Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

U této pohádky jsem výrazně změnila názor v průběhu času. V době jejího vzniku jsem byla teenager a tato pohádka mě vůbec neoslovila. Nedávno jsem ji viděla znovu ve slovenské verzi a opravdu mě okouzlila, a to hned z několika důvodů: krásná příroda a mnoho zvířat, pěkný a promyšlený příběh, spíše jde tedy o "pohádkový příběh z nedávné minulosti". Možná je to až překombinované, jak se tolik detailů skládá dohromady (některých souvislostí jsem si všimla až při druhém zhlédnutí), a děti určitě celý příběh nepochopí. Jde ale o nejoblíbenější porevoluční pohádku naší tříleté dcery, a to právě pro to množství zvířátek :-) Herci asi nejsou nijak úžasní, ale ústřední dvojice mi přišla docela sympatická. Dabing se mi líbil více slovenský než český. Postupně dávám za pravdu všem, kromě těch, kdo hodnotí jako odpad - Pokud vás tato pohádka vyloženě nenadchne, neměla by vás ale určitě urazit. Zajímavé komentáře: klerik, Lynn, flanker.27, Amarcord_1, Smok, Ilicka ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která by tuze moc chtěla být výpravná, ale chudý vizuál a naprosto tuctová až nudná režie jí to neumožňují. A cosi budeme nalhávat, on ani scénář či herci ve výsledku nestojí ani za tu pomyslnou zlámanou grešli. Na brzké víkendové pohádkové dopoledne je to ovšem takřka ideální pohádka, není totiž nijak nesnesitelná. Prostě je jen zcela zbytečná. ()

Reklama

I.ball 

všechny recenze uživatele

Není to úplně typická pohádka. Chybí kouzla a boj s drakem nebo nějakou jinou vysloveně temnou postavou (pomineme-li sokolníka Langmajera, ten je totiž černočerný až na skrz).. Postavy obecně jsou dobře napsané - nejsou černobílé ani ploché. Jsou uvěřitelné (např. urozené nevěstě netáhne na 30 a nenosí make-up). Příběh je velice jednoduchý a přesto se zamotá tak, že to celé snad i špatně skončí. A nakonec ten středověk - ten je vskutku výtečný, skoro až jsem si vzpomněl na Braveheart. Žádní králové ani velkolepé armády.. jen život na panství jednoho místního šlechtice, který rozhoduje o bytí a nebytí svých poddaných. Zkrátka super. 85% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádky - to je přesně to, co slováci umí. A není divu. Mají k tomu ideální podmínky. Tatry, divolé lesy, příroda, vodopády. Horší je to s pohádkovostí jako takovou. Tohle je spíš dobrodružný, možná historický příběh, který má ale s pohádkou jen pramálo společného. Je to výpravné, je to dobrodružná podívaná, ale celý příběh přes své nesporné dramatické zauzlování mi prostě nějak k srdci nepřirostl. Možná chybí jedna, dvě vyloženě pohádkové postavy, kdo ví. Mimochodem, oficiální text distributora není tak docela pravdivý. Otec není udupán koňmi, ale roztrhán vlky. Musím nicméně konstatovat, že mě ty výpravné velkolepé dobrodružství slováků baví. Hlavně pro tu krásnou krajinu. Ale ruku na srdce, k oblíbeným tento velký výpravný film v Česku asi patřit nebude. My jsme zvyklí na jinačí. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milý film natočený na nádherných miestach. Musím priznať, že v tomto prípade som dosť zaujatý: Mám to šťastie stráviť veľa svôjho voľného času v Krásnohorskom Podhradí, a mal som to šťastie poznať Braňa Holíčka práve v týchto rokoch, keď sme hrali spolu v muzikáli Oliver Twist v Košiciach. + Klára Jandová a film je dokonalý :D ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Povesť o sokoliarovi Tomášovi pochádza zo 14. storočia a Jozef Cíger-Hronský ju literárne spracoval. (krasomama)
  • Film zaznamenal obrovský úspech na Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež v Kolumbii (Špeciálna cena poroty). Premietali ho v pôvodnom znení so synchrónnym prekladom do španielčiny v podaní 15 kolumbijských hercov. Pre veľkú popularitu si publikum vynútilo ešte ďalšie projekcie. (krasomama)

Reklama

Reklama