Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském Svazu odsouzen na 25 let nucených prací v Gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell s mnoha dalšími německými zajatci je transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do Gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do Gulagu je konfrontován se zástupcem velitele Gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů. (retrix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Velice solidní válečný film – no na německé poměry i hodně poutavý scénář. Je sice pravda, že kdyby se vychytaly všechny mouchy a trochu se tomu zkrátila stopáž (potažmo zbytečně zdlouhavé scény) mohla to být pecka, ale jinak všechna čest. Do filmu jsem se zažral už od prvních minut, hlavní hrdina mi byl sympatický a to jinak nácky nesnáším – jeho útěk a strasti, se kterými se na své pouti potkal, dokáží zaujmout i zaujatého diváka, jen musím zkrátka říct – že tenhle chlapík měl prostě „z prdele kliku“ snad úplně ve všem. Taky bych chtěl potkat ve světě tolik hodných lidí, kteří se o mě postarají. Ne že by neexistovali, ale tolik najednou…? Každopádně Bettermann si zaslouží moje uznání za předvedený výkon a dvojice režisérů mírné pokárání za (ne) využití celkového potenciálu, který tento námět měl. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Toto bolo podľa skutočnej udalosti? Je to také sladké, až sa tomu nechce veriť. Príbeh zo sibírskeho gulagu by mal byť podstatne drsnejší až dychvyrážajúci, toto mi pripadalo, ako by to natočilo Disneyho štúdio, hlavne vzhľadom na ten koniec. Nehostinný Sibír vôbec nevyzerá nehostinne, ale ako lúka pri mojom dome, keď je von -2C, alebo ako keby to bolo točené v štúdiu, žiadnu zimu z toho necítiť. Posadnutosť súdruha poručíka je dosť zvláštna, ale na svete je plno exotov... ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Forell a jeho několikaletá cesta z gulagu na mysu Děžněva, zpět domů k rodině, která nikdy nepřestala věřit v jeho návrat. Jeho osobní souboj s nelidským velitelem tábora, který ho chce zlomit za každou cenu, to je asi základní dějová linie, tohoto skvělého filmu, který stojí za to určitě shlédnout! ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Zdařilé válečné drama, kterých se v Německu zrovna moc nevidí.Příběh německého vojáka,jehož vůle přežít a vrátit se zpět ke své rodině je obrovská.Proto se rozhodne utéct z poválečného zajetí a my vidíme jeho návrat domů,skrze drsnou pláň,krásnou přírodu.Skvělé drama na jehož konci ukápne i pár slz.Bravo ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NA VÁNOCE JSEM ZPÁTKY !".... /// Útrapy války nás minou, místo toho sledujeme cestu válečných zajatců, odsouzených na spoustu let nucených prací v Gulagu. Zde nejsou třeba žádné stráže ani strážní věže. A protože sliby se mají plnit, vydá se vězeň Forell napříč Sibiří k domovu. Aby jste takovou cestu zvládli, musíte mít nejen teplé oblečení, pořádné boty a kompas, ale hlavně štěstí. SPOUSTU ŠTĚSTÍ! Zajímavé vyprávění, které jistě chytne a ukáže místa, kam se zřejmě nikdy nepodíváte. Bohužel to trošku ,,shodil" konec. Ale určitě tenhle film doporučuju ! ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Jméno Clemens Forell je pseudonym. Forell se ve skutečnosti jmenoval Cornelius Rost, který se změnou jména chtěl v době vydání knihy vyhnout potenciálním problémům s KGB. (džanik)
  • V závěru, když jde Clemens Forell (Bernhard Bettermann) po průchodu katrem, má most vozovku z panelů. Při detailu na nohy ovšem kráčí po mostovce z fošen. (mikulin)
  • Děj se odehrává v gulagu na nejvýchodnějším cípu Čukotky – tzv. Čukotstrojlag. (Octopus6.1)

Reklama

Reklama