Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou hudební komedie scenáristy Jiřiho Šebánka a režiséra Julia Matuly Volná noha je jazzový muzikant, trumpetista Beno, jemuž zdatně sekunduje jeho přítel, saxofonista Emil, zvaný Rampouch. Oba mají rádi bláznivou legraci a svými kousky často lidi šokují. Beno je původem Slovák, žije však už dlouho v Praze. Jako pravý bohém neuznává žádné omezováni v osobnim ani v uměleckém životě. Je oddaný jazzu tělem i duší a pohrdá jakýmikoliv formami pop-music. Proto odmítá výhodné nabídky své přítelkyně, úspěšné zpěvačky Gábiny. Se zdarem čelí i nátlaku své nastávající, mnohem mladši dívky, a její vyzývavé matky. Film je sledem epizod, jejichž těžiště spočívá v Benových recesistických výstupech. Převládá v nich humor, nepostrádají však ani náznak melancholie. Beno za své kousky musí často platit, i to však přijímá s otevřeným hledím. - Autor námětu Jiří Šebánek se inspiroval postavou slavného československého jazzmana Laca Décziho, který již několik let působí v emigraci v USA. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • V části filmu, kdy členové kapely chodí přes jakousi komisi, která se jich dotazuje, se jedná o takzvané „hudební přehrávky“, které byly povinné pro každého muzikanta, který chtěl veřejně vystupovat. Komise však nehodnotila hudební znalosti či dovednosti, ale politické znalosti. Nezvládnutí přezkoušení znamenalo se ocitnout bez práce. (sator)
  • Beno (Marián Zednikovič) má v podnájmu nad postelí plakát s nápisem: „Gramine.“ Gramine Blues Group byl polský vokálně-instrumentální bluesový soubor, který vznikl na podzim roku 1969 a zanikl v roce 1988. (sator)
  • Fotograf Ota Bergschied (Alan Pajer) používá japonský fotoaparát Asahi Pentax 6x7 vyráběný od roku 1969. (sator)
  • Ve filmu se mihne Alan Pajer (Ota Bergschied), který se stal na třináct let oficiálním hradním fotografem prezidenta Václava Havla. (sator)
  • Emil (Jiří Schmitzer) používá vůz Barkas B1000. Jedná se o malý dodávkový automobil vyráběný od roku 1961 v tehdy východoněmecké automobilce v Chemnitz. (sator)
  • Nádražní domek, ve kterém bydlí Beno (Marián Zednikovič) a Emil (Jiří Schmitzer), se nachází na adrese Rejkovice 35, 60 kilometrů severozápadně od Prahy, mezi železničními zastávkami Rejkovice a Bludský Mlýn. (sator)
  • Ve scéně, kde se Bohunka (Miroslava Pleštilová) dívá na televizi, právě dávají film Pražská 5 (1988). (Stegman)

Reklama

Reklama