Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřiadvacetiletá Carla (Juliette Lewis) je sympatická a pohledná mladá žena, která se od svých vrstevnic výrazně liší v jediném, ale podstatném bodě. Od narození je lehce mentálně postižená. Po letech strávených v soukromých speciálních školách dokáže Carla překonat všechna omezení, kromě jediného své milující matky Elizabeth (Diane Keaton). Carla chce žít vlastní život a její někdy příliš spontánní chování ve světě plném nebezpečí je pro milující a strachující se matku nepřijatelné. O to hůř se Elizabeth smiřuje s přirozeným faktem, že se její dcera poprvé v životě zamilovala. Carla a podobně postižený Danny (Giovanni Ribisi) se musejí postavit na vlastní nohy a vyvzdorovat si na světu právo na lásku a všechny radosti i starosti plnohodnotného obyčejného života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

snake 

všechny recenze uživatele

Film se dotýká tématu, které je tak křehké, že stačí sebemenčí chybička, a skončíl by ve stoce filmů se skvělým námětem ale špatným zpracováním. Kupodivu zde všechno funguje tak, jak má. Nutí vás ke smíchu a pláči zároveň, nutí vás k zamyšlení nad tímto problémem. Giovanni Ribisi mě přesvědčil, že je skvělým hercem, který svým charizmatem dokáže prodat každičkou větu a každičký pohyb tak, že mu nelze neuvěřit. Juliette Lewis je mou oblíbenkyní, tak by bylo trošku neobjektivní hodnotit její herecký výkon (mimochodem pro mě opět skvělý)! Nevím, jaký je Garry Marshall režísér ale téma si vybral skvělé, narozdíl od Pretty Woman, která se mně nikdy nijak moc nelíbila. Z herců dokázal vytřískat to nejlepší a dokázal natočit dojemný, né však klišovitý film. ()

AnnaW 

všechny recenze uživatele

Příběh sám sice nebyl komplikovaný, ale zároveň ani mravokárny a zbytečně srdcervoucí, což u tohohle tématu potěšilo. Juliette Lewis i Giovanni Ribisi odvedli hodně dobrý výkon, jasně, nevypadali úplně jako mentálně postižený člověk, ale já jsem jim to věřila. Diane Keaton se tady předvedla v méně obyvklé, totiž vážné roli a vida, ona to umí i bez přehrávání :)) ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu hodnotit jednotlivé složky díla, když to ve výsledku dává takový nějaký nemastný neslaný průměr. Ono točit o retardovaných jedincích je hodně těžká parketa, kterou zvládnout, není vůbec lehké. Těžko se potom rovnat s těmi, kteří to zvládli bravurně, jako v případě filmu Forrest Gump nebo Rain Man. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Retardovaná love story? No proč ne! Specialista na sladké romance Garry Marshall přivedl tak trochu nezvyklý příběh o touhách a přáních spontánní retardované dívčiny. Samo o sobě to spíš vybízí k vážnému pohledu pod rouškou psychologického dramatu, ale to by zas nebylo nic zvláštního. Konfrontace snobské matinky, která si nechce připustit fakta a snaží se zamaskovat realitu za snůšku vlastních představ s navrátivší se dcerou, je trefná a spíš než vtipná, úsměvná. Celé je to vlastně spíš taková odlehčenější podívaná, než klasicky střižená komedie. Juliette Lewis si osvojila mluvu a mimiku, dabing jí ovšem zaříznul křídla (ale tak to už chodí). Diane Keaton hraje přesvědčivě, ale utahaně. Jako by se snažila za každou cenu narvat do komediálního sendviče plného zeleniny stehno z vypasené krůty v podobě dramatu. Hlavně mě překvapil Giovanni Ribisi, díky kterýmu jsem začal po půl hodině umně zadrhávat. Proč si ale nemůžu připustit celkově kladný dojem? Prvně, film je celkově děsně natažený, čímž trochu ubíjí tu originalitu děje. A hlavně, tohle je prázdný film, skořápka. Bez niterného prožitku, taková ta okatá hra na lidské city a pocity. Právě tohle s více jak dvouhodinovou stopáží hodně ublížilo finálnímu hodnocení. Jasně, řeknete abych v tom nevrtal, že tohle stejně nemělo ambice na Oscara, ale ono to mrzí, když už mezi těma Pretty Woman a Nevěstama na útěku najdete kouska něčeho opravdu zvláštního. Proto dávám za 3 a kousek hvězdičky. Sweet to je, ale diabetik z tohohle šok mít nebude, stejně jako spousta diváků svoje filmové zážitky. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Krásný herecký koncert Juliette Lewis a Giovanniho Ribisiho. Juliette použila podobné grimasy už v Mysu hrůzy. Tam mě tenkrát poprvé zaujala. Opět konečně film, který je poutavý. Děj je zajímavý. Postupuje stále kupředu. A i když je film dlouhý 129 min, nemá žádná hluchá místa a není únavný. Je třeba takovýchto filmů. Je spíše pro - jak bylo dříve na ČT 2, vhodný do KND. Kdo neví - Klub náročného diváka. Jsou to filmy, u kterých je třeba trochu přemýšlet. I když vlastně není klasický do KND. Jestli mi rozumíte...Možná spíš než na přemýšlení během filmu, na zamyšlení po jeho konci. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Juliette Lewis začala film natáčet jen velmi krátce poté, co se vrátila z léčebny. Pojišťovna, která měla být pro film najata, odmítla snímek kvůli této záležitosti pojistit, a proto vše zaplatil sám režisér Garry Marshall. (jezurka42)
  • Ve scéně, kdy Carla (Juliette Lewis) navštíví Dannyho (Giovanni Ribisi) byt, dívají se spolu na film Absolvent (1967). (agass)

Reklama

Reklama