Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úvodnej sľubnej epizóde sme sa nakoniec dočkali príliš nepravdivych údajov (nespomina sa najvyššie víťazstvo v F.A.Cupe v poslednych kolách prave Darwenu v pomere 15-0, prvým "robotnickym" klubom čo vyhral trofej nebol Blackburn Rovers ale Blackburn Olympics (( iný tym, nikdy nemali spolu fuziu,Olympics zanikol po cca dekáde )) prvá hromadné výtžnosti fanúšikov sa odohrali až v roku 1885 v zapase Prestonu proti Queens Parku, prehra Old Etionians s Blackburnom nebola po predĺžení ale v riadnom hracom čase a so spomínanym Olympics, profesionalny hrači hrali oficiálne v FA Cupe až od sezony 1885 a seriál mapuje ročniky 1879-1881, Old Etionians spominaju v satni že obhajujú trofej ale prvykrát ju ziskali az v roku 1879, jedna zo žien spomina prihlasenych 149 klubov ale to bolo tiež az v neskorsich rokoch...a dalo by sa pokračovať). Takže chýb je neúrekom, romantická a odborárska časť v serialy nie je priliš zaujimavá a tak z mojej strany pretrvava sklamanie. Je dobré že podobný projekt vznikol ale možno by boli lepšie kratšie epizódy, ktore by sa viac venovali futbalu ako politike v pozadí. Avšak pre fanúšikov ostrovneho futbalu povinnosť a odporučam celkovo všetkym futbalovým priaznivcom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál mi neprišiel ani tak o futbale, ako skôr o rozvoji robotníckeho hnutia, feminizmu a romantických vzťahoch. Áno, bol tu aj futbal, ale na moje prekvapenie sa nedostával do popredia natoľko, koľko by som si želal. Veľká vďaka užívateľovi Trevor, ktorý si dal záležať a každú epizódu nielen náležite okomentoval, ale aj poukázal na výrazné chyby, ktoré seriál má. V podstate sa nič z toho, čo tu vidíme, v skutočnosti nestalo, všetko bolo úplne inak. Mrzí má, keď sa prekrúca alebo mení história len pre dramatizáciu deja. Ľudí to potom učí klamstvám. Dobrá práca Trevor. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Seriál s hlbším presahom. Nie je to iba o "lobde" a jej nezmyselnom kopaní do potoka. Je to aj o živote a "bežných" starostiach či útrapách, ktoré "nás" sprevádzajú. S futbalom, sa všetko ľahšie zvláda, môže byť cestou "k biznisu" či byť kľúčom k šťastiu či k samotnej láske. Veľmi pekný seriál, ďakujem "zulinocka". ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dobový seriál o přerodu kopané ze sportu pro elity do sportu, který se může zahrát naprosto každý a časem přeroste v nejhranější sport vůbec. Naroubování slavných postav fotbalové historie do dobových reálií, kde se asi více nežli fotbal řeší hlavně sociální záležitosti tehdejší průmyslové Anglie. Fotbal je tady spíše prostředkem a provází diváka všemi změnami, které v té době probíhaly. Zpracování je viditelně televizní bez větších hereckých osobností. Poměrně to uteče, ale nezanechá většího dojmu. Šlo to udělat lépe, ale špatné to také rozhodně není. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Ani ne tolik Hra z Anglie jako Hra o Anglii - naštěstí. Po splašeném pilotu se děj přesouvá z trávníku spíš do odborářské politiky a osobních i společenských dramat, a přestože mi fotbal samotný nemůže být ukradenější, právě díky tomu nahlédnutí do jeho historie v kontextu Viktoriánské Anglie si mě aspoň trochu získal. Finále už je tak nakonec zaslouženě poctivé sportovní drama, kterému není v podstatě co vytknout. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • V tom čase mal Blackburn dve mužstvá: Blackburn Olympic a Blackburn Rovers. The English Game tieto dve strany spája, pričom ako klub sa uvádza len "Blackburn Football Club" alebo len "Blackburn" a zobrazuje sa v bordových dresoch. Blackburn Olympic aj Blackburn Rovers však hrali v kombinácii bielo-modrých farbách. (Bordová zrejme slúži na odlíšenie Blackburnu od Old Etonians, ktorí krajú tradične v modrých dresoch). Blackburn Olympic bol prvým klubom z robotníckeho prostredia, ktorý vyhral FA Cup, keď triumfoval v sezóne 1882-83. Z týchto dvoch tímov sa Fergus Suter v skutočnosti pripojil k Blackburn Rovers, s ktorým v roku 1882 prehral finále FA Cupu 2:1 s Old Etonians a neskôr v vyhral pohár trikrát po sebe. (joseee)
  • Klub Darwen FC, za který Fergus (Kevin Guthrie) hrál, už dnes neexistuje. V roce 2009 byl kvůli dluhům vrchním soudem zlikvidován. (ČSFD)
  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)

Reklama

Reklama