Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (123)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch výpravných historických velkofilmů, kterté nestárnou. Jeden z těch, o kterých říkám poctivá filmařina. Tedy tisíc skutečných komparsistů a ne deset a Ctrl + C, Ctrl + V a bitva je hotová, jak se to často dělá ve filmech dnešní doby. Charlton Heston je skutečnou osobností, které věříte každou roli. Neskutečná výprava, skvělá hudba, středověk, tak jak si ho představujete v těch nejrealističtějších snech. Když hrdina, tak Cid. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Od úvodního emblematického záběru na šípy zprobodaný krucifix po závěrečný obraz jezdce cválajícího po pláži ("And thus the Cid rode out of the gates of history into legend.") jde o bohatou historickou epiku v nejlepší hollywoodské tradici, jež spíše než na hereckou drobnokresbu sází na rychlou a strhující akci. Punc nezapomenutelnosti dodává hudba M.Rózsy, která je jemná v milostných scénách, burácející v těch bitevních a (za užití varhan) nadživotně mytická ve finální sekvenci. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film důstojně oslavující španělského národního hrdinu Rodriga Díaze de Vivar. Tvůrcům se podařilo věrohodně ztvárnit reálie 11. století, celý příběh je hrdinský epos jak má být, zejména obléhání Valencie a samotný závěr nemají chybu. Výhrady bych měl k některým interiérům, které zbytečně připomínaly filmové kulisy a hlavně k melodramatičnosti, které zde bylo na můj vkus trochu moc - Heston i Lorenová jsou jistě sympatičtí, ale jejich milostné problémy mne opravdu nezajímaly tolik, jako Cidovo zápolení s nepřáteli :-). ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Není nad to si po letech pustit filmovou klasiku v kategorii historického „velkofilmu“. Možná se bude v dnešní době zdát mnohým to označení, velkofilm příliš velkorysé, ono se není čemu divit, ale pro tenhle film to bezpochyby platí. Není to dáno jen jeho délkou tří hodin, to dnes není nic neobvyklého a každý správný současný „velkofilm“ dá alespoň na dvě a půl hodiny. Monumentalita tohoto filmu je v ději, který člověka ani na okamžik nenudí, autoři si ke své historické fresce vybrali velmi dobré téma a také hlavního hrdinu, Charlton Heston je více než přesvědčivý rytíř a dokazuje, že se na role legendárních hrdinu hodí. Z historického hlediska by se dalo filmu sice lecos vytknout, ale na to se v takových filmech „nehraje“. Ono je lepší popustit někdy uzdu fantazii a dokreslit si děj tak trošku účelově. Co do historického ztvárnění doby je však film skvělý. Nejsilnější scénou celého filmu je pak pro mě mrtvý El Cid cválající na svém bílém oři řadami nepřátel k vítězství. Opravdu skvělá tečka na závěr! Takto umírá opravdový hrdina. El Cid je filmem, který by neměl ujít žádnému obdivovateli klasických historických velkofilmů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Anthony Mann /Spartacus 1960/ natocil dalsi velkolepy monumentalny film o spanielskom hrdinovi Rodrigovi Diazovi a jeho zene Jimene. Ustrednou hereckou dvojicou su Charlton Heston /Ben Hur/ a genialna Sofia Loren /Julius Caesar/. Nadherna podivana, herecke koncerty na urovni, rezia je genialna, vycibrena, dialogy je radost pocuvat, skoda, ze sa taketo nadherne velkofilmy uz netocia. Plnym pravom 100 % ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Meč El Cida "Tizona" je stále možné spatřit ve vojenském muzeu Museo Del Ejército v Madridu. (mac000)
  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama