Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nastáva deň súdu, ktorý má jednoduchú úlohu. Nájsť hrdinu černobyľského príbehu a jeho vinníkov. Hlavnými svedkami pred súdom sú Valery Legasov, Boris Shcherbina a Ulan Khomyuk. (Aktuality.sk)

Recenze (138)

boss123 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak a je tu posledná epizóda seriálu Chernobyl. Seriál Chernobyl sa stal jedným z najlepších seriálov posledných rokov. V mojom prípade je to pravdepodobne najlepší seriál akí som videl. Epizóda Vichnaya Pamyat, krásne zavŕšila celú minisériu. Uzavreli sa všetky príbehové línie a dozvedeli sme sa aj akí bol osud postáv v nasledujúcich rokoch. Celá epizóda postupne zrekapituluje, čo sa dialo pred výbuchom a odpovie aj na otázku prečo a, ako výbuch nastal. Takmer celú stopáž zaberá súdny proces proti tým, ktorí boli obvinení z výbuchu v atómovej elektrárni. Predovšetkým proti Anatolij Datlovovi. Aj napriek tomu, že už nesledujeme zábery priamo po výbuchu tak je epizóda napínavá a v závere podáva veľmi aktuálne otázky aj pre súčasnosť. Musím pochváliť všetkých, ktorí tomuto seriálu venovali svoju časť života. Seriál sa vydaril na jednotku s hviezdičkou a ja som šťastný, že som mu venoval svoj čas a pozrel si ho. Ináč by som o veľa prišiel. Hlavná vďaka, ale patrí tým, ktorí vtedy v Pripjati boli a zachránili nás od toho, aby sa stalo ešte niečo horšie. Obetovali svoje životy za milióny ľudí a tomu treba vzdať najvyššie možné uznanie. Ďakujem za to, že som sa o tejto smutnej kapitole našich dejín mohol dozvedieť viac a za to, že my to filmári dokázali sprostredkovať. Jasných 5z5 a 95%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10, miniseriál desetiletí. Já jen pevně doufám, že si z toho lidi vezmou to co mají - odpor k autoritářskému stylu vládnutí, kdy se všichni bojí "těch nahoře" a případně represivních složek, až to vede ke kolapsu zdravýho rozumu a pudu sebezáchovy celý společnosti jako takový. A ne, že si z toho vezmou hysterický strach z jádra a začnou řvát něco o zavírání Temelína či Dukovan. ()

Reklama

marek.kocian 

všechny recenze uživatele

Co napsat?! No tady nemá cenu nic hodnotit. Tohle musíš vidět. Takhle fascinující seriál jsem v životě neviděl. Atmosféra, hudba, herci a samozřejmě příběh. Já nevím jestli mám plakat nebo jásat? Opravdu bravurně natočená minisérie. Celých těch 5 dílů jsem si připadal jako bych tam byl. Mám husí kůži. Hrozně mě zaráží jak ta událost mohla ovlivnit mnohé životy a podle mě ovlivnila. Určitě nikdo není schopný říct kolik opravdu tato tragédie ,, zabila,, lidí??? Moje mamka vždycky říkala, že se tenkrát v tom 86' opalovala venku u vody a vůbec díky bolševickému systému nikdo nevěděl která bije. Moje mamka už tu 3 rok není a to díky rakovině. Tak kolik opravdu těch životů mohlo s vezme taková tragédie. ()

Morb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuvěřitelný! V jedný minutě tenhle dokonalej seriál absolutně změní a prohloubí svoje vlastní poselství. Není to seriál o katastrofě, o následcích ani tak o hrdinství obyčejných lidí. Je to seriál o lži. O tom, co všichni víme, ale nemluvíme o tom. O malých nepravdách, o lhaní si do kapsy a o tom, kam tohle všechno vede. Komunistickej režim představenej ve vší svý nahotě. Takhle to bylo, takhle to je a vždycky to v tomhle systému tak bude. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "I know what is the cost of a truth. Now I ask...what is the cost of a lie?" Závěrečná epizoda přichází s monstrprocesem, který by snad v měřítku našel srovnání pouze s Norimberským soudem. Nejen, že nás čeká neuvěřitelně silné finále a dozvíme se, co se vlastně stalo před explozí, kterou si seriál šikovně šetřil celou dobu. Vše je nám ke všemu podáno a vysvětleno takovým způsobem, že před tím musí smeknout nejeden jaderný fyzik, ale také všechny dokumenty a pořady o Černobylu. Tato epizoda by se měla (a možná už ano) přednášet všem, kteří se chtějí o katastrofě co nejvíce a nejsrozumitelněji dozvědět. Stručně řečeno to pochopí jak Jana Drábová, tak i Standa z Brna. V příběhu pak sovětské vedení, které je mnohy tvořeno z naprosto nekompetentních lidí. Střih mezi procesem a výbuchem šlape na jedničku stejně jako efekty, kdy každý pohled do reaktoru vyvolává pocity jako při pohledu do pekla. A ačkoliv víme, jak to s Legasovem dopadne, stále se daří udržovat napětí i emoce. Jako např. ve scéně venkovní pauzy mezi Legasovem a Ščerbinou, ze kterého se vyklube poslední soukromý rozhovor potvrzující jejich postupný přerod z politicky motivovaných rivalů v opravdové přátele. Konec se dle očekávání nese v hořkém duchu tak, jak je v SSSR zvykem. Ovšem nemůžu vynechat perfektní tečku v podobě epilogu představující skutečné hrdiny a události, kdy je potřeba otevřít oči a uvědomit si, že nic z toho nebyla fikce, ale pravda. Vichnaya pamyat. 100%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Jedna ze scén, která se má odehrávat v Moskvě, je natočena v Kyjevě. (jakubweber)
  • Když je Valerij Legasov (Jared Harris) po své soudní výpovědi odveden do prázdné místnosti, velice opatrně se rozhlédne a podívá se i za otevřené dveře. KGB totiž na toto místo ráda umisťovala popravčí, aby vězně zezadu zastřelili. (vojtaruzek)
  • Profesor Valerij Legasov (Jared Harris) počas súdneho procesu povie, že černobyľský reaktor 4 sa stal jadrovou bombou. Toto tvrdenie je značne zavádzajúce, keďže nie je možné, aby v jadrovom reaktore nastal jadrový výbuch. (koba)

Reklama

Reklama