všade vo svete je dominantnou úlohou hraničiarov zabrániť vniknutiu nežiaducich osôb, iba v socialistických zemiach sa pozornosť sústreďovala na zabránenie únikom. Nepovažujem Balón za bezchybný film, ale minimálne kvôli atmosfére a napätiu si štyri hviezdičky zaslúži. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno