Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 738)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film s působivou atmosférou, krásnou hudbou a zajímavým námětem. Ten se bohužel velmi rozmělnil v ne příliš živých dialozích, o napínavosti ani nemluvě. Celkově dost utahané, bez nějaké gradace. Ve své době mohl zářit, dnes nuda, byť velmi dobře udělaná. ()

kijifa 

všechny recenze uživatele

Tahle část dohánění restů minulosti nedopadla úplně podle představ. Já vím, jedná se o nadčasové kultovní sci-fi a jednoho dne to možná ocením. V tuhle chvíli si ale nemůžu pomoct, velkou část filmu jsem se díky neskutečně pomalému tempu nudil (jednou jsem se vracel, protože jsem usnul). Mezi špičku rozhodně patří vizuál (ano i po tolika letech), vykreslení světa a vlastně i finále. Zbytek příběhu, navíc podaný tímhle stylem, mi většinu času přišel v podstatě obyčejný a nijak zvlášť zajímavý. Je dost dobře možné, že by celý dojem zachránilo vyšší tempo/zkrácená stopáž. Jednou určitě přijde na řadu druhé shlédnutí a kdo ví, třeba dojem napraví, v tuhle chvíli to tam ale není. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

[Final cut] Po věčnosti jsem zkouknul znovu. A zatímco u mnoha jiných filmů jsem takového rozhodnutí litoval, tady vůbec. Jak obecně nesnáším "roztahanost" a "záměrnou sugestivitu", tady naopak funguje oboje nádherně a v dokonalém souladu - atmosféra a "vizuální vyprávění" toho filmu sou naprosto neuvěřitelné. I když je základní příběh vcelku triviální, tak každá jedna scéna vypráví vlastní minipříběh o postavách i světě prostě tím, jak vypadá, jak je natočená a milionem detailů, které v ní jsou zachycené. A je to film, který obsahuje hromadu zajímavých témat a filozofických otázek, aniž by kolem nich intelektuálně masturboval a rval je divákovi přímo do xichtu - všechny jsou jemně prolnuté s dějem a zasazené do příběhu a nenápadných poznámek v dialozích (a monolozích). Podobně jako Vetřelec je tohle jedno z mála sci-fi, které prostě nestárnou, za což by se měly udělovat nějaké speciální ceny. ()

Snake.Charmer 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální dokonalost, která ve finále převyšuje i samotnou obsahovou stránku. Každý obraz v Blade Runnerovi je vypiplán k dokonalosti a Vangelisovi se povedlo složit netradiční atmosférickou sci-fi hudbu, podobně jako se to povedlo duu Daft Punk o desítky let později v případě druhého Tronu. Už jenom za svůj audivizuální kabátek, který o parník předběhl dobu, si Blade Runner zasluhuje místo ve filmové síni slávy. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptický snímek, který už sice dohnal čas, co se týče představy prostředí - pouťové atrakce, rozpadající se budovy, všudypřítomná dekadence, voda prosakující vším, neutěšená atmosféra a velmi laciný styl oděvů a reklamní značky, které už dávno vyšly z módy. Co je však na tomhle snímku pozoruhodné především, jsou lidé, co v něm vystupují. Detektiv je hrdina, ale není zdaleka bezchybný ani sebejistý ani pevný jako skála. Když někoho zastřelí, zračí se pohnutí v jeho tváři, všechny v boji utržené rány ho velmi bolí, má zrovna rozervané srdce a nastavené pavné zásady, ze střetů vyvázne více hrou okamžiku než na základě bezchybné mušky, ledového klidu a bezchybné ostražitosti. A stejně zajímaví jsou lidé, s nimiž se potkává, žena, se kterou se sbližuje, a ti, proti nimž bojuje. Žádný samozvaný zachránce světa a strůjce svého osudu, spíše člověk, který podléhá pohybu vyvolaném okolnostmi a momentálním hnutí srdce. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Kamera, zvuk, hudba, efekty špicové. Príbeh... w t f? To šlo odnikiaľ nikam a prečo by sa s takýmto výsledkom vôbec niekto chcel chváliť. Umelecky super, ale čo to bol za scenár? ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Symbolicky po páté repríze zosobněné Final Cutem musím dát této audio-vizuální lahůdce plný počet. Zraje totiž jako víno! ()

Pidzey 

všechny recenze uživatele

Film postavený a zajímavém vyzuálu, výborné atmosféře, skvělému Hauerově hereckému výkonu a netradičním Fordovi. Místy trochu nuda, slabší romance, ale skvěle finále vše vynahrazuje. P.S.: Vtipná je speciální česká verze s priblblimi komenty hlavní hrdiny, které v originálu ani nejsou. Rozhodně tak nekoukat. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele

Blade Runner je jedno prekrásne sci-fi. Ridley Scott u mňa v žánri sci-fi zabodoval s Votrelcom, ktorý je proste moja srdcovka. Za to Blade Runner sa mojou srdcovkou stáva. Milujem tú pochmúrnu atmosféru a ten mrazivý vizuál, ktorý je na osemdesiate roky dokonalý. Je vidno, že si s tým dali záležať. Takisto herci sú geniálni. Či už Rick Deckard v podaní Harrisona Forda alebo Roy Batty v podaní Rutgera Hauera. Ale nemôžem nič vyčítať aj ostatným hercom. Najmä sa mi páčia všetci replikatni, ktorí sú zahraný d o k o n a l o. “𝙄'𝙫𝙚 𝙨𝙚𝙚𝙣 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙮𝙤𝙪 𝙥𝙚𝙤𝙥𝙡𝙚 𝙬𝙤𝙪𝙡𝙙𝙣'𝙩 𝙗𝙚𝙡𝙞𝙚𝙫𝙚. 𝘼𝙩𝙩𝙖𝙘𝙠 𝙨𝙝𝙞𝙥𝙨 𝙤𝙣 𝙛𝙞𝙧𝙚 𝙤𝙛𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙝𝙤𝙪𝙡𝙙𝙚𝙧 𝙤𝙛 𝙊𝙧𝙞𝙤𝙣.“ Príbeh je druhá vec, ktorá je na tomto filme jedinečná. Nie je to nejaká hlúpa myšlienka bez hlavy a päty. Je to pomerne kontroverzná myšlienka hlavne čo sa týka budúcnosti. Ale je tak dokonalá, že človek súcití s kvázi zápornými postavami. “𝙄𝙩'𝙨 𝙖 𝙨𝙝𝙖𝙢𝙚 𝙨𝙝𝙚 𝙬𝙤𝙣'𝙩 𝙡𝙞𝙫𝙚 – 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙣 𝙖𝙜𝙖𝙞𝙣, 𝙬𝙝𝙤 𝙙𝙤𝙚𝙨?” Ešte sa vrátim k vizuálu, na ktorý použijem anglické slovíčko "outstanding" (vynikajúci). Už Votrelec má skvelý vizuál, ale čím roky plynú, tým sa aj technika zdokonaľuje. Toto je presne prípad Blade Runnera. Aj keď je to klišé, ale mne sa tie lietajúce autá celkom páčili a pasovali mi do toho neo sveta. Isteže, vždy sa dá vymyslieť niečo kreatívnejšie ale tak čo už. Dialógy sú veľmi pekne napísané a celý film máte taký chladný pocit. Na votrelcovi som miloval a aj milujem ako sú tie počítače také malé a hranaté. Plus kopa farebných gombíkov páčky, radary a rôzne spínače. Blade Runner v tomto isteže nie je výnimka, a preto mám dôvod aby sa mi to viacej páčilo. Niekdy počas filmu sa ozaj cítite ako v budúcnosti, ale občas aj ako v osemdesiatkach. To mne osobne však nevadí a práve to, že svet je síce sci-fi, Harrison Ford má kabát a kravatu. Troška mi prišla divná scéna, kde Deckard prinútil Rachael aby ho mala rada. Neviem teda, či toto niekomu príde v pohode, alebo nedajbože romantické... Hudba je veľmi špecifická. Vangelis odviedol perfektnú robotu a vytvoril niečo, čo je podľa mňa ikonické k tomuto filmu. Nikdy by  ma nenapadlo, že si práve Blade Runnera tak obľúbim, ale stalo sa. Nejak potajomky som už na začiatku tušil, že to bude pecka. A bola. Nestáva sa mi to často, ale film si ma na chvíľu vypožičal od reality a otvoril mi svoju náruč. Tento pocit je pre mňa fakt vzácny a keď sa až pri konečných titulkách uvedomím, že je koniec filmu, nechce sa mi veriť, že tie dve hodiny ubehli tak rýchlo. "𝘼𝙡𝙡 𝙩𝙝𝙤𝙨𝙚 𝙢𝙤𝙢𝙚𝙣𝙩𝙨 𝙬𝙞𝙡𝙡 𝙗𝙚 𝙡𝙤𝙨𝙩 𝙞𝙣 𝙩𝙞𝙢𝙚, 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙩𝙚𝙖𝙧𝙨 𝙄𝙣 𝙧𝙖𝙞𝙣." ()

Cermbo 

všechny recenze uživatele

Netuším, zda tento Blade Runner byl ve své době cool, ale já to zkrátka nezvládl dokoukat. Bohužel šílená nuda. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Pořídil jsem si na sklonku roku 2007 ihned mastňácký, krutě přehnaný a pro nemaniaky asi i hodně zbytečný kufřík 5DVD 25th anniversary ultimate edition, co na tom, že z US, region 1 bez CZ lokalizace, protože Blade Runner je a bude mého srdce film č.1 a basta. Prostě to žeru, miluju, každou repliku, větu, každý Deckardův a Rachaelin výraz, každý tón hudby = symfonie dokonalosti. Každému to nemusí sednout, ale tady se brutálně s POMO neshodnu a "jen" 82% je nehoráznost :o) A když už bych měl trochu šetřit superlativy, budiž - ten dobový plakátek je hrůznej... Úžasně remasterovaná a doupravená Ultimate Cut 2007 je důkazem dnešních technických možností. Tak úžasnou symbiózu hudby a obrazu by jeden pohledal.. ()

drinker 

všechny recenze uživatele

Zvažuju že strhnu jednu hvězdu za letící holubici, jinak je to úžasně fascinující dílo, přesně vyvažující 'dojemnost', 'filozofii' a perfektní akci! ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

15% Naprosto celkově nesmyslně poskládáné a zbytečné, že z toho až srdce bolí. Nechápu ty do nebe vychvalující komentáře. K čemu je cyber atmosfére a la 30. léta, když děj neexistuje? ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se opět dostal ke zhlédnutí legendárního Blade Runnera a musím konstatovat, že očima ostříleného a zkušeného diváka už v něm nevidím takový kult, jako kdysi. Film chvílemi nudí a příliš mi nesedl ani rádoby filozofický scénář. Co mne naopak mocně pohltilo, byla teskná a mysterická hudba mého oblíbence Vangelise... ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Ve své době možná jeden z nejlepších filmů v žánru sci-fi. V současnosti některé obrazy působí až komicky. Na můj vkus možná trochu natahované - ke konci jsem se už dívala, kolik času ještě zbývá do závěru. Teoreticky otevřený konec, jakoby možné pokračování. Jsem ráda, že to naštěstí byl jen můj pocit. Fantastická hudba, která děj velmi dobře podbarvuje. Holt Vangelis je Vangelis :-) ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama