Reklama

Reklama

Alžírsko

(TV film)
  • Francie L'Algérie vue du ciel (více)
Francie, 2015, 88 min

Obsahy(1)

Unikátní výprava Yanna Arthuse – Bertranda a Yazida Tiziho na sever Afriky... Nezapomenutelné putování tajuplnou zemí, která na severu sahá až ke Středozemnímu moři, ale na jihu se již hluboko zakusuje do africké pevniny. Dechberoucí letecké záběry a emotivní komentář nabízejí pohled na úchvatnou krajinu, historické památky i neobyčejné lidi, jež obývají tento rozlehlý stát. Dokument představuje středomořský sever, pláže, poklidné zemědělské pláně, nádherná pohoří a náhorní plošiny, ale opomenout nelze ani prostředí zcela odlišné. Tím jiným světem je poušť Sahara. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Marze 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Alžírsko je jenom poušť ale z dokumentu je vidět, že má i biosférickou vodní rezervaci nebo zemědělskou oblast. Potravinově je tedy Alžírsko , kde vzrostl za třicet let počet obyvatel čtyřikrát závislé na jejich masivním dovozu (známá arabská politika "obilí za ropu") což se v dokumentu řeší také. Dokument je obrazově nádherný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí kamera a režisér, který ví, co divákovi ukázat a kde najít ty pravé přírodní i lidské divy země, kterou má evidentně rád. Ten snímek přímo láká k návštěvě Alžírska a představuje zemi v široké škále lokací. Pravdou je, že komentář je poetizující a rád se uchyluje k velkým slovům a vzletným spojením. Jaká je struktura společnosti, jaké jsou problémy obyvatel země, to z dokumentu nevyčtete, ale za estetický dojem záběrů snímaných balóny dávám plnou palbu. Vidět tohle v kině na velkém plátně by byl určitě fascinující zážitek. Celkový dojem: 90 %. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument systematicky približujúci niekdajšiu francúzsku dŕžavu. Yann Arthus-Bertrand v ňom potvrdil svoj nevšedný talent., ale ani on sa nevyhol niekoľkým hluchým miestam. Vo filme ma okrem známejších miest zaujal pomerne malý pokrok od doby získania nezávislosti. Vysvetlenie mohol poskytnúť záber zo stavby obrovskej mešity, ktorú stavajú čínski robotníci. Možno niekto nakrúti aj záber, v ktorom nejakú stavbu v arabskom svete budujú arabskí stavbári. Zábery púšte boli úžasné a pripomenuli mi Anglického pacienta. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou úchvatné, některé informace zajímavé, o to nic. Ale celé je to pojaté, jak to říct, až tak nějak sebedojímavě - směrem k Francouzům, místním obyvatelům (i když z komentáře vyplývá, že sice úspěšně svrhli kolonialismus, ale sami pak nějak nemakali a nehospodařili), kultuře, až po to závěrečné pokleknutí. Nakonec nejzajímavější je to ztracené město na konci, kde se nacházejí dodnes záhadné malby, v nichž Däniken vidí mimozemského boha. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Největší africká země v krásném a poutavém dokumentu, který má obrovskou přednost v tom, že nám nabízí jedinečný pohled z výšky, tzn. to, co bychom jako obyčejní smrtelníci nikdy nemohli vidět.. Nutno dodat, že ta vymazlená kamera je dech beroucí a vybrané lokace úžasné, ať už města, oázy, hory či historické památky.. Nicméně s ohledem na fakt, že se tvůrci velmi taktně vyhnuli všemu nekorektnímu, nejdu do plných, neb v tomhle Alžírsku je vše dokonalé, nádherné, všichni se usmívají a mávají.. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Alžírsko - země tisíce barev. Tak pestrá, jak jsem ani netušila. Dronové záběry z výšek (i ty z balonu, byla jsem poučena :)), které by člověk jako běžný turista vůbec neměl šanci vidět, nemají chybu. Skalní městečka, trhy, rozmanité oázy v poušti, červený písek i skály, zbytky tisíce let prastaré architektury, záhadné kresby ve skalách....Faktické i poetické, včetně pěkné hudby. Hluboký zážitek. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Opět dechberoucí záběry z dronu z nám turisticky dosud zapovězené neobjevené země. Alžírsko mě velmi překvapilo. Ztracené město a malby známé z Dänikena jako perlička na závěr mě naprosto dostalo. Občas velmi pomalé záběry ani tak nevadí, aspoň si to nadšený cestovatel, který se do této země asi nepodívá více vychutná. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mít to tak 60 minut, tak jsem spokojenější a třeba i těch 5* dám. Hodina a půl je až moc. Jinak to ale je dobrý a především záběry jsou po celý film úchvatné. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože je hodina a půl na dokument vcelku hodně, tak se autorům nedivím, že nechtěli stříhat. A přestože mi nepřipadala první třetina moc zajímavá, protože se kamera vznášela především nad městy, bylo mi u závěrečných titulků jasné, že bez toho by nebyl ten obrázek o Alžírsku úplný. Tvůrci se totiž pustili nejen napříč největší africkou zemí, ale také zpět v čase. Při záběrech z dronu se dozvíte jak o histori, tak i součastnosti, o jeho obyvatelech, podíváte se na některé kulturní památky, na velmi rozmanitou krajinu...prostě taková "vzdušná exkurze" s průvodcem, který má k Alžírsku vřelý vztah. Kamera byla vynikající, nabízela perspektivu, kterou ze země nikdy nezískáte, ale hlavně...v poslední třetině se díky ní dostanete na místa, která jsou jako z jiné planety. Dokumenty sleduju rád a často, ale takovou krajinu jsem nikde neviděl... . Pokud o Alžírsku nic nevíte, uděláte si vcelku pěkný obrázek, který někoho k návštěvě navnadí a jinému to takhle bude stačit a raději se vypraví jinam. Každopádně já jsem maximálně spokojený...velmi lidsky pojmutý a zároveň edukativní dokument o zemi, o které jsem vlastně doteď nic nevěděl. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Maroko, stejně kvaltiní záběry pro turisty nepříliš známého Alžírska. Spoustu záběrů je přímo jako stvořených pro velký formát nebo obraz... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nikto nepochybuje o úchvatnosti leteckých záberov tohto francúzskeho dokumentaristu, špecialistu na filmovanie dronmi. A určite nikto nespochybní ani to, ako boli vo filme umelo vytiahnuté farby na maximum a púšť tak vyzerá ako nádherné farebné miesto. Ale aj tak bolo cestovanie púšťou tou najzaujímavejšou časťou filmu a prekonalo návštevu veľkých miest, priemyslu alebo prímorských oblastí. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Obrazově přenádherné a informačně celkem poučné. Moje představa Alžírska jako nepůvabné pouštní země, kde se dá žít jen ve městech u vody, byla poopravena, protože i tahle arabská země nabízí velice poutavé přírodní divy a kultrurní výtvory s vlivy Osmanů Španělů a Francouzů. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Takový cestopis bych dokázal sledovat snad o každé zemi na planetě. Dechberoucí kamera, fantastický scénář a poutavé vyprávění o historii i současnosti dnešního Alžírska. Skvělý dokument. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Další do sbírky pokladů. Bertrand má cit pro kameru a zprostředkovává nám fascinující pohledy. Dívá na svět očima pokorného pozorovatele, a tak má tenhle dokument i mimořádnou hloubku. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Alžírsko z výšky. Poměrně dost úchvatná podívaná na to, co všechno je v Alžíru možno vidět a v tolika barvách. To jednoho hned nadchne, aby začal přemýšlet o dovolené tam. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná kamera, každý jeden záběr z tohoto dokumentu by šlo použít jako wallpaper. A ta skalní útvary ke konci dokumentu a putování jdou jak z jiného času a nebo jiné planety. Narazil jsem na tohle dílo podruhé a pokaždé jsme se od těch krásných obrázků nedokázal odtrhnout. ()

Reklama

Reklama