Reklama

Reklama

Černobyl


The Happiness of All Mankind (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Happiness of All Mankind
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vláda sa snaží vypratať oblasť v okolí Černobyľu, nutné je však zabiť aj všetky zvieratá, ktoré sú rádioaktívne a mohla radiáciu rozniesť. Medzitým sa Legasov snaží prísť na to, ako v okolí elektrárne odstrániť všetok grafit. (Aktuality.sk)

Diskuze

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Nástupnický stát SSSR je Rusko a SSSR bylo vždy řízeno z Ruska/Moskvy/Kremlu. Téměř všichni ostatní byly v tom soustátí nedobrovolně (a dodnes jsou i v Rusku v současných hranicích mnozí nedobrovolně a proto tamějšímu klerofašistickému kremelskému režimu stále hrozí nějaké povstání v provinciích, kdyby náhodou ukázal příliš velkou slabost). Takže ten stupidní kec o podpoře Sovětů proti jiným Sovětům je úplně mimo. Ukrajina si vytrpěla pod hrůzovládou Rusů možná víc než kdokoliv jiný. A teď trpí znovu. 

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Dadel

Ne, není k nim mírný. Naopak.
Ano, měli bychom být vděční, protože dokázali něco, s čím by si Západ nevěděl ani rady. Budiž důkazem Fukušima, kde to doteď není vyřešené a sračky pouští do oceánu. Cíleně.

Ano, právě ta jedna věta ukázala špičku toho, jak se to snaží Sověty shodit.

Ale dneska ty samé Sověty budem bránit před jinými Sověty a posílat jim zbraně.
Dej si facku. ;)

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

tvl, jaká propaganda? jako máme být Rusákům vděční za to, že nějak vyřešili nehodu, kterou zaprvé sami způsobili a zadruhé ji utajovali před vlastním obyvatelstvem i před světem a tím ohrožovali zdraví milionů lidí, a za to, že lidi, kteří následky odstraňovali, či jejich pozůstalí, nebyli pořádně odměněni či odškodněni, a viníci nehody nebyli pořádně potrestáni?

Ten seriál je k Rusákům ještě mírný.

Ale ne, tady Badmaniak se pohoršuje nad jednou větou o vesmírném závodě, který Rusáci možná vyhráli, ale za jakou cenu? Že zaostalá země dává miliardy na vesmírné poměřování pindíků, zatímco jejich lidi nemají co žrát, není hodno obdivu, naopak. Dej si facku.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Je to možné.
Nicméně zde probíráme seriál a jeho zpracování a nikoliv samotnou nehodu.
Ano, nehoda by nebyla. Ale její průběh a řešení by měl být vykreslen tak, jak byl.
Tedy schopnosti samotných Rusů a jejich snaha by měla být doceněna a nikoliv upozaďována.
Včetně třeba toho klasického amerického "my vyhráli boj o vesmír". Proč to tam vůbec narvali? Ta jedna věta mi prostě leží strašně v žaludku.
Poukazuje na neschopnost Sovětů. Ale tam žádná neschopnost není a nebyla. Byla tam jen špatná politika, kterou uznávám.

Američani v té době ještě neměli ani 20 let od zrušení rasové segregace (například) a budou se povyšovat...
Prostě historický film by neměl být propaganda.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Žádná černobylská katastrofa, největší taková katastrofa v dějinách, by nebyla, nebýt toho zvráceného politického a společenského zřízení, které v nástupnickém státu SSSR - Rusku - vládne dodnes. Vlastně se zdá, že se momentálně snaží vrátit zpátky v čase a opakovat ty v jejich očích úžasné, v očích všech civilizovananých, demokratických společností děsivé a zaostalé časy totality. 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Dadel

Vážně? V závodech do vesmíru byli na špici (například Koroljov měl nejlepší rakety na světě a mohli donést i člověka na měsíc).
Stejně tak špičky ve výzkumu jaderných elektráren.

Politika tam trochu vázla, ano. Ale tento seriál upozaďuje právě i tu vědu, schopnosti dobýt vesmír, atd. Nikoliv jen tu politiku, která i tak je přehnaná, ale ok. Mne štve to upozaďování schopností Ruska/SSSR.

Kvalita, s jakou zvládli černobylskou katastrofu byla oproti USA nebo Evropě tehdy na špici. Možná právě díky schopnosti vydávat rozkazy rychle a bez průtahů.
Ano, problémy popsané v seriálu byly (politika, zatajování, lhaní), ale Západ by měl zase jiné problémy (sehnat 750 tisíc lidí během pár dní, sehnat bor z celé pětiny světa během pár hodin, sehnat kapalný dusík z celé pětiny světa opět během pár dní).

Hierarchie a politika jsou jediným problémem SSSR. Nikoliv neschopnost tehdejších vědců, technika a další.
A mimochodem právě demokratičtější hierarchie (zpovídání se lidu) by byla na Západě problémem také.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Má pravdu, chlapče. Opravdu tam protiruská propaganda je - viz třeba můj komentář níže o shazování úspěchů SSSR v kosmu a to jedinou dementní větou. A takových drobností je tam většina a kritičtí lidé si toho všimnou. ;)

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Tak v tomhle díle mne celkem nasrali, jak tam vytahovali ten Lunochode a že "nebyli jsme na Měsíci, ale můžem to poslat na střechu".
Dopytle SSSR vyhrálo prakticky téměř celý závod o dobývání vesmíru se skóre cca 15:2. Dokonce i na Měsíci byli první (ano, bez lidí, ale první přistání).
Ten Lunochod tam taky dostali a měli (opět první) robotický autonomní stroj na Měsíci.

Proč je tenhle seriál tak politicky frustrující a ze všeho východního dělá sračky? Však by to šlo úplně v klidu udělat jen o Černobylu jako takovém.
vidím to během let už počtvrté a těchto drobností si všímám pokaždé více a více.

na příspěvěk reagoval Dadel

Uživatel rounen smazal svůj příspěvek.

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Apollyon09

ked niecomu nerozumies, to neznamena, ze je to zle podane, vysvetlene. niektori ludia su viac retardovani a pochopenie im trva dlhsie a niektori to nepochopia vobec, zalezi od toho v akom stupni retardacie sa nachadzas.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Ty by si mohol písať sovietsku propagandu. Tvoj dar splietať totálne hovadiny by súdruhovia určite ocenili. A možno si aj stál za niektorými podarenými nápadmi. Ťažko súdiť tvoj vek, mentálne si na úrovni 5-ročného, ale fyzicky môžeš pamätať ešte Stalina. Tak či onak, dnes takú naničhodnú bzdochu, ako ty, nezamestnajú ani ako smetiara. Preto sa len priživuješ na úrade práce a oxiduješ na internetových diskusiách. Skap už konečne.

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Apollyon09

potom si sa zobudil a bola tu fukusima, ti japonci museli byt ozaj na hlavu ze aj 30 rokov po cernobyle sa nepoucili. nedbali na bezpecnost rovnako, ako ich ukrajinski kolegovia, chladiace potrubie akosi zle vypocitali a nevedeli ho spojit zvarom, tak buldozerom pritlacili a tak ho zvarom spojili. elektraren postavili na tom najlepsom moznom mieste, a mohol by som pokracovat dalej a dalej. za zmienku este stoji, ze vo fukusime sa neroztavil jeden, ale roztavili sa tri reaktory. a to ze radioaktivne latky unikaju este stale do mora to nikoho netrapi.

na příspěvěk reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

AutoSpecial

samozrejme, že robili čo mohli. Zamoriť celú Ukrajinu a Bielorusko asi nebolo v ich najlepšom záujme. Keby tam ale nesedeli zabednení robotnícki ignoranti, ako tu prítomný ezop1012, čo sa v prvom rade obsluhe zatajili fungovanie reaktoru, tak by k žiadnej katastrofe globálnych rozmerov ani dôjsť nemuselo. Hrdinstvo ľudí, ktorí vlastne ani nevedeli do čoho idú, nikto nespochybňuje. Zarážajúca je snaha bagatelizovať a ututlať celú situáciu. To, že Nemcom klamali o výške radiácie je už len čerešnička na torte zlyhania celého štátneho aparátu.

na příspěvěk reagoval ezop1012

AutoSpecial

AutoSpecial (hodnocení, recenze)

ezop1012

Sám mám psy.. ale niektoré internetové názory sú fakt pokrytecké. Ludia si neuvedomujú že svoje zvieratá kŕmia dalšími zvieratami a bývalými živými tvormi.. To ich maso a vnutornosti im s úsmevom škrabú do misky, aby videli ako sa ich miláčik napapinká. + Ešte lepšie je ked sa niekto prezentuje ako vegan k tomu :D

na příspěvěk reagoval Apollyon09

AutoSpecial

AutoSpecial (hodnocení, recenze)

Za mna osobne naj diel.. s najmenším počtom výmyslov.. viem že tento seriál sa drží len pár hlavných faktov a nieje to dokument.. ale tie domýšlaniny ma vážne vedia naštvať. Prezentujú celému svetu niečo čo nieje pravda. Pozrite si dokument bitva za chernobyl.. a pochopíte. Pre mna sú všetci tí ludia hrdinami. A bolo to prvý krát čo CCCP robil čo mohol aby zažehnal katastrofu kontinentálneho rozmeru. Bol to armageddon, a oni to dokázali. V tomto duchu sa mal niesť seriál.

na příspěvěk reagoval Gladiator15, Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Teba keby aj Stalin osobne zastrelil pri stole, len preto, že si povedal niečo s čím nesúhlasil, tak by si mu ešte poďakoval. Vygumovaný bolševik. 

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

fenomenalny je trochu prehnane, ale ano podava vyborny vykon, naproti tomu legasov akosi menej presvedcivy. a asi najlepsi vykon datlov v prvej casti, a asi najlepsia hlaska nejak v zmysle "not great, not terrible." a vyborne zahrany bryukanov.

Gladiator15

Gladiator15 (hodnocení, recenze)

Inak, najlepšia bola scéna Borisa v maringotke jak rozmlátil telefon. Krásny príklad, jak s tebou realita vyjebe :D

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Jo, jediné co umí je napsat "Buu Buu propaganda" a když mu něco z historických zdrojů (které požaduje, ale přitom je zamítá :D) napíšeš, tak je to... počkat, zase propaganda :D

Gladiator15

Gladiator15 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Ty hlupáčik, dôkazne bremeno je vždy na tom, kto niečo tvrdí, my ti nemáme čo vyvraciať. Naopak, ty máš povinnosť dokazovať svoje tvrdenia. Toto je základne znalosť kritického myslenia, takže si ho láskavo neber do huby. Pretože kritické myslenie absolútne neovládaš. A to, že tu  budeš to slovné spojenie používať, to nijako nezmení. A mimochodom, asi ťažko to môže byť protiruská propagadna, keď vtedy to bol ešte sovietský zväz. Takže ani základné historické fakty neovládaš. A ty po nás chceš aby sme ťa brali vážne? Dobrý srandista si :))

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

ezop1012

Ano? A kde čerpáš informace ty? Už se to konečně dozvím? Že kterej chytrý člověk, který vypustil informace o bezúhonnosti Stalina a SSSR se směje zase na tvé hlouposti?

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

poniektorych z vas nechapem, je netvrdim, ze mam pravdu, dokazte mi opak co tvrdim argumentami a nemam problem. vy ale ste poculi kydania vlastne vsetkych moznych medii na stalina a na sovietske rusko a hned bez akehokolvek dokazu, bez argumentov, staci vam ze jedna baba povedala a hned tomu vsetci verite nic vam nehovori kriticke myslenie, len ako papagaj opakovat dookola to co som niekde zachytil a bez rozmyslania to podavat dalej, a sirim bludy a ten co vypustil tu informacii sa smeje z hluposti ludi...

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Gladiator15, Apollyon09

 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Ako konkrétne sa šíri v tomto seriály protiruská propaganda a čo  doteraz odvysielané nebola pravda (ak neberieme do úvahy bieloruskú fyzičku a pád vrtuľníka)?

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

ezop1012

Ztrapňuješ se. A nenapsal jsi mi ty historiky, kterým můžu věřit :D

Apollyon navíc stejně jako já hovořil o něčem jiném než o tom, zda seriál šíří propagandu. Vždyť už i samotní komouši hned po smrti Stalina jeho kult a hrůzovládu přiznali a dneska v Rusku všichni uznávají, že se tam děly odporné věci, které způsobily desítky miliónů smrtí. Jsou otevřeny ruské archivy atd., kde máš tvrdá data a fakta o tom. Odkud mohou čerpat jak ruští, tak jakýkoliv jiní historici. Tak co to sakra stále meleš? 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Čas to už vyriešil. Hitler, oproti Stalinovi, búral deťom na pieskovisku hrady. Len kolektivizácia roľníctva mala za následok takmer 2x toľko obetí ako nacistické koncentračné tábory. A neohovoriac o Maovi a jeho "veľkom skoku vpred" a "kultúrnej revolúcii". Komunisti povraždili za pol storočia viac ľudí ako Mor za 300 rokov.

na příspěvěk reagoval ezop1012

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

ezop1012

Vlastní národ? Myslíš Rusy, kterým vládl ten psychopatický masový vrah z Gruzie? Víš ty vůbec, kde se Černobyl nachází? A že Ukrajinci opravdu nejsou Rusové? A že od roku 1917 až do roku 1921 bojovali proti bolševické invazi? 

A co jim to pak hned vzápětí (hladomor č. 1 v roce 1921) způsobilo.. o tom dalším uměle vyvolaném, který zabil miliony Ukrajinců v  30. letech ani nemluvě? 

Bolševici byli pro Ukrajince takový mor, že se mnozí z nich přidávali na stranu Němců, o tom jsi taky možná neslyšel. Ty vlastní národe :D

Ale překrucovat, lhát, omílat rudou propagandu.. klasika. Doufám, že jsi nezapomněl volit KSČM.

na příspěvěk reagoval ezop1012

Sidonka

Sidonka (hodnocení, recenze)

To co se dělo lidem je strašné, o tom tu nikdo nepochybuje a už jsme tu o tom mluvili v komentářích dost. Je dobře, že navíc zmínili alespoň na okraj, co se dělo se samotnou přírodou a se zvířaty, připomněli že to zasáhlo vše živé. Tady v seriálu nám ukázali jenom na pohled zdravé domácí zvířátka. V reálu asi byly některé ošklivě sežehlé, postižené radioaktivitou, mnozí trpěli, neměli co žrát, starat se o ně nikdo nemohl, copak si někdo vezme domů radioaktivního tvora, vždyť ani do zóny neměli lidé přístup? Často jsem si říkala, co se asi stalo s domácími (i divokými) zvířaty. Je to strašné řešení, na druhou stranu, jakou měli jinou možnost? Bylo mi jich líto, fakt dojetí, nad vším živým.

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

sa uvedom, ako to povedala? dala na rovnaku urovern nemcov ktori ju prisli zabit, ako untermensch a vlastny narod. nehovor mi ze toto nie je propaganda. propaganda ktora je sofistikovana, asi ty ju nevidis, ale tak to je tvoj problem.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

ezop1012

Lžeš schválně aby ti to sedělo do tvé pomatené rudé agendy nebo ses na to díval v polospánku? Ta stařenka tam jasně Velkou válku a doslova německé vojáky zmínila.

na příspěvěk reagoval ezop1012

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Demonic189

to uz je tvoj problem, ...a potom ta mila starenka si pamata na cara, pamata na velmi zleho stalina, ale nepamata na hitlera? to akoze vazne? 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

hnusna jednostranna propaganda. p.s. ked ludia v okoli su chori alebo zomieraju, pride ti luto strielat psov macky? ti zapadni su fakt citlivky.

na příspěvěk reagoval Hoonza

Reklama

Reklama