Reklama

Reklama

Epizody(3)

Třídílná minisérie Kvíz je inspirovaná pozoruhodným a skandálním příběhem Charlese a Diany Ingramových, kteří se pokusili o „kolosální loupež“ ve vědomostní soutěži Chcete být milionářem? 9. září roku 2001 byli major Ingram, jeho žena Diana a komplic Tecwen Whittock, který seděl v publiku, obviněni z podvodného pokusu získat milion liber v tehdy nejpopulárnější televizní soutěži na světě. Manželé stanuli před soudem za to, že jejich komplic v publiku spiklenecky pokašlával, aby naznačil správné odpovědi na otázky, které majorovi kladl moderátor pořadu Chris Tarrant. (HBO Europe)

(více)

Recenze (63)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme opět seriál podle skutečné události, který ležel jako perlička někde na dně mořském než jsem ho objevil a zkouknul na posezení. Tento třídílný britský televizní miniseriál, který je prezentován jako drama mi připadal spíš jako komedie. Podíváme se v něm na Britské ostrovy, kde vznikl světoznámý vědomostní pořad „Chcete být milionářem? (2000)", což mě celkem překvapilo, jelikož jsem si myslel, že je to americká záležitost. Ono se není, co divit, protože angličtí obyvatelé jsou známí svou nákloností k tzv hospodským kvízům a proto si tento pořad rychle zamilovali. V počátcích vysílání měl tento soutěžní pořad nejvyšší sledovanost až dvacet milionů diváků, což je asi třetina všech obyvatel Velké Británie. Ihned se vyrojily fankluby tohoto pořadu do kterých patřily i hlavní protagonisté této televizní minisérie. Jedná se o to, že hlavní představitel vyhrál v tomto kvízovém klání hlavní výhru jeden milion liber a ihned na to byl obžalován zakladatelem této hry a také nenažranou televizní společností z podvodu. Je velice smutné, že příběh o jejich vině byl již napsán všemocnými pisálky a taktéž opice z celýho světa na všech možných televizních kanálech už vynesli verdikt před uskutečněním soudního procesu. Určitě je zajímavé se na tento počin kouknout, jelikož aspoň vidíme, jak funguje spravedlnost na Britských ostrovech, kde u soudu mají ty trapné zavšivené paruky a jsou k smíchu celýmu světu. A ať už to dopadlo tak či onak, což nebudu psát, jelikož bych dělal spoilery tak normální člověk, který používá selský rozum a vidí fakta tohoto případu a není nějak zainteresován ani u jedné přítomné strany se tomuto fakt musí smát. Za slušnou zábavu a komediální teatrálnost britské justice musím dát 90%. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Quiz je skvělá britská minisérie o soutěži Chcete být milionářem, konkrétně o jednom bizarním případu, ve kterém manželský pár podvodem vyhrál celou soutěž. Britové jsou skvělí v tom, že často udělají přesně tolik dílů, kolik je potřeba, zbytečně nenatahují. Tady se rozhodli pro tři cca hodinové díly, což je asi tak dostačující délka pro tuhle milionářskou záležitost. Překvapivě se ale už během těch tři dílů střídají různé nálady. Ze začátku vidíme to nadšení kolem nově vznikající soutěže, ke konci vidíme vzrušující, ale napínavé soudní drama, ale velmi často se taky ve vzduchu vznáší nepříjemná nervozita, v níž hrají hlavní roli různí lůzrové, pro které je vidina sednout si naproti britské verze Vladimíra Čecha ten nejmokřejší sen (někdy i proto, že jsou až po krk v dluzích). Nebojí se proto velmi kreativně podvádět, což vyeskaluje až k profesionálnímu vojákovi, který kvízy nikdy neměl rád, a přesto najednou vyhraje milion liber. Britští herci to hrajou tak, že vám musí být hlavních představitelů líto a fandíte jim. Otázkou je, jestli to není trochu zavádějící, protože na Youtubu původní manželé až takoví sympaťáci nejsou. Quiz je každopádně kromě hrdého majitele ocenění "nejblběji hledatelný seriál roku" velmi napínavou minisérii a fascinujícím pohledem do zákulisí jedné soutěže, která pobláznila celý britský národ. (8/10) ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Kvíz je jednoduchý. Jasný. A přesto zajímavý. Jednoduše stačí málo. Malý seriál, který sděluje jenom to, co musí a vychází mu to dobře. Prezentuje reálný příběh, který jenom lehce zdramatizuje a navíc ho dost líbivě natočí. Je to jednoduše prosté. Stačilo dát dohromady sympatické a schopné herce, srozumitelný scénář, který se dokázal v rukou režiséra přetransformovat do něčeho, co neuvidí každý, ale určitě je to škoda. Protože je to pořád i pro svou "malost" jeden z nejzajímavějších projektů roku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších seriálov poslednej doby, i keď dalo by sa povedať, že skôr ide o takmer trojhodinový film uťatý v každej tretine titulkami. Hutný dej, vysoké tempo, sympatické postavy a to na oboch stranách barikády, napriek tomu budete držať palce najmä "hráčom". A prečo nie, oklamať nedokonalý systém, kde mali bohatnúť mocní a dávno bohatí, vzbudzuje vo verejnosti sympatie a v krajine Robina Hooda dvojnásobne. Nechýba politický presah, čiže zaznie aj meno Tony Blair a nejde len o narážku na účasť Martina Freemana v kastingu. Frears je pán režisér. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Zatraceně dobrá minisérie, která se může směle zařadit i po bok soudních dramat jako Norimberský proces nebo Dvanáct rozhněvaných mužů, i když tady vlastně jde jen o soutěžící v Milionáři. Právě díky projevu obhájkyně manželů Ingramových je dobře vidět, proč je často takový problém vynést odsuzující rozsudek, i když je v očích veřejnosti přece „všechno jasné“, a celý třetí díl je vlastně taková honička za podivuhodným konceptem jménem pravda. Kromě těchhle témat je to taky poměrně zábavně zpracované, místy se objevuje humor a člověk se neubrání úsměvu nad tím, jak jsou soutěžící vynalézaví, když jde o to dostat se do horkého křesla a „podivat se Čechovi do tfaře“. Zajímalo by mě, kolik soutěžících v Česku mohlo získat výhru jen proto, že nepohrdli trochou té kamarádské výpomoci. (1 329.) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (1)

  • Dvě hlavní postavy, Charles (Matthew Macfadyen) a Diana (Sian Clifford) Ingramovi, se pak ve skutečnosti účastnili dalších soutěží. Například původní britské verze pořadu Nejlabší! Máte padáka! na BBC. (1a1jsou3)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama