Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ve své době mi to přišlo super, viděl jsem to mockrát v telce, a vždycky mě to bavilo (třeba už jen úvodní sekvenci na diskotéce jsem považoval za strašně super). Na nové zhlédnutí po letech už mě to ale tak nebralo, ten film strašně zestárnul (jeho trikové záběry už jsou dnes jen k smíchu, o těch předpotopních počítačích a disketách ani nemluvě), scénář je občas dost tupý a má tendenci vše polopaticky vysvětlovat, aby to pochopil i ten nejprostší divák (celkově se zde veškeré zásadní informace sdělují takřka výhradně v dialozích, nikoli v obrazech, což považuji za nedostatek), a konečně přijde mi i trochu zarážející, že je v tom tolik herců černé pleti (aniž bych to myslel nějak rasisticky - prostě by mě jen zajímalo, jestli to třeba mělo nějaký důvod, nebo to byla prostě náhoda). Navíc většina hereckých výkonů zde za moc nestojí a dialogy taky nejsou žádná sláva - ten film je hlavně hodně vystavěný na efekt, a nemá cenu v něm hledat něco hlubšího, spoustě lidem to ke spokojenosti stačí. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem se znovu podíval na tuhle komiksovou akčňárnu, na kterou lidi rádi nostalgicky vzpomínají, protože pro starší diváky to byl jeden z prvních (ne-li úplně prvních) filmů podle komiksu, který byl doopravdy moderní a cool. Moderní už samozřejmě teď není, ale "hustej" je hodně, což ale vlastně dnes, když nejsem v pubertě, působí občas dost přehnaně. Může za to hlavně Wesley Snipes, který je na jednu stranu opravdu dobrej frája, ale na druhou stranu se bere šíleně vážně, a to i ve chvíli, kdy se raduje z toho, že přeseknul šest upírů naráz. Akce je v každém případě pořád dobrá a občas se vyskytne nějaká ta působivá scéna. Padouši jsou taky zábavní... ale obzvlášť oni ukazují to, že tenhle film je opravdu spíše hloupější a připomene akční béčka. Sem tam se ale objeví nějaká scéna či nápad, který film táhne z vod béček trochu výš. Bohužel ke konci už je těch hloupostí trochu moc, hlavně dějová linka ohledně Bladeovy matky. Pořád ale dobrá klasika, na kterou stojí za to se podívat. (7/10) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Proč jsem to tak dlouho opomíjel, to nechápu. Marveláky mám rád hodně rád takřka všechny, ale dřív jsem se v tom tak nějak neorientoval. Wesley Snipes je naprosto dokonalý Blade, ačkoliv malinko namachrovaný!. Film je typicky devadesátkově akční, nenudí a do popředí dokázal přinést konečně prvního marvelovského černého superhrdinu. A na plátně to po letech jen vynikne...80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na trilogii s Bladem je možné ocenit, že patří mezi průkopnické marvelovky, první díl byl natočený ještě před prvními velkými X-Meny. Nicméně film jako takový je jen materiál pro Wesleye Snipse a není o nic lepší, než Barb Wire s Pamelou Anderson. Dokoukávat další díly jsem neměla nikdy v plánu, o seriálech ani nemluvě. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Blade je jediný film co znám, kde se rozjede totální akční smršť bezprostředně po úvodních titulcích. A není to akce ledajaká, až se skoro bojíte, aby režisér zbytečně nevystřílel všechen prach hned na začátku. Naštěstí ne. Sem tam se sice objeví hluché místo, ale to je spíš způsobeno silným kontrastem k akčním scénám. V podstatě se dá říct, že se téměř dvě hodiny řítíte ohromnou rychlostí z kopce dolů... a zastavíte se až na Rudém náměstí (nedělám si legraci).   Blade je původně komiksová postava. Člověkem jen napůl. Jeho matku totiž v těhotenství pokousal upír, a Blade se tak narodil se všemi upířími přednostmi, ale s žádnou z jejich slabin. Ve filmu se postaví ctižádostivému upírskému floutkovi, jenž chce pomocí magického rituálu vyvolat velkého Boha krve a nastolit peklo na zemi pro všechny smrtelníky. Blade je rozhodnut mu vítězství překazit za každou cenu.   Obraz a zvuk: Obraz je solidní, ale protože se děj odehrává většinou v tmavých prostorách ne vždy je po celé ploše dokonale zřetelný. Nicméně to není nijak závažné. Zvuk je ovšem naprosto perfektní, a když se nebojíte otočit čudlíkem hlasitosti trochu víc doprava, je to parádní hukot.   Výbava: Disk má vše, co bych u dévédéček rád považoval za standard. Začněme komentáři herců a tvůrců. Ty jsou v jedné stopě, takže všichni mluví nastřídačku. Pak zde máme několik dokumentů. První dvacetiminutový obsahuje mimo jiné jednu zajímavou vystřiženou scénu a alternativní konec, který nakonec (zaplať pámbu) kompletně předělali. Ve druhém - má 22 min. - najdeme třeba ukázky a povídání o výtvarných návrzích a speciálních efektech. Pak je tu ještě jeden krátký kousek (5 min.), jenž přináší autentické záběry z natáčení. Nakonec už jen nezapomeňme na informace o hercích a tvůrcích a na filmovou upoutávku.   Hodnocení: Film 4/5 - akční smršť v tom nejlepším slova smyslu DVD 5/5 - je vidět, že se snažili ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Film měl po prvním promítání velmi špatné ohlasy a bylo nutno sestříhat několik scén, čímž se o půl roku odsunula premiéra. Největší úpravou bylo přidání finálního souboje na meče mezi Bladem (Wesley Snipes) a Frostem (Stephen Dorff), který v původním scénáři vůbec nebyl. (TomikZlesa)
  • Ve filmu měl původně cameo i Stan Lee (tehdy to ještě nebylo marvelovskou tradicí), ale jeho scéna byla nakonec vystřižena. (NIRO)
  • Stan Lee si měl zahrát cameo jako policista, který vstupuje do klubu při nálezu Quinnova (Donal Logue) upáleného těla. Scéna se nakonec vystříhla. (TomikZlesa)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama