Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobách totalitného režimu bol Václav Vorlíček výnimočný režisér, ktorého diela boli plné fantázie, humoru a dobrodružstva. Stačí spomenúť snímky ako napríklad "Dívka na koštěti", "Jak utopit Dr.Mráčka", "Tri oriešky pre Popolušku" alebo úžasne televízne seriály "Arabela", "Létajíci Čestmír" a "Křeček v noční košili". To sú výborné filmové diela, ktoré si vždy rád pripomeniem. Avšak po roku 1989 začala Vorlíčkova tvorba viditeľne upadať. No do úplnej krízy sa dostal až v novom miléniu. V roku 1998 ešte zvládol natočiť ambicióznu, avšak nie už celkom podarenú, rozprávku "Jazerná kráľovná". Je to taký rozporuplný koprodukčný projekt, v ktorom si hlavnú zápornú úlohu strihla Ivana úChylková a klaďasa stvárnil beztvárny Nemec Max Urlacher. ** ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Toto je vysoce nedoceněna a podhodnocena pohádka, spolu s Nesmrtelnou tetou je toto nejlepší porevoluční pohádkový počin, zřejmě nikdy nepochopím, proč má tak nízké hodnocení. Objevuje se zde perfektní hudba, skvostné herecké výkony, parádní exteriéry i interiéry, možná je malinko nedotažený scénář, ale přesto - hodnocení mělo být minimálně o dvacet procent výše. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

S ohledem na spoustu výpravných českých pohádek tahle patří rozhodně k tomu málu lepšímu. Jednak herci různých národností vůbec nejsou rušivými elementy, triky nejsou prvoplánovité, ale slouží ději, monumentální hudba výborně pomáhá ději a hlavně zaujme to jak dospělé, tak i děti. Navíc si dospělý může odnést hezkou reminiscenci na filmy Karla Zemana díky "děsivě žravé" rybě a vrátit se tak do děckých let.  Hláška filmu: "Úžasný blb, s ním se mi bude skvěle vládnout." :-) ()

ryccoly 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých oblíbených pohádek. Moc mě baví ta temná atmosféra, nechybí tu napětí ani zajímavý příběh. Hlavní dvojice je sympatická a má mezi sebou potřebnou chemii. Ivana Chýlková tady herecky exceluje, je vidět, jak si roli jezerní potvory užívá. Zaujal mě tu i vtipný a trochu poťouchlý Jan Hrušínský a záporák Rudovous Miroslava Táborského. K tomu všemu nám film nabídne i překrásnou hudbu, povedené kostýmy a snovou výpravu. ()

MARLENE.DAFT 

všechny recenze uživatele

Podle mě neprávem opomíjená a nedoceněná originální pohádka s netradičními kulisami "pod vodou", pěknou hudbou, sympatickou princeznou a princem a výbornou záporačkou Chýlkovou. Jan Hrušínský v úloze komického sluhy je lepší než jako princ v pohádce Jak se budí princezny. Jako malé mi to přišlo celkem strašidelné. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)
  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno