Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem akční nálož, dostal jsem akční nálož. Válečné filmy "dle skutečné události" mají u mě většinou již dopředu vyhráno, zde se to opět potvrdilo. Je až ironické, kde se základna nacházela a okamžité uvědomění všech, kteří se na základnu dostali, mluví za vše. Kancelářští ukázali prstem na mapě, aby za ně umírali jiní. Respekt všem, kdo tam zažili nejen tuto velkou bitvu. Seznámení s postavami během první půle filmu dodává té druhé části ještě větší ráz, kde "fandíte" konkrétním osobám. Závěrečné titulky a záběry tomu dodávají tu autentičnost a potvrzují až neuvěřitelnost nasazení vojáků. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Opět Amíci, kteří šíří demokracii (čti rozesírají stát, aby se mohlo chrastit zbraněmi, bo získat ropu) v cizí zemi, opět si to osazenstvo dané země pochopitelně nenechá líbit, takže útočí a Amíci se na nějakém místě brání a opět je to podle skutečné události. Kolikrát to tu ještě bude? Benghází, Na život a na smrt, Základna, Černý jestřáb... Že by mindráček? Jinak, budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že postavit základnu na tak stupidním místě, tak se člověk diví, že si Amíci vůbec umějí zavázat tkaničku od bot. Co jako čekali? Krevety? A rating byl jaký, PG-13? Mimochodem, jedna věc je velmi vtipná. Vezměte si, že jste zelený mozek, vlezete okupovat cizí zemi, do které vám nic není, tam vás odkráglujou a vy posmrtně dostanete medaili za CHRABROST? Jako vážně?!! Klauni ty zelené mozky, jen co je pravda. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, dobře obsazené a je to velmi zajímavé téma, nicméně většina postav není dobře napsána, vyjma obou hlavních rolí, a divák nedostane prostor dostatečně si je oblíbit/poznat. První půle a celá estráda s jejich veliteli nezáživná a pro samotný příběh zbytečná. Dost mi ale vadil útok Talibanu na základnu, který je klasicky hollywoodsky přitažený za vlasy, a neustále roztřesenou kamerou se režisér snaží zamaskovat svojí neschopnost, natočit útok alespoň trochu nápaditým způsobem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KAŽDÝ, KDO JE NA ZÁKLADNĚ, UMŘE...“ /// Příběh PRT Kamdesh, nejzkurvenějšího místa k bránění na světě. Inu Amíci… hlavně to jejich velení… to je prostě banda kreténů! Nejdřív nám ukážou, kdo že všechno v tý jejich armádě slouží. Je na to dost času. Stejně jako na sledování domorodejch zmrdů. Takový… prostě z toho „jejich“ života. Není vo co stát, ale dobře (jestli vás tyhle věci bavěj) se na to kouká. Zhruba za hoďku začíná válka. Kamera je fakt akční a díky toma válka dobrá. A trvá skoro ¾ hodiny! Všechno je zakončený metály a syndromy. A pak ty rozhovory během závěrečnejch titulků… Prostě tohle nevymyslíš. To se musí stát! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Outpost: An Untold Story of American Valor“, kterou v roce 2012 napsal Jake Trapper, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Miluju místa, kde nezabíjí rakovina. 4.) Thx za titule „tdpaslik“ a „jirkazuza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama