Reklama

Reklama

Euforie - Série 1

(série)
Trailer
USA, (2019–2021), 9 h 22 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Austin Abrams, Alexa Demie, Algee Smith, Alanna Ubach, Maude Apatow, Storm Reid, Eric Dane (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (5)

Trailer

Recenze (66)

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

HBO zase zasadilo seriálovým konvencím tvrdou ránu. Po všemi oceňovaném Chernobylu, jenž byl kvalitativní hřeb naturalistického pojetí největší jaderné katastrofy světa, přišli s vlastím přídavkem do kategorie teen dramat. A zase předvedli to nejlepší. Euphoria ve stojaté vodě této kategorie zaujímá gejzír neskutečných nápadů a nezvyklostí. Klasické vypravěčské postupy jsou svrženy do hlubin, tvůrci si cestou více artovou zajistili dnes už potřebnou originalitu a určité divácké zaujetí. Premisa je prostým základem tohoto nahořklého dortíku, jenž se moc neliší od konkurenčních cukráren, avšak suroviny přidané do samotného základu a na samotný povrch jsou neochutnané pochoutky, jež nemají jen za úkol přivodit jazýčku mňamkozní orgie, ale také ho s lehkou a autorsky míněnou upřímností znechutit. Prostorová práce s charaktery, na sytě proměnlivých barvičkách postavené vizuálno, nezvyklé kompoziční hrátky podepřené nestoudnými kamerovými úhly, generačně odpovídající soundtrack a výpovědní hodnota o dnešních náctiletých s maximální upřímností. To vše pod souhrnným názvem "Kategorická odlišnost" je rozpoznávací prvek tohoto nečekaného příspěvku a já jsem nadšen a s očekáváním čekajícím v mém srdíčku čekám na druhé kolo tohoto zrcadla, jež je vkusně staveno před produkci Netflixu a jeho jednolitých pohledů na stejnou generaci přes brýle s více či méně narůžovělými sklíčky. 9/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luxusní soundtrack. Zendaya hraje I. ligu. Neznámá nová Hunter Shafer hereckou ligu mistrů. Její kostymérka taky. Místy až surrealistický přitom pořád kompaktní střih. Scénář špičkový. Story je fičák, který se zastaví jen u přeexponovaného Natea, jinak sype jeden sociálně psychologický problém a trauma za druhým, činící ze střízlivých lidí smažky, které jsou vyšinutější, než ti, kteří jsou v těch sr..kách nejhlouběji. Je to těžkotonážní depka a je to jeden z nejlepších seriálů posledních let. Koukněte na to. Oproti jiným seriálům to neztratí dech. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám teraz po viac než dekáde seriálové obdobie a Euphoria je už druhý klenot, ktorý som si na tento čas šetril (po The Office US). A je to tak dobré, že som musel znížiť hodnotenie na 13 Reasons Why (S01), ktoré mi svojho času prišli na teen drámu až prekvapivo deep. Euphoria je ďalej. Samozrejme sú veci, ktoré by som zmenil (hlavne ohľadom záporákovej famílie), ale jak je to presné v narkomanskej dejovej línii, jak je to drsné, jak hodne to využíva hudbu (v závere takmer až muzikálovo), hladko pracuje s LGBTi tématikou, prepracovanosťou postáv a jak skvele je to napísané, to všetko vytvára dojem ešte silnejšej seriálovej udalosti. Herecky najlepšie  sú na tom rozhodne Hunter Schaffer a Zendaya, obe svojim vlastným spôsobom. Zendaya je skôr snažiaca sa charakterová herečka, zatiaľčo Hunter zaujme prirodzenosťou a sebavedomím. Zatiaľ 90%, ale je to ešte len úvod. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: 65 % Velice nadhodnocená podívaná. Scénáristé se očividně řídili motem "nějak tu show splácej, hlavně ať jsou tam naháči". Goal accomplished. Žádné velké umění to není – ne, že by to cílové skupině vadilo. V podstatě je to velmi uvědomělý projekt. Nesnaží se mít morální přesah, souvislý děj nebo podobné blbosti. Euforie se drží toho, co umí – záběrů penisů a poprsí. Cílem je...? Asi divácký prožitek. Nechme to být. Zendaya hraje výborně, příběh o ní má stokrát větší hodnotu než osudy ostatních postav, včetně směšně dvojrozměrného záporáka Nata. Při sledování jsem spíše než euforii zažíval dysforii. Štve mě, jak je to klišovité a tupé a dějové linky zůstávají otevřené, což naznačuje, že se k nim budeme muset vrátit ještě ve 2. řadě, na kterou nevím, jestli se kdy podívám. Kde exceluje Sex Education, tam tato show euforicky lapá po dechu, asi se předávkovala vavřínů a víry, že Zendaya to sama utáhne. Neutáhla. Mrzí mě absence jakéhokoliv humoru, vidím to jako promarněnou příležitost. Z toho důvodu mi scény, kde bylo více teenagerů pohromadě přišly umělé. Vytáčí mě, že se to bere tak vážně, v kontextu tématu působí zápletky s drogovými dealery či bipolárním psychopatem nepatřičně, přepáleně, zavání snahou o nemístnou velkolepost. Akorát tak ještě více narušují pospolitost děje, ovšem toto už se nemile tře i s ústředním motivem, čímž je puberta. To mě přivádí k závěru. Sere mě, že se to dá všechno ospravedlnit tvrzením, že Euforie je o pubertě a puberta je zmatená. Omyl. Puberta je sice zmatená, ale Euforie je o hovně. P.S.: Zhlédl jsem i 2 bonusové díly. Zprvu jsem měl radost, že konečně můžeme odhodit balast vedlejších postav a soustředit se jen na ty dvě, ale pak jsem zjistil, že obě dvě epizody jsou koncipované jako jeden velký hodinový dialog. Problém je v tom, že moc nebylo o čem si povídat. Ačkoli se na tom scénáristé vyřádili (nebojte, i na naháče došlo), tak zhruba v polovině jsem u obou dostal pocit, že se promluvy začínají opakovat a jednoduše není co říct. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měl jsem z toho dost obavy, ale nakonec mě to celkem oslovilo. Líbilo se mi, jak je to v některých momentech krásně barevné, hodně působivě sestříhané, a skoro celou dobu k tomu hraje absolutně bezchybný soundtrack. Bavilo mě i obsazení většiny postav, všechny ty holky mi přišly hodně zajímavé, problém jsem měl akorát s tou Zendayou, na kterou mě prostě nebaví koukat, byť herecky proti ní asi nic moc říct nejde. Samotný námět seriálu mi osobně přijde dost fádní - nemůžu se zbavit dojmu, že podobné produkce o fetujících a sexuálně experimentujících teenagerech už jsem viděl tuny - ale přesto jsem v Euphorii sem tam zahlédl osvěžující závany filmařské invence, které mě tam potěšily, a díky nimž mi přijde, že lidi co to napsali, nebyli asi úplně blbý. Možná, že ale úplně nejzábavnější mi na tom přišlo si představovat, jak ten seriál může šokovat někoho, kdo neví, která bije a jak to dnes chodí, což je asi špatně. Btw. extra 2 epizody navíc už mě nezajímaly a bez druhé série asi klidně můžu taky žít. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Keď Nate (Jacob Elordi) prechádza v aute okolo Rue (Zendaya), zahlási repliku: "I'd do it for Rue!" a potom zdvihne do vzduchu tri prsty. Ide o narážku na film Hry o život (2012). (dwdb)

Reklama

Reklama