Reklama

Reklama

Ztracený svět

  • USA The Lost World (více)
Trailer

Profesor Challenger vede výpravu vědců a dobrodruhů na odlehlou náhorní plošinu hluboko v amazonské džungli, aby si ověřil své tvrzení, že tam stále žijí dinosauři. První filmová adaptace románu Sira Arthura Conana Doyla o zemi, kde se stále potulují prehistoričtí tvorové. První film pojednávající o dinosaurech s úžasnými speciálními efekty od režiséra speciálních efektů King Konga, Willise O’Briena. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby Harry O. Hoyt koncipoval snímek jako pětiminutový přírodopisný dokument o jihoamerické fauně, tak bych možná i udělil jednu dvě hvězdy. Záběry kočkovitých šelem či hadů by se zřejmě nepodařilo prodat rovnou do National Geographic, ale jako nadšený zoolog bych jimi určitě nepohrdl. Režisér se však rozhodl vytvořit dlouhometrážní míchanici bez hlavy a paty, po které zůstane na tváři diváka značně křečovitý úsměv. Scéna s postavou, která čirou náhodou uklouzne na banánové slupce, má velmi daleko i do nepovedené grotesky a dosud marně patrám po jejím smyslu. Lost World se totiž kromě tohoto ústřelu snaží tvářit velmi vážně, k čemuž mají zřejmě pomoci i afektované herecké výkony. Když se však na scéně objevili dinosauři, vyprskl jsem smíchy. K jejich oživení byla použita naprosto triviální stop-motion animace, za níž by se bezpochyby musel stydět i žák prvního ročníku pomocné filmové školy. Chování dinosaurů navíc nedává nejmenší smysl a těžkopádný stegosaurus zde jeví známky větší hbitosti jak obávaný tyrannosaurus. Arthur Conan Doyle se musí v hrobě obracet. Kdo chce uvěřitelné dinosaury, ať se místo této nezáživné blbiny raději podívá na Spielbergův Jurassic Park. Odpad. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že mě na tomhle snímku hlavně zajímaly triky, které jsou na svou dobu skoro neuvěřitelné. To, jak je tady řešena stop motion animace vypadá prostě dobře, a přitom byl snímek natočen ještě několik let před legendárním "King Kongem". Pravda, souboje nejsou dlouhé, ale pohyby dinosaurů stojí za to. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

(Viděl jsem hodinovou verzi.) Příběh, jak to často u podobných filmů bývá, nestojí za nic, ale ty triky! Dinosauři jsou zde tak roztomilí, že prostě musím dát nadprůměr. Možná je trochu povrchní hodnotit film podle toho, jaký má vizuál, ale takovým věcem jako je souboj tyranosaura s brontosaurem lze jen těžko odolat! Je to stejný případ jako u King Konga z 33´. Během let nastala v kinematografii paradoxní situace - zatímco na moderní filmy o obřích příšerách mě příliš nebaví se koukat (a soudě podle zdejšího hodnocení je nás asi víc takových), na ty staré ano, přestože jsou mnohem nedokonalejší. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo svoje dobe ohromujúci a strhujúci vizuálny zážitok, ktorý sa prekonal až o pár rokov neskôr s KING KONGOM. Odporúčam ho aj dnešnej generácii, ktorá vyrastá na spektakulárnych CGI trikoch, aby vedeli, pri čom naším babičkám a dedkom padali sánky. Ak máte čo i len trochu radi film, všeobecne, tak si pozrite toto už legendárne dielo, ktoré doteraz neprekonala ešte žiadna iná verzia tohto populárneho námetu od Arthura Conana Doyla. Možno keby sa na to vrhol Peter Jackson : ) . ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ok. Přistupoval jsem k tomu se značnou skepsí, přesvědčen, že půjde o trošku debilní kolotočářskou atrakci postavenou jen na předpotopním stop-motion dinosauřím "pornu". O to překvapenější jsem byl, když začalo být zjevné, že je ten film mnohem vypiplanější a překvapivě komplexní. Celá ta romantická zápletka je břitce ze života (někdo tady píše, že je to pitomé, ale sakra to v tom fakt nevidíte ten cynismus? :D ). Postavy mají mezi sebou fajn chemii. Vtipné špičkování dvou profesorů, frajer a rovnej chlap Sir John Roxton, kterej dokáže odsunout stranou své pošetilé touhy když vidí, že stojí v cestě velkému citu, naprosto kouzelně pitomej blackface, proradnej lidoopí padouch a zuřivej Allosaurus (ano, i ten plastelínovej dinosaurus tady má jistej charaktér). Poslední dějství je pak vlastně praděda kaiju filmů tak jak je dnes známe. Za mě prostě parádní, vtipné a svižné dobrodrůžo. (viděna ta rekonstruovaná, údajně nejkompletnější, 100min verze). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (13)

  • Prvý film, ktorý bol premietaný v lietadle počas letu. Stalo sa tak počas letu spoločnosti Imperial Airways z Londýna do Paríža v apríli 1925 v prerobenom bombardéri Handley-Page . (Michal74)
  • Zvláštny dinosaurus vyzerajúci ako Triceratops vznikol na základe slávnej ilustrácie Charlesa R. Knighta s názvom Agathaumas. Dodnes sa však vedci škriepia o tom, či takýto dinosaurus vôbec existoval. Knight totiž pri svojej rekonštrukcii vychádzal len z minimálneho množstva fosílnych nálezov, a preto množstvo detailov si jednoducho domyslel a domaľoval podľa svojej fantázie. (beso74)
  • Originální 35 mm film byl zničen nebo shořel při požáru v Universal Studios. (Dr.Okamura)

Reklama

Reklama