Reklama

Reklama

Na nože: Glass Onion

  • USA Glass Onion: A Knives Out Mystery (více)
Trailer 3

VOD (1)

Proslulý detektiv Benoit Blanc vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a nesourodá parta jeho přátel. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (588)

kingik 

všechny recenze uživatele

To je satira, napsal! Boháč (Edward Norton) sezve svou starou partu přátel na své sídlo situované na odlehlém řeckém ostrově. Účastníci dorazí v počtu sedmi - Janelle Monáe, Kate Hudson, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Dave Bautista, Jessica Henwick a Madelyn Cline. Osmým účastníkem je vyhlášený detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig), který sice nebyl pozván, ale i tak mu pozvánku kdosi poslal. A když je večírek v nejlepším, jeden z hostů začne mít po požití skleničky alkoholu příznaky otravy, po kterých zemře. V tu chvíli se detektivní práce ujímá detektiv, jehož vzorem je stará románová detektivní škola. A to se původně měla řešit fiktivní vražda inkriminovaného boháče. Je dobré zdůraznit, že detektivky si tentokrát divák užije podstatně méně a na řadu přichází až někdy v druhé polovině více jak dvouhodinového filmu. Do popředí jde totiž satirický tón, který pro českého diváka může být v nejrůznějších odkazech a podtextech poněkud složitější, a tato linie nemusí být pro něj tak úplně záživná. Je evidentní, že Rian Johnson obdivuje zesnulou Angelu Lansbury, ústřední hrdinku seriálu To je vražda, napsala!, kdy jí dokonce tento film v titulcích věnoval. A stále pomrkává na Agathu Christie. Zpočátku to hodně vypadá, že máme před sebou variaci na její slavné detektivní dílo Deset malých černoušků. Koneckonců, samotný Benoit Blanc je takovou modernější verzí proslulého génia Hercula Poirota. Ale nestane se tak. Především ve filmu dojde jen na jeden mord, což je k docela málo. Přivítal bych vícero vražd. A struktura filmu není natolik neproniknutelně propracovaná, aby to byla pro diváka naprosto neřešitelná záhada. Přednosti pokračování tentokrát netkví v absolutní sofistikovanosti zápletky, i když je příslušně záhadná, ani v geniálních úsudcích a dedukcích samotného detektiva, nýbrž v pestrém hereckém obsazení, mnohem zajímavějším než v předchozím filmu, a také v daleko působivější režii a scéně, prošpikované zajímavými detaily. Markantní slabinou je přepálená stopáž, kdy se sice film vyloženě nevleče, ale i tak mu chybí větší odpich. A právě střihač mohl vyvinout větší aktivitu v rámci dynamického posuvu A za nemalou slabinu se také dá považovat skutečnost, že režiséra nenapadlo svléknout Kate Hudson a Jessicu Henwick, kteréžto v bikinách docela dost pánské oko provokovaly. První detektivní případ Na nože byla víceméně průměrná detektivka, která měla hodně unylou režii a průhledného vraha. Pokračování pod záštitou Netflixu ukázalo nalité finanční prostředky, kdy technická a scénografická část filmu vypadá kvalitně a originálně, a také neméně prokázalo, že Rian Johnson umí schopně režírovat i netradičně  tematicky kombinovat. A Benoita Blanca třeba nevidíme naposledy. 7/10 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mimořádně nesympatická parta vyrazila na vymyšlený ostrov. Pár záběrů z přístavu na ostrově Spetses pro nalákání naivních řeckých fanoušků, zbytek se odehrává kdesi v ateliérech. Zhodnotili jsme to tak, že z Edwarda Nortona se stal dědek, a taky už chápu, proč Craig už nemůže hrát Bonda. Mimořádně sešel. Nedokoukáno, protože je to hrozná snobárna a kokotina. ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Zatímco první díl se mi více než líbil, tak tenhle selhal hned na několika frontách. Zásadní problém mám s krajně debilním scénářem, který v sobě neskrývá jediné zrnko zajímavosti. Děj je nesnesitelná píčovina a je obrovský omyl, že něco takového bylo vůbec vypuštěno do světa. Postavy jsou napsané tak neuvěřitelně nezajímavým způsobem, že jsem měl obrovský problém tuhle píčovinu vůbec dokoukat. Bavil mě vyloženě jen Daniel Craig se svým luxusním přízvukem. Nikdo další mi nepřišel ani mikroskopicky zajímavý. Jedna nudnější postava než druhá. Stopáž byla zbytečně krajně přepálená. Tenhle blábol by se hravě vešel do 90 minut a každý divák by byl spokojenější. Totální ztráta času. Zejména první polovina je zcela nesnesitelná a věřím, že se přes ni spousta diváků vůbec nedostane. [10 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film posral záver. Jednotka bola výborná, dalo sa hádať vraha, špekulovať, proste štýl Agathy Christie. Tu to nebolo rozbehnuté zlé, hoci sa šlo cez ustavičné flashbacky, no nakoniec som čakal viac, nejaké prekvapenie, ktoré neprišlo, a určite mi k spokojnosti nestačí porozbíjaný barák. Samozrejme mi neušli aj bludy z dielne Netflix, ktoré stále sem tam spomenú nejakú bielu alebo chlapskú nadradenosť. A aj vďaka tomu je toho zlého veľmi ľahké nájsť. Stačí ho určiť podľa tej zlej farby pleti. Ako som už veľakrát spomenul, jeden stereotyp je dnes nahraden novým stereotypom a kinematografia tým trpí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První Na nože na mě fungovalo z velké části díky castingovým trefám do černého. Druhý díl nabízí hodně  nesympatické podezřelé, kteří mě první hodinu vyloženě štvali. Naštěstí druhá půlka sešlápne plyn, naplno vytěží Benoita Blanca a začne se vysvětlovat. První polovina opravdu na pěst. Druhá téměř zase skvělá jízda jako v Jedničce. Craig si to zase neskutečně dává a tentokrát je ON opravdu hlavní postavou. Klidně můžou tvůrci zkusit i další dík. Rozhodně bych se nebránil. 70% ()

Galerie (347)

Zajímavosti (28)

  • Craig prezradil, že Bautista bol úplne iný, ako pri nakrúcaní Spectre (2015): "Pri nakrúcaní Bonda sa nezdal byť najšťastnejším človekom, tentokrát to bol úplný opak. Bol jednoducho veľmi zábavný a vždy sa usmieval, bol šťastný a oveľa viac komunikoval." (Arsenal83)
  • Na párty, počas ktorej sa snažia protagonisti rozlúštiť obsah Milesovej správy, si prisadne k Peg pán, ktorý jej vysvetľuje, že zvuková časť rébusu je Bachova "Malá fúga g mol". V skutočnosti ide o jedného z najslávnejších amerických violončelistov, Yo-Yo Ma, ktorý sa sám Bachovej tvorbe venuje. Okrem klasickej hudby jeho interpretáciu môžeme počuť aj vo viacerých filmoch. (lemonova)
  • Pre fikčné filmy, ktoré vznikli počas COVIDu-19, je trochu nezvyčajné, že postavy v tomto filme občas skutočne vidno s rúškami na tvári. Na začiatku je odhalené, že film sa odohráva v máji 2020, na vrchole pandémie. (Arsenal83)

Související novinky

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

dnes

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno