Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

monolog 

všechny recenze uživatele

Kapitána Exnera mám rád, ale pravda je, že tenhle je trošku utahanej a nezáživnej a to i vůči docela krátké stopáži. Není špatnej, ale možná by to chtělo trošku oživit projev Jiřího Kodeta. Třeba Vladimír Menšík nebo Petr Kostka by mi tam seděli sakra dobře. Ale to nic, i tak je to dobrá detektivka a podívat se na n není ztráta času. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak už chápu, proč se to v Pokladu byzantského kupce pořád tvářilo, že by se Vala se slečnou skoro mohli spolu vyspat. Pokud jde o pokročilejší exnerovku Smrt talentovaného ševce, každý soudný divák uzná, že výměna za Kodeta byla v tomto ohledu naprsto nutná. Ostatně veškeré klady tohoto filmu vyjmenovala už NinadeL. K záporům patří vedle celkové mdlosti též trapný dojem, který se dostavuje vždy, když jsou v normalizační kriminálce zapleteny postavy soudobých umělců, obzvláště výtvarných a obzvláště, když se na toto téma vedou úvahy. Milé naopak je, že i zde se kouří úplně všude a za všech okolností. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše jen průměrná kriminálka s jedinou ambicí nenáročné zábavy. Kapitán Michal Exner jako svého druhu legenda funguje na papíře, v téhle filmové adaptaci moc ne...navíc ona stylizace letní prázdninové ospalosti a utahanosti je spíš ku škodě... Kladem je nulový ideologický a propagandistický podtext, v české normalizační kriminálce spíše výjimečný... ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet jako detektiv vyšetřující záhadnou vraždu, to na mě působilo vábivě, ale realita byla děsivá. Přišlo mi to, jako by mi někdo pustil totálně průměrný a nezáživný film a navíc ještě s 50% zpomalením. Představit si kapitána Exnera s nějakými emocemi či dokonce něčím, co by se alespoň vzdáleně dalo nazývat rychlostí, to ani nejde. Další postavy absolutně nezáživné, ani Boušková jako kráska ze vsi se mi vůbec nezamlouvala. Ale pokud má někdo problém s usínáním, tak vřele doporučuji místo prášků na spaní. 30% ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Snad bych ani psát nic neměl. Po legendárním zábavném byzantském kupci se skvěle hrajícím obsazením a po mrtvolně nudné bláznově smrti vzpomínám na pocity nemileho překvapení v kině. Naprosto špatně obsazená postava příležitostné dívky, dvojjaký výkon potápějicího se neplavce  Jiřího Kodeta, asi tři podivně oživujíci dialogy - s uniformami a hlídačem stavidla. Vlastně se až podivuji, že Smrt talentovaného ševce je schopna vyplnit přebývající čas diváka detektivek. Asi že zbytek se dá pochválit. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama