Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obdobie deväťdesiatych rokov podobným inteligentným, príťažlivým, súdnym komerčným trilerom prialo. Táto doba je už bohužiaľ preč a preto sa k nim radi vraciame. Pár správnych chlapov pripomína svojim štýlom adaptácie Grishamovej prózy, od scenára, cez mierne expresívne herecké výkony, až po atmosféru. Tvorcovia sa bohužiaľ nevyhli prvoplánovým americkým symbolom a hollywoodskej naleštenosti, ale v onej dobe to nebolo nič negatívne a film je evidentne primárne určený americkému publiku. Dnes by sa podobný scenár točil asi iným spôsobom. Už len kvôli tomu, akú povesť medzičasom Guantanamo získalo. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Cruise, Nicholson, Moore, Bacon, Sutherland..... výborné obsazení, především Nicholson byl opět skvělý, ale Cruise a Bacon mu velmi zdařile sekundují. Jinak se jedná o velmi povedené drama z prostředí soudní síně, kde stanuli dva vojáci, kteří pouze plnili rozkaz. Jen škoda, že Nicholson nedostal Oscara za vedlejší roli! ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Byla nebyla, pěkná ženská a pak několik tvrďáků hájících čest USA a ideály této skvělé západní civilizace. Všichni dávno víme, že pravda a láska není výmysl Václava Havla, ale že je to genetická výbava každého poctivého Američana, Václav jen opisoval z americké ústavy. V roce 1992 se ještě takovýmto filmům lidé nesmáli, ale brali je vážně. Dnes už je těžké přijmout filmy tohoto ražení za své, neboť na této úrovni se dnes točí jen televizní seriály o sto a více dílech. Tenkrát tedy ano (60%) , ale dnes ani náhodou!!! 40% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Medzi zlaté deväťdesiatky patrí aj tento výborný film. Nemám filmy z okruhu armády veľmi rád, ale tento je mimoriadne vydarený, keďže ide o právne záležitosti, vyšetrovanie. Pozerať sa po rokoch a dnes už vlastne už spomínať, aký bol Jack Nicholson pán herec, že v pohode aj z Cruisa urobí amatéra, je v súčasnosti pohladením na duši. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

S blížícím se koncem dvacátého století se se soudními dramaty roztrhl pytel, snad každá větší hvězda si na svoje konto jeden podobný kousek připsala. Zřetelně si vybavím, jak jsem žánrem až trochu pohrdal jako něčím, od čeho stačí vidět jen to nejočividnější, protože zbytek už bude pouhá variace toho samého. Ale zaprvé to není pravda a zadruhé se žánr z filmové pozice vytratil do seriálových vod a pořádné velkorozpočtové drama s emocionálně zařvaným "Námitka!" aby divák pohledal. A právě Sorkinova vojenská odbočka je pozapomenutým šperkem, na jehož průměrném hodnocení je vidět, že vzpomínky na něj jsou relativně pozitivní, ale že si ho divácká obec tehdy nevážila, protože něco podobného přece přijde za chvíli znovu. Pár správných chlapů je ale jak napínavá kombinace všech myslitelných žánrů, tak sedánek brilantních herců, kde se devadesátková síla v podobě Toma Cruise a Demi Moore protla s Jackem Nicholsonem ve snad životní formě, rozvážně přežvykujícím každou svoji repliku a kdy může nestřežený moment přejít v nejmrazivější výjev. Poklad, který otevřel dveře novým televiizním fenoménům typu JAG nebo NCIS, jejichž odkaz pokračuje i o desítky let později. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Při plánování soudního přelíčení sáhli tvůrci po soudní místnosti, i když není běžné, aby se vojenský soud v tak honosné budově odehrával. Většinou jde o jednoduché prázdné místnosti bez výzdoby. (don corleone)
  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama