Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (341)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zvláštní režisér. Dokáže natočit také kultovní pecky jako je "Vetřelec" nevo "Blade Runner" stejně jako kasovní trháky typu "Gladiátor" či "Americký gangster" občas má i slabší stránky a věřím tomu, že slabší chvilku měl i při natáčení Legendy. Nevím jak si tento fantasy snímek vedl v době svého vzniku ale dnes v době "Pána prstenů" opravdu nezaujme. Vizuální stránka se sice povedla na výbornou ale to nic nemění na faktu, že jsem se u filmu nudil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vizuálně přehnané, příliš barevné, kýčovité, plné poletujícího bordelu (mušky nebo sníh). Příběh i na pohádku zoufale jednoduchý, rozvíjený až nicotným motivem doteku jednorožce. Viděl jsem kratší, hodinu a půl trvající verzi a bylo to moc dlouhé. Viděno ve třetím dabingu, podle obsazení jediném slušně početně obsazeném, Moravec mi na záporáka nesedí. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SNY O MLADOSTI SÚ ĽÚTOSŤOU DOSPELOSTI." __ Legenda je vynikajúcim príkladom toho, ako nedotiahnutá obsahová stránka môže z potencionálne grandiózneho diela urobiť nepekný polotovar. Po vizuálnej stránke je totiž jednoducho absolutóriom, jedným z výtvarne najdokonalejších filmov kinematografie a Scott dal pred tridsiatimi rokmi svojmu dielu taký ,,look", že sa mu nemôže rovnať ani dnešná, do vlastnej formy slepo zahľadená produkcia. Prepracovaná výprava, špičkové masky, ktorých najväčšou ozdobou je Tim Curry čo sa ale nepodarilo scenáristovi, ktorý uzdu svojej fantázie nepopustil, alebo aspoň do tej miery, aby bol výsledok čo najplytší. To sa ukazuje aj v tom, že námaha s vymýšľaním nejakých mien rozhodne nebola. Meno Pán temnôt je až dehonestujúce a nenápadité na to, ako úžasné Tim Curry pod maskou vyzerá (strašne som sa ho bál, keď som bol malý, a aj teraz ma niekedy zamrazí, hlavne jeho príchod, ktorý je naozaj skvelo zvládnutý). To však znášam námietku nad tým, že jeho posluhovači zase vyzerajú ako s toho najstupídnejšieho béčka. Sladký Tom (vtedy sotva 23 ročný), pôsobil v podstate ako hlavné lákadlo, avšak veľmi to nepomohlo k horibilnému zárobku. Ak by sa tvorcovia viac snažili, mohla vzniknúť jedna legendárna fantasy. Veľmajster akčnej hudby Goldsmith tu zložil jednu z najkrajších love theme vôbec, zhudobnenie čistej nevinnej lásky vyhýbajúce sa gýču či akémukoľvek sentimentu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Efektní podívaná?!? Kde?? V těch papundeklových kulisách a béčkových stvůrách?? Ridley Scott natočil béčko druhé třídy, možná jako céčko by to bylo prvotřídní. Tom Cruise, velkej rohatec a plytký příběh + příšerné ztvárnění. K uzoufání triviální, nudné, bez kouzla, bez atmosféry. Dvě hvězdičky za jednorožce a hudbu Jerryho Goldsmithe (ačkoli se nejedná o jeho TOP dílo) a Tangerine Dream. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Britská společnost kameramanů udělila v roce 1985 Alexu Thomsonovi za tento snímek cenu za nejlepší kameru. (Terva)

Reklama

Reklama