Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny ztřeštěné podívané je početná rodina Karafiátových, která se v nastupujících tržních podmínkách rozhodne zanechat dosavadního způsobu obživy (kradení smutečních věnců a jejich přetváření v umně vázané kytice) a začít podnikat. Světlo světa tak spatří svérázná cestovní kancelář Český ráj, postavená na geniálním nápadu nevozit chudé české turisty do zahraničí, ale naopak, bohaté cizince do Čech. Díky svérázné reklamní kampani se skutečně podaří v Paříži obsadit autobus pestrou směsicí Francouzů a vyrazit. Tím však podnikatelské starosti Karafiátových teprve začínají. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (374)

dainio 

všechny recenze uživatele

Chytlavá ústřední melodie a některé gagy od Skameneho, jsou asi tím jediným, co se dá v tomto porevolučním braku vypíchnout jako nějaké pozitivum. Jinak se totiž jedná o naprostou magorii s velice trapnými výkony, scénářem, který byl sepsán zřejmě na "míse" a velkým dostatkem pořádných nelogičností. Už tak chabý pokus těžit z chabé Troškovy tvorby. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Fialkami jsem naprosto fascinován. Technicky je to profesionálně odvedené a bez ironie, děj je tak šílený a nepředvídatelný, že jsem opravdu s napětím očekával, jak podnikatelský průser rodiny Karafiátů dopadne, tomu říkám boj proti stereotypu. Film obsahuje nesčetné množství moudrých prohlášení, většinou napsaných pro Helenu Růžičkovou, snad první úžasný fekální vtip v porevolučním českém filmu - "křtění" pomalované kadibudky za skandování davu a tak zvrácený humor-nehumor, že milovník alternativy jej sleduje velmi pohodlně. Je to jeden z nejhorších porevolučních filmů? To určitě ne. Jsou filmy dobré a špatné a... divné - a tam řadím Fialky. Možná spíš poslouží jako poměrně úpřímné svědectví o počátcích podnikání v Čechách, tehdejších rozdílech se Západem a o tom, jak to tu fungovalo a podvádělo se. Přál bych si, aby Trhala fialky dynamitem 2 pojednávalo o tom, jak Karafiátovi nevinně zkusí podnikat s lehkými topnými oleji... ()

Reklama

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

A ja som si myslel, že toto je klasika. Zopár rokov som sa tejto "komédii" v ponuke televíznych staníc vyhýbal, až raz, jedného nedeľného popoludnia ma to prepadlo a ja som len vyvaľoval oči. Tak to bolo vysoko, ehmm chcel som povedať nízko pod moje očakávania. Námet je celkom fajn, a o tvorivých schopnostiach národa českého som nikdy nemal pochybnosti, ale toto je sila. Absolútne minimum zmysluplného humoru a schopnosť bleskového prekonania jazykovej bariéry medzi Čechmi a Francúzmi ma zrazili do kolien. Videl som aj horšie a trápnejšie filmy, ale tých lepších som videl niekoľkonásobne viac. ()

HawkeyP odpad!

všechny recenze uživatele

Existují dvě kategorie vyloženě špatných filmů. Ty, které jsou v kině nesnesitelné, ale v televizi se dají přežít a u některých se člověk i pár vteřin pobaví. No, a pak jsou ty druhé, které jsou nestravitelné i v televizní podobě a jejich sledování představuje fyzické i psychické utrpení; což je případ i této zpatlaniny a zločinu proti kinematografii. Doporučuji všem, kteří nevěří, že existuje něco horšího, než je Kameňák. ()

amirgal odpad!

všechny recenze uživatele

Euforie porevolučního plavby do velkého světa aneb "Češi rozhodně mají, co nabídnout", frenetická oslava lidové bodrosti a české vyčůranosti. Nezamýšlená dokumentární hodnota ukazuje část české společnosti ve fázi porevoluční manie - zamýšlený přínos v komediálním žánru bohužel pouze poukazuje, a to na hereckou devalvaci a koncentrovanou tvůrčí debilitu (možná také bipolární emoční poruchu tvůrců v manické fázi, kdy dochází mimo jiné ke ztrátě soudnosti). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • Filmování probíhalo v Paříži, Rakovníku, Praze, Brně a na hradě Špilberk. Natáčelo se také ve vinných sklepech v Petrově a na zámku Koloděje. (M.B)
  • Mezi Pařížany, kteří pozorují pomalovaný starý autobus a prezentaci Karafiátovic cestovní kanceláře, je i naivní malíř a cestovatel Libor Vojkůvka, autor malůvek na autobuse. (Ganglion)
  • Sourozenci Karafiátovi mají stejná křestní jména jako jejich představitelé, Helena a Jiří. (Investman)

Reklama

Reklama