Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (754)

RedHot 

všechny recenze uživatele

Jsem recitátor a vím, jaká dřina je dostat do textu či scénky dítě tak, aby výkon působil přirozeně a nenuceně, aby bavil a zároveň i vtáhnul do děje. Dítě je prostě kumšt a musí se zvládnout, častokrát na tom nezkušený filmař dost ztratí. Ne tak Svěrákova Obecná škola. Je to právě onen nevinný pohled na svět dětskýma očima, který ze snímku dělá neopakovatelný zážitek. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Včera (není to pravda, příspěvek jsem vyhrabal v konceptech) jsme si online šlehli Obecnou školu – jeden z mála CZ filmů, který se neokouká. Všechny kladné reakce jistě mohu podepsat, ač jsem je všechny nepřečetl. :-) Je příjemné, když film má všeliké přesahy (zní to hrozně) – prostě když je divák vtažen do děje, žije ho společně s herci a u titulků si nedovede představit, že by se film nechal natočit jinak… Jako příklad jak se film dělat nemá, připojuji zážitek, kdy jsem před dvěma dny u tchyně viděl následující scénu. Starý muž položil dívku „bez sebe“ do loďky a odstrčil ji na jezero… Přiběhli dva maníci a jeden se rozhodl dívku zachránit. Odložil si, vrhnul se do vody, doplaval k loďce, nebohou dívku z ní vybabral a vodou(!) ji vlekl ke břehu. To vymyslí, režíruje, hraje a natočí jen naprostý magor! Udělali byste to zrovna tak? Nebylo by rozumnější dopravit loďku i s obsahem ke břehu?! Svěráčí filmy jsou naopak otiskem víceméně normálního života bez zhovadilých i rádoby vtipných nápadů. I.Hnízdo je dokonalý! Za takovým učitelem by děcka šla jako za Krysařem u Hameln. Škoda, že nyní ve školství „fungují“ spíš typy jako byla jeho dočasná náhradnice. Myslím, že se nám to vymstí. Chtěl jsem napsat laudácio na Libušku Šafránkovou k její filmografii, ale nacpu ho sem. Libuška je dokonalá! Její výrazové prostředky jsou od boha. Ji by těžko někdo přepadl a znásilnil! Potencionálního útočníka by zpražila jediným pohledem a měl-li by alespoň i méně než malé množství rozumu a citu, od útoku by upustil, padl na kolena, odprosil a pak ji na rukou donesl, kam by potřebovala… Jednou se mi poštěstilo ji potkat. Samosebou jsem ji neobtěžoval, ani si ji nefotil (mobilní telefony ještě nebyly běžné). Libuška byla, je a dozajista bude ozdobou nejen tohoto filmu. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jsem asi divná, ale mně tento film nijak nenadchnul. Viděno dvakrát a stačilo na celý život. Ne, že by se mi nelíbil vůbec, ale spíše průměr. Za mne 60%. ()

aliaska 

všechny recenze uživatele

Mala som 12,keď ten film išiel v kine....a pravdu povediac....nikdy som ho nevidela,až teraz.😀ciiiiii.....už viete,aká som stará😁😁😁😀🙃,no nevadí😊....celkom sa mi páčil....taký Retro film.......Aj keď mňa slovenský režiséri....scenaristi nejak nenadchli...musím sa asi pozriet na nich bližšie😀😜 ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Podle mne se jedná o nejlepší Svěrákův film. Proto mohu tento jeho celovečerní debut jen chválit. Humor mi naprosto sedí a když si k tomu přidáme dokonalou kameru, která ukazuje své kouzlo především na vlaky, jak projíždí přírodou, tak se jedná i o jeden z nejlepších českých filmů. Právě tyto záběry mi velice připomínaly další Svěrákovy filmy ROPÁCI a JÍZDA, kde jsou také dlouhé záběry na krajinu. V Obecné škole navíc hraje plejáda předních hvězd, což filmu velice pomohlo. Na debut je to pozoruhodné, a tak je jasné, že zde zafungovalo známé příjmení a spousta herců hrála v tomto filmu je z toho důvodu, že je to syn Zdeňka Svěráka. V tomto to měl Jan Svěrák velice usnadněné, tak jako se psaním scénářem. Inu souhra Svěrák Svěrák zde velice zafungovala, a tak vznikl tento již kultovní film se spoustou známých scén (scéna s blatníky, olizování kalandru, jízda vlakem do Benešova a následné zdělování vzkazu pomocí telegrafu, ukradení Čepkových kruhů, hození inkoustem po učitelce, která poté skončila v blázinci či slavné představení Igora Hnízda). [39447. hodnocení, 439. komentář, 90%, 39. nejlepší film, 263. nejoblíbenější film] ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Jelikož zde bylo téměř vše řečeno, vypíchnu úžasné dialogy, které byly naprosto dokonalé a přesné. Úžasná byla hudba, kamera i herecké výkony. Toto je opravdu poklad. ()

elea 

všechny recenze uživatele

Moc českých filmů jsem zatím neviděla, ale tenhle je zatím nejlepší. Skvostná hudba, skvělí herci a výborný scénář. ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Moja chyba, že som sa k tomuto dielu dostal až tak neskoro, no patrilo sa obohatiť repertoár aj o tento československý klenot. Moc mi ale nesadol, čakal som od neho viac, na mňa málo vtipných scén, takisto aj dialógy a herecké prevedenie, no zrejme som len zaujatý, ešte mu dám niekedy šancu ()

Adm.Nelson 

všechny recenze uživatele

Kto sa necítil krásne, keď počúval Dvořáka a sledoval, ako sa vlak pomaly hadí pomedzi českú krajinu. Svěrák nielen v tejto scéne preukázal mimoriadne režisérske nadanie. Najradšej mám z tohto filmu politické debaty, ktoré v súčasnosti vyznievajú pekne trpko. "Ta největší strana musí mít pořád strach, že se to přehoupne a v příštích volbách už nebude největší. Nemám pravdu? Voni by se komunisti jinak začali strašně naparovat a nebylo by s nima k vydržení. Voni dokážou bejt i panovační... My jsme slované, pane učiteli, ale západní! Západní! U nás žádná diktatura nemá živnou půdu, to je proti přirozenosti národa, nemám pravdu?" "Já myslím, že tyhle děti čeká krásná budoucnost. Budou cestovat, poznají svět..." 10/10 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Přál bych si, aby tento snímek byl ceněn stejně jako třeba 'Vesničko má středisková'. Poválečný příběh očima chlapců podtrhuje realitu jednoduchou, laskavou a jednoznačně krutou. Vynikající scénář plný nezapomenutelných hlášek a absurdních, byť zcela reálných situací ukazuje život jaký je, a ne jak bychom si přáli aby byl. Srdcervoucí scéna zklamání chlapce, který dostal k narozeninám stojan na noty. Humor je laskavý a opět po Svěrákovsku typicky český. Jan Tříska, Rudolf Hrušinský a další legendy tu vyobrazili své postavy s plnou důvěrou a zodpovědností. Snímek si drží tempo a není hluchých míst. Svěrákovská dokonalost je zcela nezpochybnitelná. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

"Haló, haló, školní hlášení. Naše škola získala několik vstupenek na divadelní představení "Idiot". Rodiče, kteří chtějí vidět Idiota, nechť přijdou do ředitelny..." 5* ()

crha 

všechny recenze uživatele

Po 150. a pořád dokonalý. Tohle je s Pelíškama nejlepší český film po roce 89. OK, ne po 100., ale 80x jsem ho určite viděl. ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama