Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích... První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty... Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly... Dvoudílný televizní film vznikl podle námětu a scénáře zkušené autorské dvojice Lucie a Josefa Konášových, režisérem je Biser A. Arichtev. Projekt vznikl v koprodukci České televize (TPS Aleny Müllerové) a společnosti Rolling Media. Producentem je Vítězslav Jandák ml. – syn populárního herce Vítězslava Jandáka, který si ve snímku zahrál menší roli. V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu – Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu hrdinova morálně neústupného přítele z legií se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin, si zahrál Ondřej Malý a hrdinovu manželku hraje R. Poláková, náročnou roli jeho mladičké milenky Jolany autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Háchu ztvárnil Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je o jednej z najkontroverznejších postáv obdobia Protektorátu Čiech a Moravy. Zaujímavý postupný prerod Emanuela Moravca z bývalého legionára, demokrata a masarykového stúpenca v osobnosť kolaborujúcej s hitlerovským nacistickým režimom (právom býva označovaný, ako český Quisling, pomenovaný po nórskom symbole zrady). Jeho aktivita sa mu vyplatila a bol menovaný ministrom školstva a ľudovej osvety, zakladal českú obdobu Hitlerjugend pod názvom Kuratórium mládeže v Čechách a na Morave. Až do konca vojny organizoval verejné zhromaždenia na ktorých nabádal k poslušnosti a lojalite k Tretej ríši. Vzhľadom k tomu, že bol postrachom pre český ľud uvažovalo londýnske velenie o možnom atentáte na neho. Nakoniec svoj život ukončil sám v deň vyhlásenia Pražského povstania, kde sa bál oprávneného hnevu ľudí. Emanuel Moravec je stelesnením hrdinu z ktorého sa stane zradca a kolaborant. Obdobne skončili aj jeho deti mladší syn člen Hitlerjugend zahynul pri nálete a starší bol v roku 1947 popravený za účasť v SS jednotkách. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem spokojený, byť chyb je tam hodně. A kdo je hledá, tak najde. Mrzelo mě to, že na jedné straně se povedlo dobře chytit podoby některých historických postav, na té druhé to bylo úplně vedlo. Preiss ala Beneš super, jen ho měl někdo předabovat, hlas měl úplně jiný. Kňažko jako Hácha? To vybíral snad někdo slepý. A tak by se nechalo pokračovat. Jinak se mi líbilo, jak byla snaha zachytit jenom určité kapitoly z Moravcova života. Škoda jenom, že více nerozpracovali Kuratorium, to by jistě za to stálo. ()

Reklama

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

První díl mě tady zaujal více než druhý, ale co se dá dělat. Konečně ten přerod z vlastence na kolaboranta dává smysl, ale opravdu tomu Moravec věřil? Z prvního dílu vyplývá, že mu šlo o přežití a neměl peníze, v druhé se snažit zůstat u moci, ale nejen v pozadí či jako člen vlády, ale rovnou být prezident Protektorátu. Sliboval jsem si od toho více, ale šlo to. ()

Sebastianek1 

všechny recenze uživatele

Překvapení. O Labudovi ml. vím, že je to chlapík s velkým potenciálem, viděl jsem ho hrát a taky jsem ho slyšel několikrát dabovat do slovenštiny, jeho hlas se mi fest páči! Proto mě mrzí, že byl hrubě předabován. Osobně by mi nevadilo, kdyby mluvil s přízvukem, jako například Kňažko, Huba, Vášáryová, tohle byl podle mě krok vedle. Jinak paráda a těším se na něj v dalších českých filmech. Dělá tátovi čest! Jsem zvědavej na závěr. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s názorom Enšpígla. Chcelo by to prerobiť, dať tomu väčšiu váhu, lebo osoba Moravca si zaslúži silnejší záber. Taktiež však treba totálne dementovať "exkluzívny" názor exclusiva, ktorý extrémnym spôsobom nevníma a nechápe. Tento snímok v žiadnom prípade neospravedlňuje fašizmus. Ja stále opakujem, podaktorí by sa nemali vyjadrovať, lebo čo dostanú z huby, je len akýmsi mlením papule, bez použitia mozgu. Toto je životopisný počin premotivovaného farizeja a pokrytca, ktorý potom, ako ho nedokázali akceptovať či vyslovene doceniť v rade prívržencov, otočil sa chrbtom, aby ideologicky podporoval protistranu len preto, lebo falošne prepadol pocitu, že je výnimočným jedincom. "Netreba ho" nijak mimoriadne, negatívne vnímať, lebo bez ohľadu nato či si to uvedomujete, alebo nie, takýchto zmrdov je aktuálne v armáde, policajnom zbore či samotnej politike viac než dosť, pričom rozhodujú práve teraz O VAŠOM OSUDE, i keď im ide čisto len a len o svoj blahobyt. Prakticky rovnako, ako tomu Moravcovi, ktorý postavil vlastné EGO, nad všetko ostatné. A teda aj morálku, aj zásady, pričom ho to následne všetko dobehlo. Karma je proste krásna vec. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (26)

  • Látka o Emanuelu Moravcovi (Marián Labuda ml.) měla být původně zpracována do jedné epizody nikdy nenatočeného seriálu o kolaborantech. Když se ovšem scenáristé Konášovi začali látkou zaobírat, příběh „krále kolaborantů“ je zaujal natolik, že se rozhodli připravit minisérii jen o něm. (JT19)
  • Režisér se rozhodoval mezi dvěma slovenskými herečkami pro roli Jolany, a to Danou DroppovouMonikou Potokárovou, která před uvedením filmu tragicky zemřela. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)
  • Jedná se o první hraný film, kde je Emanuel Moravec ústřední postavou. (Zdroj: Rolling media s.r.o.)

Reklama

Reklama