Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě roku 1943 do moravské vesnice uprostřed Hané jako by válečné události ještě ani nedolehly. Dvanáct bohatých statkářů zde žije ve strachu z nemanželského syna jednoho z nich. Sekal (B. Linda) má za sebou krušné dětství nemanželského dítěte, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne. Je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S protektorátem přišel jeho čas. Udává sedláky ze zločinů proti Říši a za odměnu dostává jejich majetky. Sedláci v obavách nejen o majetek, ale i ze strachu o život, dospějí k rozhodnutí, že je třeba se Sekala zbavit. K samotnému činu však využijí kováře Juru Barana (O. Lubaszenko), který se ve vesnici skrývá před německými okupanty. Oba muži se tak proti své vůli musí střetnout v souboji na život a na smrt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (521)

heyda 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak je možné, že se mi tento excelentní film vyhýbal tak dlouhou dobu. Ty barvy, chrámová hudba, velice šmrncovní scénář a fantastičtí herci, to vše charakterizuje tento snímek. Sekal je už na první pohled ztělesněný zlo, jeho vlezdoprdelka slizkej Záprtek, naproti tomu neuvěřitelně sympatický kovář. Celý děj se odehrává na malém prostoru a to v krásné prosluněné moravské vesničce, samozřejmě plné katolíků (to funguje dodnes) no a to by nebyla Morava, aby se tu nepila ta nejvítečnější slivovica. Tož 9/10 :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, tak prý >eastern< , sic! No - ryze filmově d.m.s.n. prostě obyčejné sedlácké drama, navíc mně připadalo, (nejen díky kostýmům, ale vůbec myšlením a jednáním postav) jako by se film odehrával spíš za první světové, než ve třiačtyřicátém... Tož tak na světě... :-/ . . . Poctivě řečeno - dobré, ve škole za 3, u holiče za poplkání, u kováře za podkovu pro štěstí... Tak tři hvězdičky, nic víc, nic míň... Jen nechápu, proč film z roku 1997 vypadá svou formou, jako by byl natočen o nějakých pětadvacet - třicet let dřív. Se všemi výrazovými neřestmi a klišé i technickými nedostatky (zvuk a postsynchrony) tomu odpovídajícími... Velmi, velmi přeceňovaný film, ale jasně že v době natočení mezi všemi těmi tuzemskými sračkami doslova jednooký mezi slepými... Na druhou stranu musím přiznat, že čistě za příběh a jeho poetiku (pokud by nebyl svým způsobem bezdůvodně posazený do druhé světové) bych čtyři hvězdičky dal. Jenže to je to! Právě jen pokud by byl natočený před třiceti lety... - - - P.S. Jo a od té doby máme v Brně novou hlášku... "Je třeba zabít Sedala" (Zdravím Janko... ;o) Je fakt, že nějaký štěk sedláckého chasníka v hospodské scéně by mu tady i docela sedl... :-) - - - - - (Poprvé viděno někdy po vydání na dvd, hodnocení pak 1.3.2011 po připomenutí na ČT1 v rámci "R.L.Č.F." 5599., komentář zde jako 257. - 1.3.2011) ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že mi vo filme chýbala absencia nacistov, ktorí by v divákovi vytvorili atmosféru obdobia druhej svetovej vojny. Nemuseli by byť v každej druhej scéne, ale čudoval som sa, že sa neobjavili ani raz za celú stopáž (obrazy Hitlera na stene nepočítam). Pravdou však je, že o nacistov v tejto dráme vôbec nešlo. Je treba zabiť sekala som vnímal ako drsnú českú rozprávku s tradičným hrdinom zo sedliackeho prostredia, ktorý sa chtiac nechtiac dostáva do stredu tornáda a je jediný, kto môže tento všetko ničiaci prírodný úkaz zastaviť. Herecké obsadenie mi na 100 % nesadlo a záver si viem predstaviť aj lepší, ale inak po všetkých stránkach veľmi solídna dráma. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"V TĚŽKÝCH DOBÁCH MAJÍ SLUŠNÍ LIDÉ DRŽET PŘI SOBĚ." - "ALE VY NEJSTE SLUŠNÍ LIDÉ. JSTE STEJNÝ SVINĚ JAKO ON." Pro mě nejlepší porevoluční český film a jeden z nejlepších českých filmů vůbec. A jakási temná protiváha k Troškově sluncesenovské trilogii, s níž to pojí pohled za idylickou fasádu české vesnice obklopené zlatistými lány polí koupajícími se v horkém letním slunci. Z dálky to může připomínat western (hrdina proti záporákovi terorizujícímu vesnici), ale z blízka je to scenáristicky parádně vysoustružená (byť zbytečně doslovná) antická tragédie, která naopak postrádá westernovou černobílost (pokrytečtí vesničani, kteří si sami stvořili svého záporáka, jenž je jejich ztělesněným černým svědomím, a nejsou o nic lepší než on). Sekal je jedna z nejlíp napsaných záporných postav, co znám, a navrch Linda v té roli válí. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Geniálna "kovbojka". Kedysi som bol úplne paf zo ZDIVOČELEJ ZEME a toto ma dorazilo úplne. Na westernovej schéme vystavaná dráma, kde sú zahrnuté asi všetky sociálne, morálne, náboženské problémy (nie len) danej doby. Vynikajúci herci, skvelý scenár. Na Bartoškovej postave je zobraná všetka rozpoluplnosť a úžasnosť zvolenej témy... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (17)

  • Film je z válečné doby, přesto se zde neobjevuje jediná uniforma. (walmezak)
  • Jiří Křižan napsal scénář během tří týdnů poté, co opustil politiku. (ČSFD)
  • Filmaři ve Varvažově opravili místní zámeček, který byl totální ruinou. Pod ním navíc objevili staré sklepy, kde se poté natočily scény z kovárny. (jenik71)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

06.10.2019

Ve věku 92 let zemřela česká divadelní a filmová herečka Vlasta Chramostová. Chramostová byla výraznou osobností české kultury, v mládí vystudovala konzervatoř v Brně, později během komunistické éry… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Reklama

Reklama