Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Vorlíček sa teda svojím odviazaným štýlom vymyká zaužívanému trendu Českých komédií a dokáže do nich vložiť ešte aj niečo na viac, hlavne nádych sci-fi urobí svoje čaro, aj keď príbeh nie je úplne kompaktne fungujúci(ako napríklad Což takhle dát si špenát) ale nájde sa tu hneď niekoľko odzbrojujúcich scén, ktoré spôsobia rovno gejzír zábavnosti. /videl v kine: 70%/ (videl na festivale Art Film Fest 2010) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé crazy komedie Václav Vorlíček se začal věnovat tomuto ,,svému" žánru už dávno před normalizací, nedá se tedy říci, že by k němu po roce 1969 utíkal od vážných projektů, které neprošly schvalovací mašinérií. A právě to je možná důvod, proč jsou jeho crazy komedie tak dobré, divácky vděčné a v pravdě nadčasové. Pane, vy jste vdova! je situována do nejmenovaného západního království a stylizace je dokonalá (trhlinu dostává snad pouze jednou, když před vilu přijíždí sanitní vůz, kterým je naše, tak typicky česká, ,,dvanácettrojka"), scénář opravdu skvostný, plný dokonalých gagů a skutečně originálních peripetií. Dalším nesporným kladem snímku je obsazení, mohl bych dlouho jmenovat a vyjmenoval bych prakticky celý casting, herecká generace těch let byla skutečně silná. Snad tedy především Iva Janžurová v několikaroli si zaslouží jmenovitě vypíchnout, její komický talent je obdivuhodný. Není divu, že se tahle ztřeštěná komedie objevuje na televizních obrazovkách pravidelně, dokonce v exkluzivních vysílacích časech. Dílo Václava Vorlíčka si to právem zaslouží... ,,Jenom čtyři vraždy...ale sadistický!" ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

ANO, "Vdovu" jsem opravdu viděl a celou, dokonce nejmíň třikrát. Ani po několika opakovaných shlédnutích jsem tomuhle filmu coby celku s překombinovaným dějem úplně nepřišel na chuť a to i přes plejádů zlidovělých hlášek, pár vtipných scén a mnoha výborných herců. Vorlíčkově a Macourkově záměrům rozumím, ale bohužel se zde míjíme. Na jednu ze všeobecně nejoblíbenějších českých komedií jaksi příliš hodně mrtvol + spousta šílených a nesmyselných scén. Možná, kdyby se to uchopilo v dramatičtější rovině a dodala by se téhle nadpřirozené krvavé šarádě jistá hodnotná myšlenka, no snad, ale takhle... Doslova pubertální filmový úlet, ve kterém se vraždí ostošest, nikdo není "oficiálně" potrestán (některé vraždy mohly být fakt ušetřeny) a mrtvoly záhadně ožívají v jiných postavách. Tohle má být jako artový film uváděný dodnes na festivalech i v zahraničí? ... Chápu, že jsou pro mnohé diváky zdejší filmové kreace Janžurové, Sováka, Menšíka, Hrzána a především Olgy Schoberové z tohoto filmu v něčem nezapomenutelné a stojí v divácké paměti stejně jako legendární štěky Růžičkové, Zázvorkové nebo Kopeckého... ale co z toho, když to postrádá smysluplný děj, který by měl alespoň trochu hlavu a patu. Geniální? Spíše neuvěřitelné na každém druhém kroku. Janžurová poté, co jí vloží do hlavy mozek koktajícího hvězdaře, začne koktat jako on - já myslel, že koktání je poruchou hlasivek a dýchací soustavy, nikoliv mozku. NE, nelíbí se mi to a snad naneshledanou. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Kdyby Vorlíček v dané době (zafantazírujme si) vyplodil toto dílo v nějaké světu otevřené, normální a ne normalizované zemi, mající přístup na pozvolna globalizovaný filmový trh, dodnes by byl součástí výchovy nových generací ochotníků na všelikých cizozemských Famu, Damu i Jamu. Jedna z českých klasik, kterým nemám co vytknout. A ani nechci. Vlastně - Olinka je mohla vypustit do světa na tvrdo, ne jen pod mydlinkou.... ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Skvělá crazy komedie plná hlášek a nabitá hereckými esy. Iva Janžurová je naprosto ale naprosto dokonalá. Vždycky, když vidím staré české komedie, je mi líto, že se dneska nic podobného rázu netočí. Akorát trapné buranské komedie. Proč? Nedostatek herců, scénáristů či nápadů? Je to publikem? Vždyť v penězích to není... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Když si Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) připichuje zavíracím špendlíkem punčochu ke stehnu, má na noze dokonale vymodelované latexové pouzdro. (alonsanfan)
  • Vojáci z přehlídkového sboru na letišti jsou oblečeni do tehdejší vycházkové uniformy Československé armády pro vojáky prezenční služby, vzor 63. Změny jsou v helmách natřených na modro, přidaných bílých rukavicích, opasku a botách téže barvy. Vojenská kapela má místo sak bundokošile a na nohou kanady, mimo výstroj má přidány bílé barety. Znaky na rukávech sak i bundokošilí jsou přešity jiným logem. (sator)

Reklama

Reklama