Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

gotham 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet jako detektiv vyšetřující záhadnou vraždu, to na mě působilo vábivě, ale realita byla děsivá. Přišlo mi to, jako by mi někdo pustil totálně průměrný a nezáživný film a navíc ještě s 50% zpomalením. Představit si kapitána Exnera s nějakými emocemi či dokonce něčím, co by se alespoň vzdáleně dalo nazývat rychlostí, to ani nejde. Další postavy absolutně nezáživné, ani Boušková jako kráska ze vsi se mi vůbec nezamlouvala. Ale pokud má někdo problém s usínáním, tak vřele doporučuji místo prášků na spaní. 30% ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, u kterého mi přijde, že ho režíroval někdo, kdo si občas něco dal a pak to z něho zase vyprchalo, protože film byl místy skvělej a velmi chytlavej, ale po pár minutách se zase proměnil v něco tak nudnýho... takže jak říkám, zvláštní. 🕯 Je to ale docela fajn detektivka s Jiřím Kodetem v hlavní roli, jakožto kapitánem Exnerem a Jany Bouškové, coby průvodkyní na zámku. Nenáročný snímek, který je ideální k obědu nebo večer před spaním, kdy už z celého dne chcete jenom umřít. Opět mě strašně vytáčel Karel Augusta, jakožto absolutně zažraný kunsthistorik, ale potěšil mě Vladimír Kratina se svým modrým spodním prádlem, v němž se nám tam předvedl na plné čáře. 🩲 Takže obecně, nic moc náročného, film neurazí ani nenadchne, prostě jen existuje. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, pohodová detektivka. Nic nervydrásajícího, žádná velká záhada okolo vraždy, místo toho prostě pohodové (a trochu i poetické) vyšetřování. Ono na jednu stranu se mi to líbí, protože se to odehrává v zajímavém prostředí a ten zpěv ptactva v pozadí v přírodě tomu dodává na jakési příjemné atmosféře, takže to tady funguje dobře. I přes to, že je to celé poměrně rozvláčné. Horší ale je, že to absolutně postrádá nějaké napětí a chvílemi mě i přestávalo zajímat, kdo toho Rambouska vlastně zabil. A to je u detektivky asi dost špatně. On mi ten film na jednu stranu sedl a na tu druhou stranu zase ne, takže zůstanu u čistých tří hvězd, ale jsem rád že jsem to viděl. 3* ()

subic 

všechny recenze uživatele

To co by dnes hledali potapěči, Jirka Kodet skočil do řeky jen tam v bílých slipech a našel to. Údržbář na zámku, talentovaný švec a taky talentovaný malíř právě v tom malování překonal svého učitele a to se neodpouští, tak dostal 2 sekerou zezadu. A taky mladá Jana Boušková tu podlehne šarmu Jiřího Kodeta. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

ZLOČIN V OPOLNÉ Mimochodem, co tady chtěla ta důra Medková? / Mluvilo se něco o prodeji obrazů... Jan Schmidt vyrobil na motivy úspěšné knihy Václava Erbena nevzrušivou televizní detektivku, spojující vše, co český divák od produktu očekává: 'nastavování zrcadla', tepání přežitků, kšefty, drby, závist, frekventované smilnění a vraždu nečekaně úspěšného naivního malíře, to vše v kulisách dovolené (diváka i ústředního kriminalisty) na Opočnu. Koukavý Jiří Kodet servíruje kapitána JUDr. Exnera s šarmem sobě vlastním, ale jaksi mimoděk dokládá, že mu ve vzácném souladu s kádrovým posudkem svědčily menší záporné role. Víš že ten Rambousek byl velmi úspěšnej člověk? A to se v Čechách nikomu neodpouští... / [Exner-Kodet] Mně to vyprávěj, člověče, mně to vyprávěj... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno