Reklama

Reklama

Jak už to tak často bývá, dramatické události začínají většinou velmi nenápadně. Mladý a ambiciózní manažer Lockhart (Dane DeHaan) dostane od nadřízených jednoduchý úkol. Přivézt ze sanatoria pana Pembrokea, nepostradatelnou hlavu jejich společnosti. Léčebna, kam se před časem uchýlil a podle posledního odeslaného dopisu se z ní ani nechce jen tak rychle vrátit, se nachází v zastrčeném koutě švýcarských Alp. Její personál zde poskytuje životem a prací vyčerpaným boháčům speciální očistnou léčbu. Ale nabízené zázračné procedury možná nejsou tak úplně běžné a pobyt zde až tak úplně dobrovolný... (CinemArt)

(více)

Recenze (496)

mclenin 

všechny recenze uživatele

Pri takýchto filmoch takpovediac rozporuplného hodnotenia, kde niektorí užívatelia hodnotia 2* a film zatracujú a druhí zase hodnotia nadpriemerne a film chvália, mám zväčša problém sa rozhodnúť či sa do jeho zhliadnutia pustiť, obzvlášť pri stopáži takmer 2 a pol hodiny, pričom ako to tak býva 1 negatívny komentár vie odradiť ľahšie ako 3 pozitívne navnadiť. V tomto prípade však stráveného času neľutujem, film mi zrejme presne zapasoval do noty a do nálady. Príbeh v štýle "Shutter Island" s obdobnou temno-gotickou atmosférou mi svojou obrazotvornosťou a sugestívnym soundtrackom pripomínal režijné vizionárstvo DelTorovských až Burtonovských rozmerov. Postupné odkrývanie jednotlivých vrstiev "špiny" zdanlivo navonok pôsobiacej v poriadku graduje hustnúcu atmosféru, no samotné vyvrcholenie je trochu urýchlené a minie sa svojmu účinku. Popracovať o niečo sofistikovanejšie s príbehom, pritlačiť trochu viac na pílu a záver ponechať aspoň čiastočne s otáznikom, a možno by to bolo aj za 5*. Takto dávam 4*, no i tak vyjadrujem celkovú spokojnosť. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Snad až do finále má Lék na život jediný větší problém a tím je Prokletý ostrov, protože ač si filmy vlastně podobné nejsou, srovnávání se těžko bránit. Přesto je na co se koukat, atmosféra je patřičně hustá, občas zmatená, což se zase k prostředí filmu hodí. Dlouhé Lockhartovi procházky po sanatoriu mi až tak nevadily, naopak byly poutavě natočeny a když už to směřovalo kamsi do prázdna, přidal Verbinski jednu ze svých "chutných" scén. Horší už byla návštěva "městského" hostince... opravdu si takto tvůrci představují místní obyvatele? Já totiž chvilku přemýšlel, jestli právě ti místní "normální" nepatří nahoru do sanatoria. Ono těch nelogičností bylo více, ale zbytečné je řešit. Co už řešit musím je finále,v něm bylo naprosto shozeno veškeré předešlé dění. Chtěl to snad Gore Verbinski ukončit velkolepým a zároveň zbytečně přehnaným závěrem? Nějakou hlubší pointu jsem nečekal, jenže tohle všechno mohlo být řečeno jinak než směšným plesem a snad ještě horším děním "dole". Za něco takového by se totiž nemusel stydět ani Arnold Schwarzenegger v Terminátorovi, protože právě tento film mi závěr připomínal nejvíc. "Skvostné viďte"? Lék na život se tak nějakou dobu opravdu tvářil, žel mu to do závěrečných titulků nevydrželo. 60% ()

Gumrice 

všechny recenze uživatele

Že Verbinski je megaloman, víme už dávno a dokud mu to stále bude někdo podporovat, nepřestane mě bavit. Ale nepochybuju o tom, že by udělal dílko i z nízkého rozpočtu. Tady mu akorát ubírám vody za velmi nehezkou hlavní představitelku. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočený počin, který svou silnou stránku prezentuje hlavně v první polovině. Záběr na jedoucí vlak nebo scéna zabraná v odrazu oka vycpané jelení hlavy jsou opravdu něco dosud neviděného a filmu to přidává na atmosféře. Celou dobu mi to svým mysteriózním způsobem připomínalo Brimstone. Ten byl však mnohem drsnější, mysterióznější, propracovanější, měl lepšího záporáka a celkově byl poutavější. 'Lék na Život' je však o poznání umělečtější. Rozhodně se mi líbilo pár nepříjemných scén, u kterých jsem si sice říkal 'tohle mu nezávidím' ale můj zájem o další dění rostl. Děj filmu je sice správně tajemný, což podporuje i vizuál a kamera. Na druhou stranu není i přes delší stopáž natolik vybroušený. Přestože jsem se bavil a film si ponechám na HardDiscu, tak mu ty 4 hvězdy dát nemůžu. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

A já si nějak bláhově myslel, že to bude nějaké zajímavé drama se špetkou mysteriozity či co. To jsem se teda krutě spletl jak vidím. Dane DeHaan si v poslední době vybírá docela dost dobré filmy. Možná ne v očích ostatních, ale jeho herecký projev je velmi příjemný, byť vypadá ve všech rolích úplně stejně... Ale v Kill your darling s Radcliffem byl skvělej, ostatně tak jako tady. Mia Goth mi zážitek trošku kazila, protože ji od Nymphomanky nedokážu vyhnat z jiné role než jak Charlotte Gainsbourg líže deseticentimetrové bradavky a šuká s LeBeoufem. Ve výsledku mě překvapila délka stopáže, dlouhý rozjezd není vůbec na chybu, naopak graduje a záběry u pana zubaře jsou velice nechutné, ale hodně dobře udělané. Jak říkám, dlouhý, ale překvapivě dobrý film. U Verbinského asi žádné překvapení, že? ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Tématicky i vizuálne (aspoň z môjho pohľadu) veľmi príťažlivý film, na ktorý som bol náležite zvedavý a v konečnom dôsledku možno povedať, že ma i vcelku prekvapil. Úvodná zhruba hodinka atmosfericky priam perfektne ťaživá, tajomná, mysteriózna, neurčitá, nuž skrátka hrátky s divákom sú tu zvládnuté na výbornú. Neskôr - s postupným odkrývaním diania v sanatóriu - však už ona príťažlivosť spojená ruka v ruke s diváckou nevedomosťou a zvedavosťou začína postupne vyprchať, miestami film absolútne stráca tempo a akýsi šmrnc, a teda sa dostavia i hluchšie miesta (za čo do veľkej miery môže i pomerne prepálená stopáž - bezmála dve a pol hodiny je skrátka až sakramentsky veľa, možno by neuškodilo zostrihať to cca o takých 20-30 minút), ktoré bohužiaľ dosť podstatne kazia celkový dojem z filmu. Táto pachuť je však aspoň čiastočne vynahradená svojským záverom, ktorého atypickosť (vzhľadom na to, že ide o záver akoby z úplne inej doby) je výborná a rozhodnutie tvorcov ukončiť to takýmto štýlom sa mi páčilo, oceňujem ho. Suma sumárum po vizuálnej stránke veľmi vydarená záležitosť s miestami až snovou atmosférou a do bodky pasujúcim hereckým obsadením, ktorej, ako už bolo tu v komentároch spomenuté, by sa však hodila i nejaká skrytá pointa. Tak či onak však z môjho pohľadu ide o vydarenú záležitosť, ktorou ma Verbinski skutočne potešil. 75% ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za popičovní exteriéry a vizuální stránku vůbec a druhou kvůli mé slabosti pro Malfoje, kterému by člověk klidně toho úhoře i vyvenčil. Jinak nuda k uzoufání, korunovaná slizounem v hlavní roli a odpornou á la Alenkou z říše hnusů, před kterou by i Lujs Kerol zajisté zalezl do králičí nory. Doufám, že střihače už taky někde máčejí v kádi plné úhořů a od Edwórda Sizrhenda dostane pro příště hodně velkou sadu Solingenek. Pozornému divákovi zajisté neunikne jakási posedlost osazenstva filmových léčeben destruktivní instalatéřinou. Asi nějaká úchylka nebo možná hluboce sysluplná a tajuplná, skrytá metafora, kterou chápe jen zdejší družina absolventů filmové teorie, takzvaných erudovaných kritiků a čichačů ředidla. Takže si upravte popelníky na očích, načesejte mastnou patku, prokřupejte otylé prstíky a ujměte se vysvětlení nám, blahoslaveným. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Zvyšujem na **** nakolko aj po druhej projekcii (prvá v kine) som si film velmi užil a pri pisani tohto komentara sa už tešim na dalšiu reprizu. Koniec bol sice trochu uleteny oproti tomu čo nam film s počiatku ponukal, no až take zle to zas nebolo. Celkovo je to však jeden fajn mysteriozny film s perfektnou atmosferou v zaujimavom prostredi liečebneho ustavu v starodavnom hrade na kopci uprostred divočiny, no neznie to minimalne zaujimavo ? ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Úvod zaujímavý. Efektné obrázky pretkané atmosferickou hudbou (síce vykradnutou, ale aspoň trefnou). Ako sa ale príbeh rozbaľuje, začína byť zdĺhavým a predvídateľným. Keby nás aspoň záver mohol vytrhnúť z jasnej predstavy, no žiaľ sa to neudialo. Potenciál veľký, no čím dlhšie pozeráte, tým viac ste sklamaní. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Parádní vizuál, atmosféra, herci i příležitostné gore, ale ta stopáž je fakt dlouhá. Každý záběr je téměř umělecké dílo, ať se jedná o kamerové kouzlení, nebo kompozici scén. Příběh je celkem zajímavý, gore, když na něj dojde, pěkně šťavnaté a atmosféra je celou dobu správně tajemné a schizofrenní, ale kdyby se to zkrátilo o půl hodiny, dost by to filmu prospělo, i tak je to ale za 4 hvězdy. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Film se snaží nabídnout něco, co pak vůbec nepřijde. Tajemnost vytváří silnou atmosféru, pokud však není téměř nic vysvětleno, je to k ničemu. Film buduje temnou a chytlavou atmosféru, a ač téma léčeben je notoricky známé, očekával bych nějakou inovaci. Prokletý ostrov nabízí pohled na duševní onemocnění. Lék na život se vydal cestou tajemna a paranormálna. Paranormálno přitahuje diváky proto, že vidí něco nového, zároveň chtějí sami přijít na spojitosti a během filmu průběžně vytvářet teorie. Ano, tady si člověk také vytváří teorie, ale vodítka, kterých se drží, nejsou mnohdy dále vysvětlovány - třeba křížovka. Je to taková pevná schránka v jehož nitru nic není. Mnozí filmoví konzumenti si stěžovali na přílišnou délku filmu. Naopak si myslím, že měl být ještě delší. Během sledování jsem měl pocit, že filmu chybí nějaké vysvětlení, nějaké zacházení do hloubky. Přišlo něco zajímavého, film se toho chytl jenom povrchně. Pomalé tempo, vzhledem k naprosto rychlému sledu událostí na konci, je vskutku zbytečné. Zápletka není špatná, ale domnívám se, že cesta k pochopení celého filmu je místy nezáživná. Ponuré procházení interiéru léčebny, kde hlavní postava naráží na stále divnější věci prostě nestačí k uspokojení. Kreativita mysli je veliká, ale vizuál nestačí, je potřeba slov. Když Lockhart viděl těla lidí vznášející se v nádržích, je z vypravěčského hlediska těžké vysvětlit, proč tomu tak je. Jako divák jsem to chtěl vědět, jenom to vidět mi nestačilo. Proto je film zvláštní a svým způsobem nudný, protože nabízí vizuální orgie, obsahově už je to horší. Divák je tvor domýšlivý, ale někdy vlastní kreativita jednoduše nestačí. Film je značně předvídatelný, neboť se drží jistého stereotypu, že hlavní postava přijede do léčebny, a postupem času se stane natolik "nemohoucí" k odchodu, že je pak v sázce život. Nemohu však říci, že jsem se nebavil. Film jsem viděl podruhé a... nevím proč, ale vůbec nic jsem si z něj nepamatoval, a tak jsem si ho užíval. Samozřejmě se najdou silné scény, bohužel ale zmíněná absence nějaké hloubky, celkový dojem filmu degraduje. Co bylo v kartě Pembroka? Úhoř, nechutné stvoření... proč jsem se na něj musel celý film koukat? Jaký měl význam? Jaká byla celková historie hradu? Co se v něm po požáru dělo, a co dělal baron? Je zde mnoho otázek, které nejsou zodpovězeny, což je škoda. Nicméně, ze dvou hvězd zvyšuji na tři. Dvě hvězdy jsem dal daleko hroším filmům. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

To bylo velký, bojs. Mám teorie a nebojím se je použít: a) Gore Verbinski (dále jen G.V.) hulí pár velmi důležitých osob v Hollywoodu. b) G.V. má fotky jak pár velmi důležitých osob hulí jiných pár velmi důležitých osob a nebojí se je použít. c) G.V. natočil první hodinu a půl tohohle filmu pouze a výhradně pro účely promítání velmi důležitým osobám...tam je napral chlebama a amusbušema, nalil je gořalou a když se po dvou a půl hodinách probudili, řekli, že jako OK, že to není žádnej zázrak, ale je to aspoň krátký a docela normální, to se nějak prodá. Jinak prostě nechápu, jak tohle mohlo dostat takovej ranec tolarů a projít v téhle podobě do kina. Co se týče filmu, není to dostatečně béčkový, ujetý a nesmyslný, aby to byla dobrá pocta starým béčkům. Nemá to dost logickej scénář, abych to mohl brát vážně (to je ještě eufemismus, protože logika je pro tenhle film sprostý slovo). Není to dost strašidelný na horror, nemá to atmosféru, aby to mohl být mysteriózní thriller z ranku Shutter Island. Je to prostě takový nic. A je to strašná škoda, protože chvílema je to úžasný, chvílema vás to vtáhne a vy chcete přijít té záhadě na kloub. Ale pak vás to dvě hodiny nudí, protahuje to odhalení, který je všem jasný už půl hodiny (ne-li víc) a plácá se to od ničeho k ničemu. PS: Když jsem po hodině a třičtvrtě začal usínat a byl otrávenej přišla závěrečná cílová rovinka, která byla tak out of this world, že jsem se začal smát a konečně jsem se bavil. Ale moc málo a moc pozdě. Poslední minuta už musí být záměrná parodie, jinak se GéVéčko zbláznil. PPS: Radši stokrát znovu Shutter Island. ()

Caine 

všechny recenze uživatele

Moderní gotický horror? Že by? No horror to ani nějak není a celé to tak nějak nesedí. Je to docela nelogické. A hrozný výsměch je jak se autor snaží tak odhodlaně "překvapit" tou pointou, kterou už v první polovině filmu zná úplně každý (i spící) divák... :-))) A hlavní hrdina je pro mě tak nesympatický, že jsem mu skoro přál všechno to, co mu prováděli. Ale vlastně mi nebyl sympatický nikdo. Ale presto to mělo něco do sebe a bylo to docela zajímavé. Asi jsem si u toho představoval jak to mohlo vypadat jinak. A třešnička na dortu - je to pekelně dlouhé, až hororově! :-) ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Prvých 30-40 minút je krásne natočených a majú fajn atmosféru, no postupom času sa to začne celé poriadne rozpadať. Neuveriteľne prepálená stopáž, nezaujímavé herecké osadenstvo a niekoľko pekne nezmyselných momentov snímke tiež veľmi nepomáhajú. Škoda, potenciál to rozhodne malo. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Perfektný námet, ktorý prelína súčasný svet biznisu s miestom natoľko vzdialeným od súčasnosti, až ma divák pocit, že sa ocitol v inej dobe. Skvelé budovanie atmosféry a kladenie dôrazu na postavy a miesto, kde sa dej odohráva - veľmi príjemne sa to sklápa do mysteriózneho deja, čím nikdy nepohrdnem. Následne však nastáva problém, ktorým je rozuzlenie - zjednodušene - celé budovanie atmosféry, mysterična a vôbec všetkého, o čo sa tento snímok snažil "jde do kytek" a naberá to priam stupídne rozmery, čo celkový dojem rapídne narúša (a keď píšem rapídne, myslím RAPÍDNE!), čo ma mrzí, lebo potenciál bol naozaj skvelý, bohužiaľ záver v kontraste s predchádzajúcou stopážou pôsobí komicky. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Sice jsem chtěl v rámci deštivého dopoledne kratší film, ale tyhle téměř 2 a půl hodiny mě bavily. Příběh tajemného sanatoria, jak vystřižený ze starých hororů, velmi dobře natočený, dá vzpomenout na Tajuplný ostrov. Navíc... opravdu výborný Dane "Valerian" DeHaan hodně připomíná mladého DiCapria. Tohle fakt doporučuji! ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

No po pravde som sa nudil. Jediné čo na filme môžem pochváliť je vizuál, herecké výkony a asi 2-3 scény ktoré mali niečo s hororom.Zamyslite sa samy či vám to na nezmyselne prehnanú dĺžku príde v poriadku. Film by sám o sebe mohol byť dobrý avšak to by bolo treba 40 minút vystrihnúť.Celkovo by ma bavila aj zápletka len to bolo podané hrozne nudne. U mňa bohužiaľ 2*. ()

Související novinky

Režisér Pirátů z Karibiku našel nový projekt

Režisér Pirátů z Karibiku našel nový projekt

03.03.2021

Gore Verbinski (Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly) natočil svůj poslední film v roce 2016, Lék na život stál nějakých 40 milionů dolarů a v kinech vydělal 26. Ještě předtím stál režisér za… (více)

Reklama

Reklama