Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co skrývá mlčící vesnice? Venkovská dvojice detektivů (O. Vlach a J. Zadražil) pátrá po vrazích starého Vodičky. Byl to nesympatický stařec, který se zřejmě kdysi stal svědkem kriminálního činu. Dvojice pomalu rozplétá nitky případu sahajícího hluboko do minulosti. Avšak staré události jsou již dávno překryté mlhou zapomnění a neochotou vesnice odhalovat tajemství, které se dotýká osobně každého z jejích obyvatel. Nakonec pomůže, jak to tak bývá, náhoda a nepřímým důkazem vraždy se stane obyčejný knoflík od košile… (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poslední role Vlastimila Bedrny. Příjemná televizní detektivka, která se ani detektivkou nezdá být. Přestože celý film se vyšetřuje zločin a to nakonec nejeden, je toto jaksi v pozadí příběhu o začínajícím policistovi na venkově, kterého zasvěcuje starší. A zasvěcuje ho nejen do práce detektiva, ale i do složitých vztahů, jejichž kořeny sahají do padesátých let. Rozuzlení případu mě velmi mile překvapilo. Duo Vlach - Zadažil pěkně funguje, prostředí hezké, ostatní postavy sympatické, nemám příliš co vytknout. Snad jen to, že mohl být film klidně o trošičku kratší, ale délka mu zase přidává na pohodovosti a klidu. Jen ten klid moc do detektivky nesedí, proto nedávám plné hodnocení. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice povedená televizní detektivka (ne kriminálka) z velmi blízkého českého prostředí. Malé městečko s obyvateli navzájem se všichni znajícími a kde se tím pádem nic neutají, začne zkušený vyšetřovatel a k němu nově přidělený čerstvý absolvent vyšetřovat zdánlivě banální případ začínající požárem, který nakonec vyvolá velice pochmurnou minulost. Příběh sleduje vyšetřování a pátrání krůček po krůčku, nikam se nespěchá a ukazuje starou poctivou českou detektivní tvorbu, jakou jsme kdysi tak dobře uměli. Při sledování jsem si z úctou vzpomněl na majora Kalaše, ke kterému má tento snímek hodně blízko. Je však ale daleko lidštější a to naše češství z toho vyloženě září. Scénář je napsán velice profesionálně. Tolik dějových obratů je doslova překvapením. Řekl bych, že závěrečnou scénu usvědčení knoflíkem je téměř jak od Colomba. Tvůrcům z ČT se tohle vskutku povedlo. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Jelikož TV YouTubeLoop nedávno rozhodla, hodna pejorativního označení, že se zacyklí na třech filmech a bude mi je pouštět dokola celý odpoledne, měl jsem možnost se utvrdit v přesvedčení, že Stará struktura a Mladej mlíčňák nebude dvojka hrdinů nového akčního kriminálního seriálu. Už proto, že akce tam není vlastně žádná. Herecky to sice docela ušlo, ale příběh, jak píše strejda Havran, je, i přes snahu hodnou pejska a kočičky v kulinářském pořadu, nemastný a neslaný. O těch scenách, které vyzněly jako trapně nesmělé pokusy o posun, se nezmiňuji. Vlastně jediné, co dle mého stálo opravdu za něco, byly někdy neskutečně dlouhé záběry, které bych označil za precizně udělané. Né všechny, ale třeba ta scéna z lesa byla natočená suprově, zajímalo by mě, na kolik klapek to dávali. Ani exteriéry nebyly špatné, nikoliv úchvatné, ale příhodně zvolené. No když se to tak vezme, hlavním problémem té detektivky je ta samotná detektivka, být to film o něčem jiném, přihodil bych ještě jednu hvězdičku, ale takhle je to pouze za dvě. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin na poli české detektivky, který kazí jen nedobře zvládnutý konec...Oceňuji, že se tvůrci snažili jít novou cestou a hlavně, že se nesnažili kopírovat americké nebo francouzské vzory. "Nepodepsaný knoflík" získává body především neopakovatelnou atmosférou, která jde bohužel jen těžko popsat. Pomalé tempo, zdánlivě banální vyšetřovací metody, rozvíjející se kolegiální vztah mezi oběma hlavními hrdiny, citlivá charakteristika jednotlivých postav, skvělá kamera a především přesné vykreslení vesnického prostředí - to jsou hlavní atributy příjemně netradičního naladění této detektivky. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

I vesnice, kde si lidé, jak se říká, často vidí téměř až do talíře, může občas skrývat jistá tajemství. Příběh jedné "dokonalé vraždy" nabízí poměrně hutnou atmosféru temného lesa, kde se pohybují nejen pytláci. Oldřich Vlach sice s pomocí mladeho pomocníka osvětlí dávnou minulost související s vraždou vyděrače Vodičky, nakonec mu však v ruce jako důkaz zůstává jen "nepodepsaný knoflík". V tom závěru mě sice trošku zklamalo, jak Vlach s oním důkazem nedůkazem naložil, celkově jde ale o určitě nadprůměrnou detektivku. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Hlavní vyšetřovatel, kterého ztvárnil Oldřich Vlach, se jmenuje Wurst, což znamená v němčině „párek“. Je to příhodné jméno vzhledem k jeho stravovacím návykům. (Untentrauer)
  • Vůz výjezdové skupiny je UAZ-469. Jedná se o osobní terénní automobil vyráběný ruskou automobilkou UAZ. (sator)
  • Natáčelo se mimo jiné v Jílovém u Prahy. (navabaca)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno