Reklama

Reklama

Léto 1944: Walter, mladý německý voják, bojuje již ztracenou válku a je na cestě na východní frontu, když je jeho vlak vyhozen minou do vzduchu. Naštěstí přežije a je místo toho poslán do malé jednotky v polských lesích obklopené partyzány. Protože sadistický velitel nařizuje vykonávat skutečně brutální činy, je brzy rozpolcen mezi smyslem pro povinnost, pocitem viny a svým svědomím, a neusnadňuje to nijak ani jeho láska k polské partyzánce Wandě, která s ním čeká dítě. (Viasat)

(více)

Recenze (55)

angel74 

všechny recenze uživatele

Jedná se o válečné drama, ve kterém se sice nebojuje až krev stydne v žilách, přesto o válce vypovídá mnohé. A trochu té romantiky spojenou s krásnou hudbou filmu určitě nezazlívám. Kdy jindy potkat osudovou lásku, než ve vyhrocené době, v níž jde člověku o život. První díl je poutavější a napínavější než druhý, nicméně celkově mě příběh o německém dezertérovi do řad Rudé armády zaujal natolik, že si ho budu ještě dlouho pamatovat. (80%) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Přeběhlíka je více kladen důraz na sebereflexi Němců na druhou světovou válku. I když, ne vždy je přiznání viny ochota nést za vinu následky. Vyplatila se německo-polská spolupráce v hereckém obsazení - Jannis Niewöhner a Małgorzata Mikołajczak jsou dobře vybráni a jsou dobrými představiteli svých postav. ()

Reklama

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Předvídatelný a zároveň nedokončený film plný náhod a nesmyslů. SPOILER: O Walterově sestře jsme se nic nedozvěděli, Walterova pomoc tomu sadistickýmu šmejdovi (proč?) nestřílející rusáci na hranici (střelba do lidí za čárou a přetažení mrtvol zpět byl standart) a nesmrtelná pšonka, co se objeví prostě všude. Byly tam i světlé stránky, ale jinak podprůměr. Bohužel. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu v šoku. Že tomuhle říká kamarád gogo76 kvalitní válečný film mne překvapilo, ale že filmu dal za 5 * i kamarád Volodimir2, to už nechápu. Dobře, bylo to natočeno podle románu s protinacistickými myšlenkami. Jistě ne každý odvedenec byl nacista a jistě ne každému se chtělo válčit. O tom žádná. Jenže... Sice uznávám, že Němci v rámci sebereflexe natočili lecos co ukazovalo fakt šílená svinstva co páchali za války, ale zase se nám tu množí filmy o hodných sedlácích, odvedených zlou armádou, nutíc je válčit... A to mně lehce vytáčí. Je to takové to lhaní si do kapsy s odstupem času, že za válku mohlo jen pár zlých vojáků co nutili ostatní chovat se hrozně. A jakpak se to těm pár vojákům asi podařilo? No že jich pár nebylo logicky. Že jich bylo až až... že z toho vznikla síla a moc jíž se nešlo postavit. A jak pak tu moc získali? No ano třeba od těch sedláků... Film se navíc odehrává v roce 1944 a to už i nejednomu náckovi začalo pomalu docházet, že je to s budoucností Třítí říše dost nejisté... Takže tahle ideová linka mi fakt neseděla i když chápu pocity hlavního hrdiny, že se v nové uniformě odsuzujíc krajany plnící povinnost stejně jako on mu nebylo dvakrát nejlépe. A tak je lepší zaměřit pozornost na Rusáky a jejich zločiny... Tahle taktika funguje i dnes a to fakt nejsem rusofil. Vrcholem debily pardon že to píšu natvrdo byla milostná linka... Nadržená partyzánka nechá bombu ve vlaku, který má o kus podminované koleje... Přitom riskuje chycení a zastřelení... Nechápu. Pak zahoří láskou k wermachťákovi a tak proniká na německé kontrolní stanoviště aby jej tam svedla, odvedla o kus dál do obilí na ten sex. On v klidu odejde, pozici nechá nehlídanou, nikdo jej nehledá a po sexíku a následné konverzačce (to mají ženy rády a hrdina to zřejmě veděl) se vrací na pozici. Mezitím jiná hlídka v lese plném partyzánů se svleče do naha a jde skotačit do tůně aniž by jeden hlídal... Ne - partyzáni jim neschovají hadry do ostružin a nesmějí se jak tam běhají hambatí Němčouři po lese... No prostě demence na demenci. A to bych mohl pokračovat... Samozřejmě láska pokračuje dál a chvilku jsem se musel podívat pořádně na uniformy, zda je to skutečně wermacht a ne kmen Meskaleros a zda snad já nekoukám na Vinetůa... Co oceňuji je snaha o dobové reálie a užití válečné techniky. Trochu zamrzel ten nezatemněný vlak, který si v noci svítil jak o Svatého Jána... Podrtřeno sečteno, tohle není rozhodně válečný film, není to ani moc psychologické drama, je to spíše takový dobrodružný TV snímek odehrávající se za války. Za ty kulisy a fešnou partyzánku dávám za 3 ochočené slepice, ale víc ani ň. * * * ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Tj opravdová slátanina o německém oddaném slouhovi nacistické mašinerii, který už ke konci války nemusel na frontu a švagr mu nabízí úkryt, ale on oddaně jde, aby podpořil poslední kopání dodělávající nacistické kobyly. Na frontu už nedojede, protože polští partyzáni vyhodí vlak. Zůstane u jednotky několika magorů, pod vedením sadisty. Na hlídkách spí s poskou partyzánkou, která se ho předtím ve vlaku pokoušela zabít. Na hlídce celkem nesmyslně zastřelí mladého chlapce, aby později zjistil, že to byl bratr jeho partyzánské milenky. Jeden z jednotky zběhne k Rusům a ten ho později zachrání ze zajetí a naverbuje k Rusům. S těmi postupuje do Německa až na statek švagra a sestry, kdy švagra zastřelí a sestře to zatají. Ta odvedena Rusy mizí ze scény, on se stává funkcionářem v rodící se NDR. Dalším kolaborantům ale není dost radikální, tak společně se sekretářkou utíká do britské zóny a později sní má rodinu a děti. Od té útíká, Když v tv zahlédne zpívat onu polskou partyzánku, která zřejmě žije v NSR. Splácanější scénář by nevytvořila ani Steelová, divákovi je podsouváno ono naprosto lživé, co z posledních desetiletí známe - ti Němci byli vlastně chudáci, nikdo nechtěl nacismus, ten s jeho hrůzami byl jen tak nějak bokem ... V reálu to pak ukazuje spíš na bezcharkternost Němce, který se přizpůsobí takřka jakékoliv autoritě, jedno zda nacistické, či Ruské, ochoten vždy zradit cokoliv. V praxi to pak vidíme i od soudružky Merkelové (vystudované také u Rusáků), kterou ta loajální německá banda není schopná svrhnout a zastavit likvidaci evropské kultury a civilizace prostřednictvím dovozu krvelačných hord vyznávajících ideologii v mnoha rovinách srovnatelnou právě s nacismem, když v dobách A. Hitlera nacistický režim byl spřátelený s muslimy a cvičil je v teroru, který svět sklízí do současnosti. Kdo nevěří, ať s laskavě ověří historické skutečnosti. Koukat na tento blábol je ale ztráta času. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Siegfried Lenz, autor predlohy, založil príbeh na vlastných zážitkoch z vojny. Na východnom fronte ale nikdy nebol. Nemecké námorníctvo opustil v Dánsku, v malom meste Næstved. (Arsenal83)
  • Přes šedesát let ležel román Siegfrieda Lenze v šuplíku. Až když autor zemřel, podařilo se knihu „Überläufer“ („Přeběhlík“) konečně vydat a měla velký úspěch. (sator)
  • Když ruští vojáci zatknou na ulici bývalého poddůstojníka Wilhelma (Rainer Bock), tak mu během toho spadne klobouk na zem. V dalším záběru ale leží klobouk na jiném místě. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno