Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (123)

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Nejsem divák který by úplně preferoval či s chutí koukal na "historic-epic" dramata (Sword and Sorcery fantasy jsou něco jiného), takže pro mě vidina tří hodin strávených u tohoto filmu byla předzvěst utrpení. Jenže ne! Ty tři hodiny utekly jako voda a já to hltal každým douškem. Ať už nádhernou výpravu, výborný soundtrack, či celkové dobrodružství hlavního hrdiny. Celou dobu mě zajímalo jak to celé dopadne a fandil El Cidovi, jehož výborně stvárňuje Charlton Heston. Jedinou výtku tak třeba mám k rozvleklým pasážím kterých je ale minimum, či tomu že k některým scénám je prakticky přeskočený build up. Například je stmívačka a po ní vidíme jak jednu z postav mučí aniž by bylo ukázano jak k tomu došlo atd. I tak se jedná o ale nádherně epický příběh o jednom statečném hrdinovi. 9/10 ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Další film z dílny těch největších hollywoodských historických velkofilmů. V hlavní roli španělský rytíř, kterého skvěle ztvárnil Charlton Heston. Poutavý příběh muže, který jak už to tak bývá, se stal hrdinou, legendou, i když o to vůbec nestál. Dobrá režie Anthony Manna. Ač mi přišlo, že děj nebyl vždy úplně plynulý. Avšak stovky a stovky kráčejících komparzistů navlačených v kostýmech-i to je něco. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Další tříhodinová šílenost za mnou a opět velkolepá podívaná. Cid je příběh o španělském národním hrdinovi, o kterém jsem popravdě nikdy neslyšel a narozdíl od většiny historických filmů se nejedná o "sandál" ale krystalicky čistý rytířský film. Což narozdíl od podobných filmů z 50. let neznamená nějakou láci, naopak. Cid má naprosto megalomanskou výpravu - tisíce statistů v davových scénách, úžasné kostýmy všech barev, stavby které opravdu vypadají jako kdybysme se ocitli v 11. století. Budovy, města, panorama Valencie, těžko uvěřit že tohle vzniklo v době před počítačovými efekty a že to natočil Anthony Mann, který většinou točit ne zas tak výpravné westerny. Nechybí ani pár solidních bitev, Heston je v žánru jako doma a Lorenová je aspoň krásná. Abych ale byl fér - na začátku to má spád - dobrý skutek znamená zradu, souboj o čest mění lásku v nenávist, ze spojenců se stávají nepřátelé a naopak, přichází bratrovražedný souboj o trůn. V druhé půlce mě to ale přišlo už celkem utahané, nikam se to moc neposouvá a ten idealismus, kterým Cid vkládá důvěru ve slabošského krále a červená knihovna mezi ústřední dvojicí (láska, nenávist, láska, odloučení, láska) mě dost nudily. A finále nemá s historií nic společného. I tak zasloužené 4* minimálně za veškeré tu podívanou, souboje a odhodlaný boj proti muslimským okupantům. Doufám že tahle historie se nebude opakovat. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

IN MY COUNTRY, WE HAVE A NAME FOR A WARRIOR WITH THE VISION TO BE JUST AND THE COURAGE TO SHOW MERCY. WE CALL HIM.. THE CID!!! Tří hodinový epos s Charlton Hestonem o španělském hrdinovy. Dojem na mě udělal hlavně zápas "mann gegen mann", "da uomo a uomo", prostě muž proti muži. Surové ztvárnění bitvy na život a na smrt, s perfektně rudou krví. Další výtečný dojem jsem si odnesl z pasáže, kde El Cid dobije Valencii, bez jediného ztraceného muže. Potom souboj rytířů s muži, kteří měli místo brnění černé sukno a tak umírali po desítkách a největší dojem udělala závěrečná scéna, kde se rytíři modlí k El Cidovi a nechají tam jeho mrtvolu jezdit na koni jen tak, jako by nic. Hodně morbidní. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem z toho byl nadšený. Minimum vzdělání z historie a politiky , potažmo ekonomiky způsobilo, že se dětsky romantickýma očima už na to dívat nemohu. Šlechtici se bijí o čest nebo o srdce dámy. No to je pěkná pitomost. Šlechtici se často bili meči a zejména v Castilii ale šlo tam o prachy nebo o uchopení moci a pak zase o prachy. Dáma, pokud to nebyla dcera vladaře jim mohla být u prdele s vyjímkopu toho , že byli tak zadlužení, že jim ten souboj za to stál. Ano El Cid nechává žít předáky Maurů. To není historická hovadina, to se stávalo. Emíři měli takovou moc a budoucnost Castilie a Arogonska byla tak nejistá, že stálo za to sem tam mnouřit oko a nevyužívat kata. Dyť kdo ví, k čemu to bude dobré. A mohl bych pokračovat. Film pro děti dobrý ale po 30 letech mě to už ani nerozesmálo. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Podle svědků, kteří byli na place při produkci filmu, se Charlton Heston a Sophia Loren nenáviděli. Jedním z důvodů mohlo být to, že Sophie Loren dostala zaplaceno za natáčení více než Heston, který už v té době byl hvězdou první velikosti. (haus_cz)
  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno