Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době normalizace se někteří filmaři odhodlali dokonce oslavit boj Bezpečnosti s ničemnými odpůrci kolektivizace, kteří dokonce chystají diverzantské akce... Na schémata dobrodružného příběhu, kde nechybí pronásledování ani přestřelky, jsou naroubovány až nesnesitelně ideologické vycpávky. V málo životné podobě byl tak oživen žánr příznačný hlavně pro 50. léta - tehdy se ostatně tento film také odehrává. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

fantoci 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je opravdu "slint". Když to takto nazvu. A snad bych mu ani nevyčítal, jak se naši stbáčtí hrdinové snaží vypořádat s prozápadními vyvrheli, ale to, že ten děj sám o sobě je slaboduchý. Nicméně si jistou divákovu pozornost udrží. místama je však trochu nepřehledný. A vůbec. Je to divný film. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Femme fatale Zdena Hadrbolcová? Proč ne, že? Otřesná záležitost plná samopalů, intrik a té správné "odvahy". My to JZD vybudujeme, ať to stojí, co to stojí... Jedna hvězdička je za hlášky ala Bruce Willis, pronášené hlavním "hrdinou", stbákem infiltrovaným do diverzní skupiny (když v pondělí skáču ze skály, tak mám zkažený celý týden...). Jinak odporné každým coulem. ()

Reklama

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Ano, je to celé nechutná propaganda: skrz naskrz překroucená historie, milí příslušnící StB velmi něžně vyslýchají podezřelé, a když nakonec zjistí, že jde jen o malé ryby, propustí je... Směšné od začátku až do konce, nicméně určitou dávku napětí filmu nelze upřít, a dalo-li by se odhlédnout od mocných nánosů ideologického balastu, což ovšem dost dobře nelze, jistě by si tento snímek našel své diváky i dnes. Nemohu rovněž opomenout výtečnou hudbu Jiřího Šusta, díky níž se u mě Cesty mužů dostávají nad průměr. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

To, co tady píše uživatel Jakubisko - že se ve filmu objevuje spoustu klišé (cigarety, významné pohledy) - to je sice pravda, ale dá se to vzít jako stylizace. Koneckonců, americké noiry jsou také často přestylizované, a nikomu to nevadí. Téma je zajímavé, tempo dobře zvolené. Přece je tu ale slabina - a pro mě klíčová: chování skoro všech postav postrádá logiku. Je to tu asi jako kdyby detektiv honil zloděje, zahnal ho do slepé uličky, přišel k němu a řekl: "Prosím vás, nevíte kolik je hodin?", na což by mu lehce zaskočený zloděj opáčil: "Bohužel nemám hodinky." Načež by se rozešli jakoby nic, a cestou domů by si každý z nich ještě gratuloval, jak toho druhého zmátl. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Předem jsem se obrnil, takže při dobrotivých výsleších podporučíka STB jsem nehýkal, při vykreslování diverzantů jako zlodějů a obecně lumpů jsem popíjel Plzen a při útrpných vtípcích agentů jsem se prostě drbal na hlavě. Film jsem ale vydržel, i když jde o pekelnou agitku, která navíc občas vypadá, jako kdyby ji střihač ještě úplně nesestříhal, záběry jsou podivně dlouhé a divně končí. Udržel mě jakýs takýs dramatický náboj a neotřelý bradpitovský šarm Jana Kanyzy - vidět tehle film Angelina Jolie, bude mít vykulená očka ještě víc než je má. ()

Zajímavosti (4)

  • V kině se jako první objevuje fotografie tří zastřelených funkcionářů KSČ ze školy v Babicích, jako třetí snímek strážmistra Honzátka zabitého skupinou bratří Mašínů. (Gray)
  • Na straně záškodníků je mnoho typů zbraní, např. i samopal vzor 23 (samopal po válce používaný SNB). (Winster)
  • Natáčelo se v Berouně, v Benešově, ve Svatém Janu pod Skalou, v lomu Amerika, v Loděnicích, Praze, Hostimi, Praze - Žižkově, Praze - Hradčanech, Praze - Vokovicích a na nádraží v Řevnicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama