Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lord Pearson, člen představenstva banky, u níž má Poirot uložené vlastní peníze, požádá detektiva o pomoc při pátrání po čínském obchodníkovi Wu Lingovi, který přijel předcházejícího dne do Londýna. Ráno měl s bankou projednat prodej mapy se zakreslenou polohou stříbrného dolu v Barmě. Přestože se Wu Ling ubytoval v londýnském hotelu, na ranní jednání nepřišel ani nezanechal žádnou zprávu. Ještě téhož večera je v postranní uličce nalezen ubodaný. Do případu se zapojuje i Scotland Yard a vrchní inspektor Japp z vraždy podezírá jistého Reginalda Dyera, který je napojen na hongkongské podsvětí, a s Wu Lingem se osobně seznámil při plavbě do Anglie. Jappovi se po rozsáhlé policejní akci podaří Dyera zadržet s kufrem plným peněz. Hercule Poirot však mezitím postupuje jinak. Klíčem k vyřešení případu se mu stane obyčejná krabička sirek. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejvtipnějších dílů, který Poirota uvádí do nejedné pro něj netypické situace. Líbí se mi byť jen sledovat, jak se s nimi tento autista vyrovnává. Detektivka tentokrát také dobrá a hlavně přístupná pro diváky, protože stopa je opravdu jasná, jen ji odhalit :) Do toho ještě Japp a jeho nové, stoprocentně funkční metody a lehce exotické prostředí čínské čtvrti. Velmi dobrý díl. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S02E03. Dil tentokrat vyuzivajici spojeni kolonialni Anglie s Cinou, potazmo Asii. Ztrati se cenna mapa jisteho stribrneho dolu, kterou do Londyna prijizdi prodat cinsky obchodnik. Ten je zahy zavrazden. Zda se, ze je zapojen cinsky gang, a Japp s policii zapoji i nove policejni metody, na jeho dopadeni. Tvurci tenokrat vyuzili bankovniho prostredi a akcii, a zapojili do deje i slavnou hru s nemovitostmi - Monopoly, jejiz soucasna verze (podle webu https://en.wikipedia.org/wiki/Monopoly_%28game%29) opravdu pochazi z r. 1935, kdy se epizoda odehrava. Skoda ze Poirot nemuze stavet hotely na nadrazi :) ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Méně povedený díl. Je možné, aby jsem v 52 minutách našel nudný moment? A že nebyl krátký... ta honička byla fakt katastrofa. Ani nic zajímavého nebo neobvyklého. Tentokrát to ani vsuvka s monopoly nebo bankou nezachrání. Poirotovi bych velice nerad dával za 3, ale tady je to opravdu jen o fous. ... Důl se stříbrem, incident z banky, její majitel, čínský obchodník, opium, cigarety, čínská čtvrť, moderní techniky policie. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jedině dobře, že režisér vkládá do skládačky jménem Poirot i něco krapet exotického. Vsunutí takového prvku způsobí, že i prachobyčejná zápletka se zdá být zajímavější. Hercule a ňouma Hastings hrají americkou obdobu Dostihů a sázek (nostalgická vzpomínka na útlé dětství), sekretářka spekuluje na burze (!) a Hercule nemá cash na telefon. Nikomu nemohl uniknout ten humorný moment, kdy Jepp s hrdostí ukazuje svou špionážní místnost a následně provedené zatčení on-line. Ztracený důl předčil většinu epizod z roku '89. 83% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ztracený důl těží z exotického obsazení v podobě čínských mafiánů a obchodníků a vedle toho je obohacen vtipnou linkou s hraním Monopoly (Poirot vs. Hastings) a humorně vykonstruovanou honičkou (celkem mě pobavil jakýsi "prehistorický" sledovací systém ze 30. let). Rozhodně jde o jeden z těch méně tradičních příběhů o kníratém Belgičanovi. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V 11. minutě pronese Lord Pearson (Anthony Bate) v českém dabingu větu: „Nevypadá to, ale vytavte to a vypalte nečistoty a budete mít nuget prvotřídního 24karátového stříbra.“ Karáty ve smyslu čistoty se používají pouze u zlata. U stříbra se čistota vyjadřuje poměrem xxx/999. A jako obchodník na burze by to musel znát. (Petsuchos)

Reklama

Reklama