Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Pro mě jakési nepohádkové sci-fi; s nepřijatelně velkoHubýmy nabubřelými "nadpozemskými" monology. Kostýmová výprava výborná, pěkné softwarové hvězdné městečko, ale žádný humor, který by dokázal na mé tváři vykouzlit alespoň malý vánoční úsměv. Tedy mimo dopadu Terezky roztomilé Vořížkové do dřevěné boudy. Vtipný humor nahrazen ubohým "šaškováním" Siria a ostatně i dalších hvězdných hereckých postav hvězdného nebe. To Hodinářův učeň je jiné scénáristicky propracované kafé. Pro mě velké štědrovečerní zklamání roku 2020. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes již ostřílený matador "žánru" vánočních pohádek Karel Janák vyrazil do vod zahraniční koprodukce, a přivedl na scénu německou vrchnost (Leonie Brill, česky hovořící hlasem Mariky Šoposké), nádherné kostýmy, v rámci pohádkového žánru velice hezky hrající hereckou sestavu (aby ne, Tereza Ramba, bratři Hádkové i Vojtěch Kotek umí i složitější než jednorozměrné role, a Ondřej Sokol je komik přímo excelentní), a pak bohužel i děj stojící na jedné jediné mechanice, která tradičně "po česku" funguje tak nějak na náhodu. Hvězdy tak někdy září, někdy se v blízkosti lásky dobíjejí, a někdy holt zase ne, a odolnější bílí trpaslíci skomírají dříve než hvězdy, které mají hasnout rychleji (přitom nebýt jedné věty, která s tou myšlenkou větší odolnosti přichází, byla by ta podivnost výrazně menší). Ale nejvtipnější je zrození lásky mezi hvězdami v samotném závěru, které je takové blik blik otočka, protože přece tak to v životě funguje:D Vznikly u nás mnohem příšernější pohádky (třeba z doby před víc jak dekádou pár dní před Vánocemi Českou televizí opět na světlo vytažená Kouzla Králů nebo pár let starý Kouzelník Žito, OMG) a Karel Janák zatím vždy vytvořil velmi slušné kousky. Ale pořád je to spíš ten jednooký, který je mezi slepými králem. Našlápnuto je slušně, tak snad to příště vyjde se vším všudy. Červenou tomu dám, ale přirovnáním ke Stardustu s jeho krásně spletitým dějem se jen směju. 70% ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O vánoční hvězdě, která má z hvězdného prachu jen ten prach. Popravdě, to pořád není špatné, třeba z mojí vánoční hvězdy, kterou jsem mj. dostala od zaměstnavatele, není prach ale byl z ní kompost a to slušně smrdutý, což v kanceláři opravdu nechcete. Tady tedy hvězda nespěla k zamoření okolí puchem, ale ke zkratu v mozcích těch diváků, kteří by se třeba snažili opravdu najít logiku jak v jednání postav tak v jejich mimovolných projevech (i když chyby typu "meč nesvítí ač by měl" se objevil i ve spektáklu nepoměrně nákladnějším, jako byl Pán prstenů). Celkově tedy nechť hvězdy září, tady jsem rozzářila tři. Ó jaký jsem to světlonoš. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem od této pohádky nic neočekávala a ve finále byla velmi příjemně překvapená. Vetšinou jsem k nim spíše skeptická. Taky jsem evidentně nebyla jediná, které Sirius Ondřeje Sokola připomínal Malfoye. Tereza Ramba byla jako Denička velmi příjemná. Totéž platí i o hercích ve vedlejších rolí. Geislerce ta prohnaná Proxima sedla. Tato pohádka byla moc dobře obsazená. Hodně chválím nápad s hvězdami. Ten se mi moc líbil. Nevzpomínám si, že bych něco podobného v našich pohádkách viděla. Zlata Adamovská mi připomínala Marii Terezii. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Blýská se na lepší časy, nebo tuto opravdovou pohádku natočila ČT omylem? Skvěle obsazené, dokonce tak, že se zde sešly skoro všechny hezké české herečky různých generací, k tomu Kotek, z kterého vyrostl přitažlivý chlap, neotřepaný příběh, vizuál použitelný i pro kino produkci, takže co více si přát? Aňa Geislerová je nádherně svinutá svině a nejen na ní je poznat, že jí hraní v nehloupé pohádce baví. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Karel Janák v rozhovoru uvedl, že pohádka O vánoční hvězdě se oproti jeho předchozím pohádkám odlišuje tím, že zde nejsou klasické pohádkové bytosti jako čarodějnice, vodníci či čerti, ale že se vydali přímo do světa hvězd. (SONY_)
  • Aňa Geislerová na otázku, proč si vybrala právě roli Proximy, odpověděla: „Já jsem si přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě Princezny Fantaghiro (1991), která je ale italská, a Anděla Páně (2005), kde se mihnu na zhruba tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“ (SONY_)

Reklama

Reklama