Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

HAL 

všechny recenze uživatele

Po Ben Hurovi byl Charlton Heston na koni a začal sekat podobné historické postavu jednu za druhou - ale ani jako Cid, ani Markus Antonius se svému ikonickému charakteru nevyrovnal. Nejen jako charakter samotný, hlavně zůstaly ve stínu ty filmy, vedle Wylerova eposu vypadají všechny jako laciné napodobeniny. El Cid má sice tři hodiny a obzvášť ke konci i velice slušné masové scény s obléháním hradu, ale většinu času připomíná spíš divadelní záznam - s předlouhými dialogy pečlivě okostýmovaných postav ve velmi sterilním prostředí. Filmová řeč režiséra je tu všechno, jen ne progresivní. Ale příběh jeho postav je naštěstí tak silný a nestárnoucí, že i po šedesáti letech stojí za vidění.7/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6,25miliónaTržby USA $26,620,000Tržby Celosvetovo $-║ Po tom čo sa my len nedávno dostal do rúk výborný film s Charlton Hestonom Ben-Hur(100%), sa dočkávam ďalšieho skvelého dielka, ktoré mi moc ladí aj vďaka svojej historickej téme, hlavnou kostrou filmu sa tu stáva gradujúci dej a na danej ploche troch hodín je dosť hútny na to aby maximálne zaujal aspoň tých čo majú k filmu ako takému vzťah. /95%/ ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,A TAK CID VYŠIEL Z BRÁN HISTÓRIE A STAL SA LEGENDOU." __ Ďalšie dielo zo zlatej éry Hollywoodu rozprávajúce prostredníctvom rytierskych ideálov život najväčšieho španielskeho hrdinu recoquiesty Rodriga Diaza de Vivar nazývaného El Cid (1043-1099). Charlton Heston naklusal po Ben Hurovi hneď do svojej ďalšej veľkej úlohy. Cidovi vložil svoju charizmu, rozhodne vytvoril tiež aj najlepšiu postavu vo filme, avšak oproti skutočnosti aj dosť zidealizovanú (skutočný Cid bol istý čas aj v službách Maurov). Tiež je pravdou , že historické spektákly režisérovi Anthonymu Mannovi veľmi nešli. Keď bol odvolaný zo Spartakusa tak si svoj sen splnil v Cidovi a v Páde ríše rímskej, ktorá však nedopadla veľmi chvályhodne. Dialógy sú veľmi ošemetné navyše napríklad z úst Sophii Loren vyznievajú dosť nepresvedčivo, taktiež problémom filmu je aj značná dĺžka a niekoľko skôr zbytočných momentov. Na obhajobu Cida treba brať v úvahu rok vzniku filmu a to, že spracovanie davových scén za podpory skvelej kamery aj v dnešnej dobe berie dych. Okrem toho nemožno nespomenúť tradične skvelú hudbu jedného z najväčších skladateľov filmovej hudby Miklósa Rószu, ktorá je však citeľne ovplyvnená nielen predchádzajúcim Ben Hurom, kde je hudba predsa len lepšia a prepracovanejšia, ale aj ,,Rytiermi okrúhleho stola" (1954), kde je hudba o niečo slabšia (nie však zlá). Sprvu som dal tomuto filmu 3*, keď som si ho opäť po čase pozrel páčil sa mi o čosi viac, takže prilepšenie je potom adekvátne. Rozpočet filmu bol 8 miliónov $, na hollywoodske veľkoprodukcie skôr priemerný rozpočet. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Cid je další fenomenální velevýpravný historický velkofilm, který je strhující jak po dějové stránce (a ty dialogy, kterých je docela dost, je učiněná radost poslouchat), tak samozřejmě i po té vizuální (to hlavně), to neskutečné množství komparzistů je fakt ohromující. Tak dobrý jako Ben Hur samozřejmě Rodrigo Diaz de Vivar není, ale v rámci těchto filmů jde o jasnou (velmi těsnou) dvojku. A to, že oba dva hraje fantastický Charloton Heston je jen bonus. Takové filmy se dneska už opravdu netočí. Ale takové filmy naštěstí ani nestárnou a patří k tomu vůbec nejlepšímu ve filmových dějinách. Můj osobní největší filmový rest všech dob je konečně dohnán. Cidem jsem byl nadšen od první vteřiny a i když ve výsledku má slabší momenty, pět hvězd si zaslouží tak, jako žádný jiný film. Klenot a úchvatná podívaná. 95%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film důstojně oslavující španělského národního hrdinu Rodriga Díaze de Vivar. Tvůrcům se podařilo věrohodně ztvárnit reálie 11. století, celý příběh je hrdinský epos jak má být, zejména obléhání Valencie a samotný závěr nemají chybu. Výhrady bych měl k některým interiérům, které zbytečně připomínaly filmové kulisy a hlavně k melodramatičnosti, které zde bylo na můj vkus trochu moc - Heston i Lorenová jsou jistě sympatičtí, ale jejich milostné problémy mne opravdu nezajímaly tolik, jako Cidovo zápolení s nepřáteli :-). ()

Galerie (117)

Zajímavosti (10)

  • Podle svědků, kteří byli na place při produkci filmu, se Charlton Heston a Sophia Loren nenáviděli. Jedním z důvodů mohlo být to, že Sophie Loren dostala zaplaceno za natáčení více než Heston, který už v té době byl hvězdou první velikosti. (haus_cz)
  • Nesporně grandiózní výprava zobrazuje typické naivní stereotypy o středověku a s historickou skutečností má společného pramálo. Skutečný El Cid žil v 11. století a jako nejvýraznější prohřešky proti tomuto období můžeme jmenovat: ještě neexistovaly erby, hrady ani turnaje. (tomalakis)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama