„Proklínám vás, zkrkavčete!“ vyřkla matka (J. Hlaváčová) nad svými syny. Jaké nedozírné následky tato slova budou mít, netušil v první chvíli snad vůbec nikdo… Nenechte si ujít televizní zpracování známé pohádky B. Němcové o statečné Bohdance (M. Podhradská), která podstoupila nejtěžší zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů z krkavčí podoby… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Mia...

všechny recenze uživatele

26.6.2014 změna hodnocení: Panebože, proč jsem tomu dala 5 hvězdiček? ...... v dětství jsem tuhle pohádku milovala! A jsem ta, co hlásá, že se na pohádky má dívat a hodnotit je dětskýma očima, ale tohle se vážně nedá. Pustila jsem si ji teď a opravdu všechno špatně. Počínaje vzlyky "Vodo, ty jsi mě zradila, zradila.." .... Asi mi uniklo, že ji někdy ta voda něco slíbila ... Když pominu nesmysly jako že ona musí téměř přeplavat moře, aby se dostala ke kolovrátku a předla a naše milé princátko se na koni projíždí kolem její chalupy stejně jako kolem jeskyně, kde předla, jako by to bylo pár metrů od zámku, tak rozhodně nepominu odporně slizkého úchylného Chrta a incestní sklony Chýlkové. Je to příšerná pohádka, takže opravdu nechápu, co se mi na ní líbilo dříve, když všechny ostatní pohádky mám ráda do dnes. Jediné, co mě vždy potěšilo, byla krásná melodie, kterou si Bohdanka broukala. ()

igi B.

všechny recenze uživatele

Matko krkavčí z Hor (kr)Kavčích! . . . Tentokráte na >štědrou noc< (ano Houdíne - viz komentář ze 4.2.2005 - jen ráno o cca sedm let později) zas... Košile nekošile, zděšené už nee, jen naprosto vyzívané a unavené reakce... ;o] . . . Jo, pohádka ve své prapůvodní podstatě dobrá - jen ta chuděna tu v adaptaci Chýlková (probůh, proč to tak tím svým quazi artistickým emohraním tolik kazí?!) pořád jen úchýlně ječí a křičí a všichni tak marně sedmikráte přehrávají - a jinak zas jen dlouhý, dlouhý nic!!! . . . Jedna hvězdička tedy snad hlavně za výtečnou Hapkovu hudbu, ano, toť želbohu jediné skutečné pozitivum téhle jinak zpackané televizáčtiny. - - - P.S. Jo, změna byla proti dobám tehdejším - už to >veřejnoprávě< pustili raděj až kolem sedmé ráno... %-/.. - - - - - (Poprvé viděno 25.12.2011 na ranní >trtkavčí jebničce< , hodnocení 2694., rozrušený leč v principu klidný komentář zde jako šestadevadesátý - 25.12.2011) ()

Matematicka

všechny recenze uživatele

Z této pohádky jsem mírně na rozpacích. Ano, jde o klasickou pohádku Boženy Němcové, která má až hororové ladění. To by mi ani tolik nevadilo. Více mě ale oslovila předloha Němcové, než tento film - chápu ale, že ta je jako taková nezfilmovatelná (je např. ještě mnohem více roztažená v čase - Bohdanka dlouho přesvědčuje své rodiče, že půjde bratry vysvobodit, dlouho čeká, než se vydá na cestu, a hlavně nešije košile z kopřiv, ale ze lnu, který si musí vypěstovat ze semínek podobně jako legendární krteček :-)). Zajímvavým prvkem ve filmu byli sloužící - "lidští psi" - a proměna jedné z nich poté, co jí Bohdanka darovala hřeben. Ale například to neustálé přecházení po chodbě mi tam nějak nesedělo. P. S. Naše malé holčičky pohádku zvládly, i když se u ní někdy bály. Ale to už k opravdovému životu patří... nevadí mi, když je v pohádkách zlo zlé. Zajímavé komentáře: sportovec, Gemini, otík, Jezinka.Jezinka, WANDRWALL. ()

otík

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka roku 1993. Výpravná pohádka s hororovými prvky. Jednodušeji to snad ani napsat nelze. Sama osobě už tak je tato pohádka tajuplná a na české poměry vážná, ale její zpracování si místy podává ruku s nefalšovaným hororem. Mária Podhradská v hlavní roli sestry sedmi zakletých bratrů neměla svou roli tak těžkou - tři čtvrtiny filmu musela mlčet a jen šít, usmívat se nebo plakat. Zato Chýlková se ve své roli mohla vydovádět, stejně jako Boris Rösner v roli Chrta. Pro děti tato pohádka moc není, ale pro dospělé je to pohádková třešnička. ()

zdeny99

všechny recenze uživatele

Tohle Sedmero krkavců se poprvé vysílalo na Štědrý den roku 1993 a odstartovalo už více jak 25 letou tradici štědrovečerních pohádek. Dnes s odstupem více jak čtvrt století vypadá velice lacině. Je poznat, že se jedná pouze o televizní film a ne pohádku určenou pro kinosály. Což sami můžeme porovnat se SEDMEREM KRKAVCŮ s Marthou Issovou v hlavní roli. Tohle Rážovo zpracování se tomu z roku 2015 vůbec v ničím nemůže vyrovnat. Už od začátku mě štvalo otřesné ozvučení. S barvami to také není žádná sláva. Všechno je takové šedozelené, až vyblité. Na tricích se samozřejmě také šetřilo a i vlivem stáří pohádky se nemohou v tomto ohledu vyrovnat s tou z roku 2015, která byla filmovými triky prošpikovaná. Zpravidla televizní pohádky jsou postaveny na výkonech herců. Ovšem tady by se dalo mluvit o dobrém výkonu tak leda Ivany Chýlkové v hlavní záporné roli a jejím sluhovi Borisi Rösnerovi. Dobří byli i tradiční stálice Radek Brzobohatý s Janou Hlaváčovou, ovšem ti dostali jen málo prostoru. Za to Mária Podhradská v hlavní roli Bohdanky byla absolutně nepřesvědčivá. Totéž se dá říct i o tradičně toporném televizním princi Michalu Dlouhém. Příběh sám o sobě je v tomto podání velice jednoduchý. Není ničím natahován, což je dobře. Pohádka utíká. Na samotném ději tak leda upoutá moralisty to, že zavání incestním vztahem prince (M. Dlouhý) a jeho zlé sestry (I. Chýlková). [6195. hodnocení, 197. komentář, 56%] ()

• Bratři coby krkavci sídlí na zřícenině hradu Boskovice, kde je také Bohdanka (Mária Podhrdská) nalezne. (salahadin)
  • Pohádka se natáčela na jižní Moravě, v lednicko-valtickém areálu a v prostorách Janova hradu a hradu Pernštejn. Záběry z Bohdanina (Mária Podhrdská) domova byly natočeny ve skanzenu na Veselém kopci. (Saur.us)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)