Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná a divácky oblíbená hořkosladká komedie o životě, v níž hlavní roli hraje láska, odvaha, smích i smrt. Film vznikl podle scénáře Haliny Pawlowské, která tu čerpala inspiraci ze svého vlastního rodinného zázemí. Autorka v něm s humorem a ironií sobě vlastní, ale i s pochopením a soucitem vzpomíná na svého otce a další svérázné a zemité příbuzné, pocházející ze Zakarpatské Ukrajiny, na své mládí a s ním spojené nešťastné lásky a ztracené iluze. Vše na příběhu Olgy, jejích přátel, rodiny a vrstevníků, odehrávajícím se v průběhu dvaceti let, které prožívalo Československo po ruské okupaci. Peripetie hrdinů jsou nahlíženy s ironií a humorným nadhledem. Střídají se zde bouřlivé komediální situace se slzami. Hrdinové této komedie však už ví, že nepodlehnout, nevzdávat se, mít rád a nezapomenout se smát je platné a dobré… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (205)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbeněhších českých filmů z brilantně zvládnutým hereckým obsazením. Například Ivana Chýlková zahrála zatím svoji nejlepší roli a téměř každý snímek je komický už jen od pohledu. I když nejde o čistokrevnou komedii určitě komické prvky převažují. Nejlepší pasáží celého filmu je pasáž kdy Ivana Chýlková z Barborou Hrzánovou odcházejí z bytu ředitele školy a v podroušeném stavu se táhnou cestou domů a u toho řvou "Hanka byla kráva " - když přemýšlím o této pasáži musím se smát, určitě ti co tento film viděli ví, o čem píši. Dalším obrovským pozitivem tohoto filmu je jeho naprosto dokonalý scénář od , pro mě dost nesympatické osobnosti ,Haliny Pawlovské. Jde vidět, že scénáž je napsán od srdce a jistě , i přes mé nesympatie, musím uznat že českého Lva si opravdu zasloužila ! Také scény ve Švýcarsku jsou kouzelné a další a další , prostě jako celek je to naprosto hotový film a já mu nemám co vytknout! ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Docela věrné zachycení života takové (ne)obyčejné rodinky po nastolení totalitního režimu. Příběhem i formou mi to trochu připomělo Kachyňovy Lásky mezi kapkami deště(akorát Šteindlerův film byl sledován z pohledu spíše ženského). Podobné je i rozdělení do různých pomyslných kapitol, které se potom na konci uzavřou v jeden celek. Výbornou roli zde má především Chýlková, která je jak komediální, tak i tragická(myslím postava, ne herecký výkon:). Potěšil mě i Pieczka jehož otec byl velice realistický, a to, že mu místy ani nebylo pořádně rozumět, přidávám spíš k plusům(holt větší autenticity, když byl Ukrajinec). Pro Petra Čepka to byla bohužel jedna z posledních rolí, ale tady se ještě vyznamenal. Pěkný, tragikomický film mající v sobě takovou zvláštní magiku. ()

Reklama

marusaj 

všechny recenze uživatele

Mozaika života v šílených letech normalizace. Plejáda herců etablovaných i začínajících. Film nabitý vnitřní energií, pulzující, originálně uchopující, názorně až surrealisticky ilustrující. Vyzvedávat jednotlivé herce nemá cenu (tak snad jen tři - Chýlková, Pieczka, Hrzánová jsou neuvěřitelní). Film táhne dolů určitá roztěkanost, nesoudržnost a často taková jakási zmatenost, kdy se to Štaindlerovi prostě vymklo z rukou a střihač asi neměl na to, dát naraci řád. Nicméně dnes již kultovní snímek, který se stal klasikou. A hraje tam Pyšná Princezna :). A na EX!! ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Díky za každé nové ráno je film o dospívání, studiích i manželství Olgy Hakunděkové(Ivana Chýlková), která trpí stejně jako zbytek rodiny pod despotismem cholerického otce. Druhý společný projekt Haliny Pawlovské a režiséra Milana Šteindlera nevznikal lehce. Problém byly finanční potíže. Zimní exteriéry se např. dotáčely až uprostřed parného léta ale film stojí za zhlédnutí. Film je alter ego Haliny Pawlovské. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Šteindlerova ukrajinsko-česká sága so zvláštnou poetikou je v kategórii českej komédie ojedinelý exemplár. Podobné filmy sú skôr typické pre východnú alebo balkánsku kinematografiu. Skvelý poľský herec Frantiszek Pieczka ma prekvapil "dobrou češtinou" i citáciou ukrajinského dialektu. Etnografické prvky s kvalitnou dávkou českého humoru na tému "kádrových posudkov" zaraďujú tento snímok do extra kategórie. Táto trošku tragikomédia pravdepodobne nesadne každému divákovi. Pre mňa 95% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (15)

  • Filmová Ukrajina se točila na Slovensku ve skanzenu Zuberec. (sator)
  • Podivín (Radomil Uhlíř) má maďarský kazetový magnetofon BRG MK27 vyráběný v roce 1980. (sator)
  • Závěr filmu, kdy se auto vznese nad horským údolím, je odkazem na film Thelma a Louise (1991), kde je podobná scéna. (sator)

Reklama

Reklama