Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Erbenova pohádka z dnešního pohledu trpí několika dramaturgickými problémy, především nevysvětlitelnou liškou Ryškou a notorickým opakováním motivů, takže látce jistě prospělo údernější přepracování a především výtečný padouch K. Rodena. Skeleton ostatně platí za největší klad snímku, protože je radost sledovat jeho dětinské třeštění a zlovolné přehrávání. Zbytek jaksi nepřekonává průměr televizní tvorby, nicméně zároveň v ničem nestrádá, takže jako odpočinková záležitost na sváteční dopoledne pohádka funguje výtečně. Navíc se zde ještě nevyskytují žádné nemístné aktualizace archetypů a tradičních pohádkových klišé. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jedinými herci co stáli za to abych se obtěžovala shlédnout tuhle """"pohádku"""" byli Karel Roden a Jiří Langmajer. Celkově je to jakási ukázka toho jak zmršit pohádku - postavte na větev vycpaného páva a nastříkejte ho na červeno (to má bejt ohnivák), pak vemte asi dvacet naprosto příšerných neherců(nemyslím Rodena a Langmajera)a většinu z nich z Německa..potom si sežeňte zmutovanou mořskou hvězdu s drápy do "mrtvého jezera" a stačí člověk co nikdy v životě nedržel kameru v ruce, protože to není podstatné..a pak máte tuhle děsnou věc s nesedícím dabingem na německy mluvící herce a vůbec celá ta pohádka je divná a nudná - typický "happy end" s prvky science fiction, jelikož několikrát oživit jakousi vodou někoho kdo už je dávno mrtvý mi příjde i na pohádku trochu moc. ()

Reklama

rodo 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, které bych od režiséra takových kvalit nečekal. Je to ale opravdu jen důkaz, že od určitého zlomového bodu stojí Vorlíčkovy projekty za starou belu. Pohádka je opravdu nudná, ponurá a nehorázně odfláknutý zastřený zvuk celý snímek absolutně pohřbívá. A přítomnost zahraničních herců je spíš ke škodě. Ach jo, kde jsou Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny a ostatní pohádky s nadhledem, vtipem a opravdovým šarmem :-( ()

Dr.Jane 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený příspěvek na poli českého hororu. Stále se mi vybavuje obrázek při odchodu z kina po zhlédnutí tohoto kousku. Dospěláci kamuflovali neklid rozpačitým výrazem, děti bulely naplno a tiskly se k mámám. Jasně, že fenomén zla do pohádky patří, ale tohle byla silná káva. Pominu-li zmutovaného opeřence (snad radiace?), tak prohnilé nitro jedné z hlavních postav dá dětskému divákovi sakra zabrat. Obsazení princezny lze vysvětlit snad jen záměnou výsledků castingů (vyhrála původně Skeletona... ). Nicméně, alespoň jsem při pohledu na ni přišla o nejeden komplex. Vorlíčka si cením (zejména jeho tvorby v 70. letech), ale tohle bylo jedno z těch tnutí vedle. Au... I Roden byl v téhle bitvě bezmocný. ()

Elenor 

všechny recenze uživatele

Propánakrále, jak hluboko mistr Vorlíček klesl! Ani nevím za co dávám tu hvězdičku. Necharismatický princ, šílený scénář, scény v jeskyních jsou tak temné, že z nich nevidíte nic a celé je to tak HROZNĚ NAZVUČENÉ (stejně jako Kouzelný měšec), že dost možná ani nic neuslyšíte (což je možná vaše štěstí). A když už se to jmenuje Pták Ohnivák, tak by ten magický opeřenec mohl taky za něco stát! Vycpanina, která se za celou pohádku NEPOHNE. S láskou vzpomínám na svou oblíbenou televizní pohádku O ptáku ohniváku (1980, r. L. Koutná) a na roztomilou loutku Iva Houfa... PS: Ta * je za věčného záporáka Karla Rodena, Horsta Buchholze (-když já si vždycky vzpomenu na to staré ,,Řekl mi: "Tleskni!" :-)), Jiřinu Bohdalovou, a za půvabnou (i když ne nějak zvlášť dobře hrající) Tinu Ruland coby princeznu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)

Reklama

Reklama