Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Další z perfektních rolí Paula Newmana a další z mnoha rebelujících postav, které ztělesňoval prakticky po celou dobu své herecké kariéry. Hud je nádherně natočený, westernově laděný příběh, z 60. let minulého století. Děj filmu, který se odehrává na ranči, není příliš optimistický, protože se v něm řeší například pokus o znásilnění, rodinné problémy či epidemie, která postihla stádo krav. Tradičně bravurní Newman zde září jako obvykle. Chvíli to sice trvá, než Huda a jeho chování divák alespoň trochu pochopí a přijme, avšak pokud tento černobílý kousek zhlédnete, tak je jisté, že na tuhle postavu jen tak nezapomenete. Jedna z nejkontroverznějších kreací velkého Paula a skutečně podařený snímek, který má styl a šmrnc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný modernější western, který ukazuje, jak to také může dopadnout, když je člověk neoblomný, když si za každou cenu musí stát za svým a nepustí si nikoho k tělu. Herecky je to skutečně naprosto vytříbené, což jen dokazují nominace téměř všech herců, kteří se zde objevují ve výrazných rolích. Western jde různě a i tohle je cesta. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že když dostanu chuť na nějakou tu dialogovou kvalitu a kupu životních mouder musím sáhnout po minimálně 50 let starým filmu. Samozřejmě existujou i dneska určité vyjímky, ale rozhodně nemám šanci dostat Paula Newmana v životní formě. Hud je pěkně hutné drama z rančerského prostředí. Scénu při které je utraceno velké stádo dobytka z hlavy už nikdy nedostanu. 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hud od rezisera Martina Ritta je len priemerny western, kde chybaju klasicke prvky westernu : boj s divochmi/lupicmi, brutalne prestrelky a akcne sceny. Ale pre uzivatelov, co uznavaju herca menom Paul Newman rozhodne kvalitny film. Bohuzial, pod westernom si predstavujem viac, nez len klasicky konflikt otec -syn a problematika toho, kto prevezme ranc. 52 % ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Začátek byl hodně slibný, zdála se to být zajímavě rozehraná partie. Stručné, ale výstižné představení postav a prostředí ranče, do toho jedna záhadně uhynulá kráva a viditelně narušené vztahy otce a syna. Pak jsem ale očekával, že se něco stane, jenže vlastně se nic nekonalo. SPOILER - Hud zůstane pořád tím stejným sobeckým frajírkem, všichni ho postupně opustí a film skončí. Doufal jsem v nějakou závažnější pointu než prosté vyobrazení bezpáteřního syna a ničivý vliv jeho chování na blízké okolí, a z tohoto pohledu jsem byl zklamán. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • V predlohe je postavou gazdinej černoška Halmea, režisér Martin Ritt ju však zmenil na belošku, pretože mal pocit, že vzťah medzi Hudom (Paul Newman) a černoškou nebude fungovať, čo mu potvrdili aj producenti slovami: "Americká spoločnosť na to nie je pripravená." (Arsenal83)

Reklama

Reklama