Reklama

Reklama

Brave New World

(seriál)
Trailer 2

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Z dalekých krajů dorazí neznámý rebel a obyvatelé Nového Londýna začínají zpochybňovat pravidla zdánlivě utopického světa, ve kterém žijí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nechci určitě nikoho od seriálu odrazovat, je fajn Konec civilizace vůbec znát. Ale jestli máte čas na seriál, určitě si předtím udělejte čas na předlohu. Tak Vás neskolí špatný dojem ze stylizace, odpudivého studiového vzhledu, ze špatného herectví, z kostrbatého scénáře, ze zbytečných pasáží plných sice krásných těl, ale nesmyslných dialogů. Předlohu znám a kdyby nešlo o ni, tak vůbec nechápu motivaci a průběh mysli jediné z postav, něco dělají ani pořádně neví proč, kde s jakým cílem. Jsou ploché jak z Mateřídoušky. Fakt nie, radšej knihu. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Serial ma zaujal, kedze sa mi pacila knizna predloha. Samotny serial trochu znehodnocuje Huxleyho dielo, tym zbytocnym tlacenim na sexualnu stranku veci. Kvalitativne je to take neurcite. Neda sa povedat, ze by sa striedali slabe casti s lepsimi, skor by som povedal, ze sa striedaju slabe sceny s lepsimi. V jednotlivych castiach je to dost miestami nevyrovnane. Inak ma to celkom bavilo, kedze kniha ma fakt chytila. Som rad za akekolvek sfilmovanie. Ku koncu sa to vyrazne zacalo odtrhavat od predlohy, co osobne neberiem ako tragediu, lebo knihu by som tiez ukoncil inak, no poslednu cast som cakal o cosi zaujimavejsiu. Neviem ci koncime, lebo voditok na druhu seriu bolo viacero, takze zatial si dovolim dat 4*. Som si ale vedomy, ze nemusi to bavit kazdeho, kedze je to kus pritiahnute za vlasy v tej sexualnej oblasti. ()

Reklama

Monisek 

všechny recenze uživatele

Nemuzu se rozhodnout, zda 3* nebo 4*.. Predlohu znam, a i kdyz jsem ji necetla, rozhodne jde o zajimavy namet. Tento seraial je koukatelny, bavil me, slupla jsem ho jako malinu, ale neco mi tam porad chybelo, nejake dovysvetleni, nejspis... to si asi tvurci nechavali do dalsich serii, na ktere ale uz bohuzel nedojde... skoda. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

To tu ako nik, ani scenárista netuší, že to nie je originálny scenár ale Huxleyho opus magnum?! Prvý diel vizual OK ale dejovo sračka. Huxleyho kniha nie je o sexe a je omnoho prepracovanejšou dystopiou než Orwellova 1984 nanešťastie to vzal pod krídla Netflixu takže to má zatiaľ s rafinovanou predlohou spoločné len postavy, prostredie a somu. Ja chápem, že dnes rozmýšľať nie je sexi ale keď chcú kurviť bibliu prvou signálnou nech ju nevolajú biblia. 4/10 ()

k212 

všechny recenze uživatele

Jasně, mohla bych se vydat cestou hejtu a vykřičet se tu, že ten posun k AI, sdílení prožitků skrz jednotnou sociální síť a orientaci na hromadné orgie mezi Alfama a Betama je prznění předlohy (Ale kdo ji čet, že jo? A Pobožnosti souladu jsou asi co? No pravda je, že ta citoslovce heče peče se trošku vzdálila orgy-porgy v originále!). Sex je v televizní adaptaci Konce civilizace zobrazován vysoce stylizovaně, pozérsky prázdně a obratně asexuálně. Největším rajcem tak zůstává ho vlastně nemít a projít si fází námluv a očekávání, teda vedle absťáku po somě (cítit se špatně, mít autentický, třeba i negativní, prožitek, to prostě nechceš!). Nový Londýn má otrocký společenský řád, kde všichni patří všem, každý má svou jasně vymezenou kastu a příslušnou sociální roli, jejíž stín není radno překročit. Individualita neexistuje, soukromí také ne, žádoucí jsou pouze pozitivní emoce, nejlépe štěstí, ostatní emoce jsou regulovány somou. Na první pohled dokonalý systém, kde neexistuje násilí, závist, tajnosti, žárlivost, vášeň... A pak se tu zjeví "divoch" John a nastartuje velmi snadno a lehkovážně revoluci. Líbí se mi dynamika vztahů ústřední trojice, kde středobodem je mimózní Alfa+ Bernard, kterého sice emoce fascinují a vnímá se mimo hlavní proud, ale nedokáže překročit hranici k tomu je okusit a prožít, pak je tu rebelující Beta+ Lenina, která záměrně překračuje pravidla, s city experimentuje a odžívá si je, a nakonec nezodpovědný, impulsivní, sebestředný a citově masochistický John! Za mě je tohle dost vybočující sci-fi, které mi osobně hodně sedlo, neb část myšlenek z předlohy je zachována a reálie jsou umně posunuté k současnému divákovi. Ale je třeba si říci, že toto série se knižní předlohou jen inspiruje a většina charakterů i děje je velmi odlišná. PS: Britská ironie naštěstí neabsentuje, u soundtracku jsem se taky zasmála, Love Will Come od Maps lze přejmenovat na Sex Will Come, Happiness od Goldfrapp je samozřejmě zdatná hymna! Audiovizuálně je BNW vcelku návykové! ()

Galerie (28)

Související novinky

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

Leonardo DiCaprio a utopický ostrov

01.08.2020

Herec a producent Leonardo DiCaprio připravuje nový seriál Ostrov, jenž bude vycházet ze stejnojmenné knižní předlohy od Aldouse Huxleyho z roku 1962. Děj knihy vypráví o cynickém novináři, který… (více)

Reklama

Reklama