Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o přátelství dvou děvčátek a o soupeření klukovských fotbalových mužstev ze dvou sousedních vesnic, z nichž každý se snaží pro sebe získat svého vrstevníka Janka, který přijel na kolotoči a hraje fotbal "jako Pelé"... Autorkou portrétu v památníku je Věra Plívová - Šimková. (oficiální text distributora)

Recenze (112)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočena letní pohoda. Doporučují v hnusných zimních večerech, možná vás nebude tolik otravovat věčné opakování dvou písniček. Ty písně jsou naštěstí docela povedené takže to přežijete i v horkých letních dnech, kdy naopak budete toužit po chladnějším počasí. Z toho vychází, že jediné co váš naštve (pokud jste soudní) je absolutně dementní chování malých fotbalistů, kteří prohrají zápas kvůli tomu, že fotbal není jejích nejsilnější stránka a hned se chtějí mstít klukovi z poutě, který jím chtěl pomoct (jak naznačuje písnička fotbal hraje jako Pelé, takže i ti antitalenti mohli vyhrát), ale podvodnicí z druhého mužstva ho zamkli v jeskyní. 60% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasický český film přední představitelky filmové a televizní tvorby pro děti a mládež Věry Plívové-Šimkové nejlépe ukazuje rozdíl v kvalitě tvorby a jejího přijímání tehdy a dnes. Dominantním rysem této doby bylo přiblížit její tradiční témata - nejen pohádková - co nejvíce současnosti a soudobému dětskému vnímání skutečnosti. Tvorba dnes zapomenuté a kdysi oblíbené folkové zpěvačky Zdeny Lorencové a jejích písní přesně dokresluje jak skvěle pojatou a zobrazenou psychologii dětských postav, tak prostředí a hodnot, kterými děti tehdyx opravdu žily. Byla to realita rané normalizace a její nejblahobytnější fáze, v níž přežívalo ledaccos z bezelstné sebedůvěry z šedesátých let. Film se stal startem pro mnoho budoucích uměleckých kariér (Marek Vašut, Zuzana Bydžovská, Miroslav Vladyka) a výrazně spoluzaložil tradici špičkových děl této oblasti žánru v sedmdesátých a osmdesátých letech. O jeho nadčasovosti se zřejmě bude ještě rozhodovat a lze ji považovat za otevřenou záležitost. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dětský film o dětském světě dětskýma očima plný šarvátek, skotačení , krásných dětských písniček a úsměvů. Nádherná filmová vzpomínka na dětství dnešní starší generace, která si při sledování tohoto snímku už jenom povzdechne, kdeže ty časy jsou. Ne, takovéhle filmy se dnes už opravdu netočí. Jedná se o obyčejný příběh na základě stejnojmenné knihy, kterou má na svědomí scenáristka a režisérka v jedné osobě, Věra Plívová-Šimková, odehrávající se na vesnici, kam jednoho krásného dne zavítala pouť. To vždy bylo něco. Maringotky, houpačky, střelnice, řetězák. Ve své době to byl hodně úspěšný snímek převážně v očích děvčat, které po vzoru filmových protagonistek venku tancovali a zpívali si dodnes velice vtíravou písničku: "Žluťásku, žluťásku, čičorečko...". Jen tak mimochodem, čičorečka je žlutá rostlina. Při dnešním pohledu už se jedná o přívětivý nostalgický film, ve kterém najdeme snad všechno. Vesnický život dospělých i dětí, jak se na vesnici pořádala pouť a dobové kolotoče, známé písničkové hity populární hudby, a co víc, dětské role dnes již nemálo známých osobností. A že jich tu je. Naprosto úchvatná je také volnost dětí, kterou si dnes už neumíme ani představit. Dnešní mladé generaci tento film už absolutně nic neřekne a spíš ho budou zesměšňovat. Takový už je vývoj generací. Dá se také říct, že se bohužel jedná o snímek pozapomenutý, neboť do vysílacího schématu žádnou televizí zařazován není. A je to škoda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohodový dětský film. Krásné prostředí Českého ráje, letní pohoda a hezké písničky dokreslují příběh dětí z jedné vesnice, který je lidský a příjemný. Děti hrají dobře, film pěkně ubíhá a je určitě velmi zajímavé pozorovat, jak se od dětského věku proměnili nebo neproměnili mnozí herci - Vašut, Vladyka, Bydžovská a další. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Hlučná, upištěná a otravná sluníčkářsko-komunistická agitka s otravnými dětskými herci a naprosto příšernými písněmi, které každého slyšícího člověka musí zákonitě časem začít srát, a to zejména proto, že zřejmě z nedostatku autorské invence, se neustále opakují. Takový letní rodinný film podle všech dobových osnov a norem, což by se dalo prominout, kdyby byl děj alespoň malinko zajímavý a zábavný. Dost mě také zaskočilo, jak krátké sukně nosily tehdejší dětské soudružky, kterým bylo velice často vidět až do kuchyně takovým způsobem, že jste jim mohli spočítat chlupy, kdyby nějaké již měly. Bohužel u mě nepracuje žádná nostalgie, protože jsem v rámci svého šťastného dětství vyrůstal na zajímavějším materiálu, tudíž mohu snímek ohodnotit jak leží a běží. [10 %] ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Václav Vydra nejml. hrál vojáka základní vojenské služby, ačkoliv mu bylo v době natáčení 17 let. (M.B)
  • Název filmu inspiroval textaře Jiřího Štaidla k napsání textu písně pro Karla Gotta „Přijela pouť“. Píseň se ale původně jmenovala „Mistr Green má splín“, text ale neprošel, a tak narychlo musel být přepsán. Bratr Jiřího, Ladislav, po letech přiznal, že původní text se ani do písně nehodil, protože smutný obsah nekorespondoval s kolovrátkovou melodií, a tak cenzura pomohla na svět velikému hitu. (sator)

Reklama

Reklama