Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trojhodinový historický epos, ktorý je ale nakrútený s takou ľahkosťou a prehľadom, že jeho dĺžka vôbec nevadí. Dôvodom sú prehľadne podané intrigy, sú zrejmé motivácie každej postavy a všetky dôležité figúrky na plátne ostanú dostatočný priestor, aby svoju existenciu zdôvodnili. Dramaturgicky môžeme prirovnať ku Kráľovstvu nebeskému, kedy dve tretiny sledujeme krásne zábery prírody a interiérové dialógy, aby v poslednej hodine prišlo na monumentálnu akciu. Pochopiteľne bitky už trochu zostarli a pôsobia ťažkopádnejšie, ale hlavná sila je v Mannovom cite pre kompozíciu záberov a nie v nejakej brutálnej sekanici. Určite lepšie ako napr. Alexander Veľký (tiež s Hestonom) a Džingischán, ale na takých Vikingov to v mojich očiach predsa len nemalo. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce je film naprosto dokonalý - úžasná výprava a kostýmy, na jakýkoliv obraz je radost pohledět. Bohužel na dějové stránce film kolísá - děj je zbytečně natáhnut na tři hodiny a místy opravdu nudí. Ve filmu se dokonce uvidí neskutečně natočená bitva, kdy rytíři bezhlavě kolem sebe mávají řemdihy a tolčokují se po hlavách a skáčou na sebe z koní a pleskají sebou o zem. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že je Cid kvalitní film, ale vždycky budu preferovat Spartaka. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /Spartacus 1960/ natocil dalsi velkolepy monumentalny film o spanielskom hrdinovi Rodrigovi Diazovi a jeho zene Jimene. Ustrednou hereckou dvojicou su Charlton Heston /Ben Hur/ a genialna Sofia Loren /Julius Caesar/. Nadherna podivana, herecke koncerty na urovni, rezia je genialna, vycibrena, dialogy je radost pocuvat, skoda, ze sa taketo nadherne velkofilmy uz netocia. Plnym pravom 100 % ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Každý národ má svojho superhrdinu, na ktorého život a činy sa postupne nabaľuje všetko, čo by legende mohlo prospieť. Ja sa v histórii príliš nevyznám, takže je mi celkom jedno, do akej miery je tento veľkofilm historicky verný. Vnímal som ho ako typický americký veľkofilm, veľký rozpočtom, výpravou, honorármi hlavných postáv i dĺžkou. Máločo z toho bolo využité tak, ako byť mohlo. Charlton Heston sa svojej úlohy zhostil, Sophia Loren už menej. Štatistov tam bolo dosť, ale boli väčšinu deja príliš statickí. Najviac to bolo badateľné na bojoch, ktoré namiesto masakru, ktorým sa vyznačovali vtedajšie boje pripomínali predstavenie skupiny historického šermu. A tá dĺžka, tá bola často neznesiteľná. Anthony Mann určite nakrútil minimálne jeden lepší film. Tento ostal na úrovni lepšieho priemeru, takže naplní očakávania trpezlivých a menej kritických divákov. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Epické a nákladné dielo, typicky staromódny epos a presladenosť treba vzhľadom na rok výroby odpusiť, pretože je veľkolepá. El Cid je len legendou a preto tu chýba viac tej historickej podstaty, čo ma osobne mrzí. Kresťansko islamske spory boli na rozdiel od dnešnej doby ešte celkom zaujímavé a nezaložené na tupom terorizme, hoci ani vojnu neoslavujem. Ospevovaný Heston sa mi tiež nezdal tak skvelý, ani atraktívny. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Podle svědků, kteří byli na place při produkci filmu, se Charlton Heston a Sophia Loren nenáviděli. Jedním z důvodů mohlo být to, že Sophie Loren dostala zaplaceno za natáčení více než Heston, který už v té době byl hvězdou první velikosti. (haus_cz)
  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama