Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) je charismatický gauner, který chystá největší bankovní loupež v dějinách Los Angeles a potřebuje spolehlivé parťáky. Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen) je jeho nevlastní bratr a válečný veterán, který potřebuje ranec peněz na náročnou operaci své ženy. I když Will ví, že spolupráce s Dannym smrdí průšvihem, v bezvýchodné situaci se dlouho přemlouvat nedá. Danny má totiž dokonalý plán, který se nemůže zvrtnout. Jenže se zvrtne a lupiči se ocitnou v pasti, v podzemních garážích banky, obklíčení armádou mužů zákona. Jedinou únikovou cestu představuje sanitka, která přijela pro těžce zraněného policistu. Will a Danny ji unesou, společně s postřeleným mužem a záchranářkou Cam Thompsonovou (Eiza González), která i v nelehkých podmínkách dělá všechno pro to, aby pacienta udržela naživu. To je ostatně v zájmu i obou řidičů. Dokud bude převážený muž žít, jeho kolegové si zachovají odstup. Danny ví, že potřebuje náhradní plán. Pokud možno naprosto geniální, což nebude uprostřed největší honičky, jakou kdy Los Angeles zažilo, vůbec jednoduché vymyslet. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (378)

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Michael Bay sa rozhodol trošku odbočiť od svojho najobľúbenejšieho remesla a priniesť niečo trošku iné. Nedá sa povedať, že by sa v "Ambulance" nenašli určité paralely s jeho režisérskym štýlom alebo aj spôsobom ako podáva príbehy, no mám tak trošku pocit, že chcel urobiť tento film trošku vážnejší, no súčansne nie moc vážny. A aj keď je tu veľká dávka humoru, nemám pocit, že by išlo o typický prvoplánový humor, aký Michael Bay do svojich filmov dáva bežne. Myslím si, že v porovnaním s napríklad jeho posledným filmom "6 Underground", tu ide o lepšie napísaný projekt. V úvode som si dokonca hovoril, že neverím, že takéto scénky si tu našli svoje miesto. Ako napríklad príbeh zraneného dievčatka v aute. A musím povedať, celkom ma ten moment zasiahol. Práca s kamerou je okrem toho v tomto filme veľmi dobrá. Niektoré zábery doslova letia celým priestorom a vďaka tomu vyzerá film oveľa lepšie, než som čakal. Občas to síce pôsobí, že sa dočkáme nie úplne prirodzených strihov, ale dokážem to nejako skusnúť. Jake Gyllenhaal dáva svojej postave Dannyho svoj typický šarm a vďaka tomu ma bol schopný baviť. Tempo mi absolútne nevadilo, neustále sa na obrazovke niečo deje, naháňačky sú super a okrem toho som nemal dokopy skoro ani miesto kde vydýchnuť. Okrem toho sa tu dostane aj niekoľko zaujímavých vyvrcholení príbehu, ktoré musím oceniť. Fakt klobúk dole. Na druhú stranu občas tu logika úplne nehrá... niektoré momentky by asi v realite dopadli úplne inak, film si musí dávať narážky na iné filmy Michaela Baya a niektoré vedľajšie postavy ma sledovať úplne nebavilo. No potom si aj povedal, že film nám nezodpovedal jednu dôležitú otázku. Čo bude s chudákom psom? Kto sa oňho po tomto filme postará? Za mňa je toto ale pohodová akčná oddychovka s dobrými prvkami drámy. A užil som si to naplno. Nenudil som sa a fungovalo to. Takto majú pre mňa filmy vyzerať. Michael Bay, takto skús aj pokračovať. Hodnotenie: B+ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu zamrzí, že Bay s vyvázánímí se z žoldu "Transformerů" přišel o zvrhle naducané rozpočty a musí tak po letech bezuzdného hýření dělat formální kompromisy. Které ostatně sám hořce přiznává, když o některých CGI záběrech "Ambulance" říká, že jsou "shit". Ale stejně je super vidět tohoto Johna Waterse mainstreamu a Daria Argenta akčňáků zase zběsile řádit. Nikdo jiný si nedokáže formálně tak ulítnout jako mistr povrchnosti. Nechápu floskule, že u Bayových filmů se má vypnout mozek. Naopak jen, když ho člověk zapne a naladí na camp režim, může si bayhem plně užít. Bay netočí realistické filmy a nezajímají ho klasická vyprávění. V jádru si ani jeho filmy nelze užívat pouze pasivně, že by se u nich diváci "jen" bavili či dojímali. Nádherně to zpřítomňuje právě porovnání původní severské dramedy "Ambulance" a Bayovy variace na ni. Dánové vzali žánrové elementy a procedili je empatií a nedhledem, čímž vytvořili právě onen perfektní divácký film. Bay naopak z původního vyprávění vzal pouze základní premisu. Vyhodil vše civilní či (filmově) realistické a před diváky rozprostřel svůj svět reklamní über-reality a soapoperových emocí, kde je všechno vytočené nikoli jen na jedenáct, ale spíš až k dvacítce. Podobně jako u Zdeňka Trošky se také v bayversu všechny postavy vyjadřují především křičením či štěkáním holých vět s povahou sloganů. Čím méně prostoru konkrétní figury ve filmu mají, tím více představují vyhrocené karikatury, jejichž předobrazem ale není každodenní realita, nýbrž umělá iluze PR videí a videoklipů. Všechna auta jsou tu fungl nová a naleštěná, hrdinka i v nejvypjatějších chvílích operace v polních podmínkách má dokonalý make-up a členové policie se rekrutují výhradně z řad steroidových mastodontů. Stejně jako zmíněný Argento také Bay se nezatěžuje blbostmi jako jsou uvěřitelnost či logika, ale jde mu pouze a především o to, aby každý jednotlivý záběr byl co nejstylovější a nejefektnější. A v tomto ohledu je "Ambulance" absolutní žrádlo. Bay totiž dospěl do (prozatímního) vrcholu své ADHD filmařiny a sází jeden zhůvěřile vymazlený a okázale samoúčelný záběr za druhým. A navíc si na hraní vzal drony, respektive machry na jejich ovládání, které pustil zcela ze řetězu. Vedle fantasmagorických dronových záběrů a reálné akce s minimem digitálních efektů pak na "Ambulanci" nejvíce pobaví Bayův pokus nasednout na vlnu aktuálních progresivních tendencí hollywoodské kinematografie. Jenže protože sám je esencí termínu "douchebag", tak jeho verze diverzity a reprezentace nevyhnutelně nabývá podobu absurdně zhovadilé karikatury. Bay prostě zase dokázal, že u jeho filmů diváci především nevěřícně kroutí hlavou. A při správném naladění se v tom skrývá úžasná slast. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Úžasný Bayhem a pro mne zatím film roku a jeden z nejlepších Bayových filmů! Ambulance je kombinace filmů Den of Thieves a Wrath of Man a pokud máte rádi ryze chlapské filmy plné adrenalinu a testosteronu, tak tímhle nešlápnete vedle, já v kině zemřel a znova ožil, metaforicky řečeno padl a vstal z popele jako Rising Phoenix! Bay od úvodu nastolí velmi rychlé tempo a vtrhne nás do loupežního přepadení, kde se posere absolutně vše, co může a děj se poté přesouvá do Sanitky, kde se i odehrává celý film a byť to zní nezajímavě, tak věřte, že si budete adrenalinem otírat čelo. Jake Gyllenhaal je výborný, herecký chameleón ( občas se předváděl, ale proč ne) a potěší i Yahya Abdul-Mateen II, jakožto bývalý mariňák zahrál velmi charismatického hrdinu. Eiza Gonzales, tady není co řešit, skvěle hraje, skvěle vypadá, lepší trio herců si Bay pro tenhle projekt vybrat nemohl. Akce je nekompromisní, přestřelky ( Nikdo nemá lepší ozvučení zbraní než Bay!), auto naháněčky, vrtulníky, je tu úplně vše a vůbec jsem neměl pocit, že sleduji film, ale že sleduji živý přenos aktuálně probíhajícího zločinu v LA, takže ta autenticita a realističnost tomu dává vysoký rozměr. Bay si jinak řečeno natočil svou vlastní filmovou verzi GTÁčka a mně se splnil chlapský sen. Musím vyzdvihnout i úderný soundtrack ( hudba mi trhala uši a přidávala na napětí i adrenalinu), Bayová Drone-Camera vyloženě revoluční, ty nálety byl tak strhující, že Deakins s Hoytemou tiše závidí, operace za jízdy- nejlépe natočená operace ve filmu od SAW a na chuť si přišel i milovník Gore, takže čistá euforie a slast. Aby toho nebylo málo, tak fungují i dramatické a emocionální momenty ( Už v úvodních 5 minutách dokáže Bay vyvolat slzy a o závěru ani nemluvím!) a pochválit je potřeba i FBI, kteří konečně předvádí velmi dobrého supeře, 2 inteligentní borci na dvou stranách barikády, paráda a k tomu si přidám armádní triky a Kartel a k divácké mozkové mrtvici chybí opravdu už jen málo. Za mne úplně bez vyhrád, příští týden jdu znova a potom ještě znova.Líbilo se mi, jak Bay odkazuje ve filmu na své vlastní filmy. Příběh 3/5, Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 5/5, Herci 5/5.10/10. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Až nezdravě fotogenická Eiza Gonzáles, která by Kapitána Phillipse mohla vyučovat, jak zvládat frenetické stresové situace a ještě se z nich poučit, si krade každý okamžik pro sebe. Ona je morální osou tohohle úžasně přímočarého a naivního akčňáku, jehož dva antagonisté v kradené ambulanci ujíždí před zákonem a trochu i před sebou samými. Větší část filmu jsem si vrněl nad áčkově ošetřeným a obsazeným akčním filmem v pohybu v roztomile béčkovém provedení, až závěr mě kvůli poddimenzovaným postavám, tupým zvratům, stagnující gradaci a šíleně patetickým emocím hrozně otravoval. Škoda toho, protože Bay mě dlouho takhle poctivě nebavil, dialogové perličky na odlehčení potěšily a zběsilé tempo avizující skoro Fury Road dokáže strhnout. Když se ale profi lupiči promenádují kolem policejních hlídek v chabě ostříkané zelené sanitce a nepřitáhne to vůbec žádnou pozornost, dramaticky jde tahle poloviční LAPD procedura do kopru. 65 % ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bay se zase jednou urval. Velký nonstop akční cucátko s přehlídkou cool obrázků LA, sexy automatických zbraní & amerických aut, s kamerou jak na horský dráze a zbytečně přepálenou stopáží. Herecky baví, v čele nasrávací záporácký Gyllenhaal. Tak vypni mozek, ignoruj stupidity (hustá paramedička zjistí až po hodině, že má týpek dva zásahy místo jednoho, nikdo si nevšimne najednou svítivě zelený sanitky atd.) a užívej si tu zrychlenou show čistě na efekt. Byť trošku ubíjející, stejně nemůžu než 4*. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (14)

Související novinky

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Jake Gyllenhaal a Guy Ritchie spojí síly

Jake Gyllenhaal a Guy Ritchie spojí síly

10.10.2021

Přestože zatím o příštím filmu britského filmaře Guye Ritchieho (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) nevíme takřka nic, projekt už se pomalu začíná blížit před kamery. O hlavní roli teď navíc jedná Jake… (více)

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

Jake Gyllenhaal se upsal dalšímu komiksu

30.08.2021

Přestože se roky držel v komorních a nezávislých filmech, v posledních letech se Jake Gyllenhaal přesunul do blockbusterové produkce. Ve Spider-Man: Daleko od domova ztvárnil záporáka Mysteria a brzy… (více)

Ambulance Michaela Baye nabírá obsazení

Ambulance Michaela Baye nabírá obsazení

12.12.2020

Je už téměř jisté, že po netflixovském 6 underground: Tajné operace bude dalším režijním počinem mistra přestřelené akce Michaela Baye thriller pro studio Universal s názvem Ambulance. Před časem… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno