Reklama

Reklama

Mighty Joe Young

  • USA Mr. Joesph Young of Africa (pracovní název) (více)
Trailer
USA, 1949, 94 min

Obsahy(1)

Film od tvůrců úspěšného King Konga (1933). Tentokrát jde o humorný návrat k tématu o gigantické gorile jménem Joe, která přivezena do Los Angeles touží po návratu do džungle. (Hans.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Flego 

všechny recenze uživatele

Mnou podceňovaný snímok ma napokon veľmi dobre pobavil. Režisér legendárneho King Konga sa svojim posledným filmom vrátil k úspešnej téme a zručne natočil príjemnú oddychovku. Pomohol mu dobrý scenár, dynamická hudba, neopozeraní herci. Silnou zložkou filmu sú pochopiteľne triky, ktorých je neúrekom a sú na vysokej dobovej úrovni. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Fantazijný film kombinujúci tarzanovky s "kingkongovkami". Aj keď Mr. Joseph Young nie je ani zdaleka tak veľký ako jeho "starší brat" Kong, sily ma viac ako 10 najsilnejších mužov sveta a veľké železné mreže preňho nie sú problémom. "Na večeru" si dá pár levov a zapíja to všetko 3 fľašami fajnového alkoholu. Za stop-motion trikmi nehľadajte nikoho iného ako samotného Harryhausena. Spracovanie je skôr nadľahčené s pár vtipnými scénami, rovnako ako podobne orientované dobrodružné filmy tej doby. Záver s útekom a policajtami sa však vydaril nadmieru. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,.. KEĎ VYRASTIE, NASTANÚ PROBLÉMY." __Asociácia s ,,King Kongom" nie je vôbec náhodná, nakoľko Cooper so Schoedsackom sa roky márne snažili naviazať na úspech príbehu o veľkej opici, pričom jedinú kompenzáciu im nakoniec priniesol až tento film a nutné poznamenať, že v ničom nezaostáva za ich najslávnejším dielom. Najdôležitejšou zložkou tu sú samozrejme špeciálne efekty a tie sú jednoducho fantastické. Síce je pod nimi podpísaný strojca ,,Konga" Willis O´Brien, no prakticky všetky triky mal na zodpovednosť vtedy začínajúci Ray Harryhausen (v titulkoch uvádzaný ako prvý technik) a znalý divák si niekoľko finesou ,,vypožičaných" z tohto filmu všimne aj v jeho neskorších dielach (chytanie Joa lasom sa zopakuje na tyranosaurovi v ,,Údolí Gwangi"). Snímka má len minimum slabších miest, istá naivnosť a komickosť (Joe si pred prenasledovateľmi štýlovo odpľuje) sa jej dá odpustiť najmä pre zameranie na rodinné publikum než pre dátum výroby a prakticky celá posledná tretina ponúka neustálu akciu v závere úchvatne vygradovanú scénou požiaru detského domova, ktorá je pôsobivo oživená využitým červených filtrov. Pri výbornej scéne zápasu s levmi(na moment je možné uvidieť krotiteľov bič, aby bola šelma zúrivejšia) ma napadlo, nakoľko strhujúco by sa dala nakrútiť dnes a istú predstavu si je možné urobiť pri súboji Konga s tyranosaurami v novej Jacksonovej verzii. Škoda len, že sa nedozvieme ako Joe prišiel ku svojim rozmerom. (23. hodnotenie, 7. komentár k filmu) ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Docela slušně vykradenej King Kong, tentokrát však se šťasným koncem pro opici. No ono se neni režisérovi moc co divit, když mu to přineslo úspěch jednou, tak proč to nezkusit podruhý? Jenže tenhle film dopadl o dost hůř. Základní kostra příběhu je témeř totožná s King Kongem, čili divák kouká znova na to, co už jednou viděl. Navíc zde obří opičák neslouží jako zdroj děsu, nýbrž jako domácí mazlíček, což posouvá film spíš k dětskýmu publiku a taky ho to dělá dost předvídatelným. A to, že se Schoedsackovi návrat nevyvedl dokládá i to, že Mighty Joe Young je poslední film kdy co natočil. Ovšem na druhou stranu je třeba říct, že celá ta pasáž, kdy se Joe Young ožere (!!!) a začne demolovat co mu přijde pod ruku, nemá chybu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: ÚTOČÍCÍ! PŘEKVAPUJÍCÍ! ZÁVRATNÝ!___Technický zázrak své doby. To máte tak – když spojí síly Ernest B. Schoedsack, tvůrce ´King Konga´ a legenda stop-motion animace Ray Harryhausen, nemůže vzniknout nic jiného, než bombastické trikové orgie. I přes happy-end to hodně King Konga připomíná – zvíře obětí produktů civilizace. Tady malá holčička v africké usedlosti koupí od černochů gorilí mládě, vychová ho a jako již dospělá žena je přemluvena newyorským producentem, aby se svým gorilím, teď již zhruba 2-metrovým chráněncem odjela do New Yorku a tam se stala hlavní hvězdou šou v africkém night clubu. 16 let od King Konga postoupil Schoedsack trikově zhruba o 16 světelných let. Loutka gorily – ve filmu lidsky pojmenovaná jako Joe Young of Africa - vykazuje dokonale přirozené pohyby a jaké interakce s živým okolím si Harryhausen dovolil, to až zrak přechází. Pár příkladů za všechny: Joe skočí po jezdci na koni a srazí ho k zemi --- dobývá se do klece s živým lvem --- demoluje zařízení night clubu --- rychle projíždějícího jezdce chytne do pracky, vytáhne na skálu a pak ho zase spustí na zem a přitom viditelně nejde o loutku jezdce, ale živého herce (!!) --- jezdci rodea chytají Joea do lasa atd. atd.__Přísahám, že vyjma jednoho jediného momentu jsem vůbec nepomyslel, že by nějaký trik nebo zadní/přední projekce působila divně, nepatřičně, či viditelně kašírovaně. Až mi z tohoto pocitu běhal příjemný mráz po zádech. A přitom film má úžasné tempo a to i v poslední třetině, kde je minimum triků, ale ve které se film překlápí do nefalšovaného akčního filmu, kde se bojuje za život Joea, přitom se uniká policistům, vyměňují se auta, střílí se z nich a ještě Joe stihne zachránit děti z horních pater hořícího domu. Zkrátka báječná zábava. Remake z 90.let s Billem Paxtonem a Charlize Theron jsem bohudík neviděl. ___NEJLEPŠÍ SCÉNA: kandidátů by bylo mnoho, ale volím moment, kdy během šou se Joe přetahuje na laně s deseti největšími lidskými siláky v zemi, kteří se napřed představují, jak ohýbají železné tyče a podkovy a pak pokořeni postupně padají do malé tůňky na pódiu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Tvorba speciálních efektů trvala 14 měsíců. (fiLLthe3DD)
  • Scenáristka Ruth Rose si jazyk domorodců vymyslela – i přesto musela cenzurní radě dodat překlad. Členové rady chtěli mít jistotu, že ve filmu nepadnou žádné hanlivé výrazy. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama